Šiuo metu keliose laisvės atėmimo įstaigose yra stebima 13 asmenų: iš jų 5 atvykę iš užsienio valstybių, 8 asmenys, galimai, turėję kontaktą su asmenimis, atvykusiais iš užsienio valstybių ar asmenimis, kuriems, galimai, įtariama COVID-19 infekcija.

Asmenys yra izoliuoti, kaip yra numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktuose reikalavimuose ir rekomendacijose, jų sveikatos būklę nuolat stebi sveikatos priežiūros specialistai.

„Įstaigose yra peršalimo ligomis sergančių ir pagal simptomatiką gydomų nuteistųjų, jų sveikatos priežiūra užtikrinama“, – pažymima departamento pranešiime.

Anot jo atstovų, įkalinimo įstaigų tarnybinėse ir bendrojo naudojimo patalpose, nuteistųjų gyvenamosiose zonose vyksta dezinfekcija: „Dezinfekuojamos įstaigos transporto priemonės, ypatingas dėmesys yra skiriamas konvojavimui skirtoms transporto priemonėms. Pataisos įstaigose yra rūpinamasi, kad vyktų pakankamas antibakterinių ir kitų reikiamų higienos ir dezinfekcinių priemonių aprūpinimas.“

Darbuotojams ir įstaigose laikomiems asmenims nuolat primenama apie būtinybę laikytis asmens higienos, dezinfekuoti dažniausiai naudojamus paviršius, dažniau vėdinti patalpas, stebėti savo savijautą ir, esant pablogėjimui, nedelsiant pranešti. Įstaigų informaciniuose stenduose yra paskelbta prevencinė informacija kaip saugotis nuo koronaviruso, ir kaip elgtis, pajutus pirmuosius simptomus.

Tuo metu nuteistieji feisbuke piktinasi, kad Pravieniškių pataisos namų pirmajame sektoriuje yra vienas karščiuojantis nuteistasis, tačiau įkalinimo įstaigos medikai į tai nekreipia dėmesio. „Pasiūlo paracetamolio ir dink iš akių“, – rašė vienas nuteistasis.

Jis taip pat teigė, kad viena pataisos namų darrbuotoja neseniai grįžo iš atostogų Italijoje, tačiau esą nesilaikė karantino režimo: „Ir tada prasidėjo viruso plitimas.“

Kalėjimų departamentas šią informaciją kategoriškai paneigė – Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas informavo, kad gydytojų teigimu, nuteistųjų, kurių sveikatos būklė sudarytų prielaidas įtarti susirgimą koronaviruso liga, nenustatyta.

„Įstaigoje yra peršalimo ligomis sergančių ir pagal simptomatiką gydomų nuteistųjų, jų sveikatos priežiūra užtikrinama, – teigė D. Sušinskas. – Darbuotojų, buvusių užsienyje, įstaigoje nėra, jie – saviizoliacijoje namuose.“

Į kitas gydymo įstaigas dėl staigaus karščiavimo ar kitų koronaviruso ligos simptomų, iš Pravieniškių pataisos-namų atvirosios kolonijos nuteistųjų išvežta nebuvo.