„Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka, su kuriuo nuolat palaikau ryšį, praneša apie milžiniškus nuostolius Ukrainos kultūros paveldui. Šalyje jau sugriauta mažiausiai 20 šventovių, tarp jų – ir tokie unikalūs istoriniai pastatai kaip XI–XII a. šv. Elijo bažnyčia Černihove. Siaubingos karo pasekmės ištiko ir Ukrainos muziejus, bibliotekas, teatrus ir kitas kultūros bei meno įstaigas. Privalome suvokti milžinišką šio karo žalą užpultos šalies kultūros paveldui ir neužsimerkti prieš barbarišką agresoriaus elgesį“, – sako kultūros ministras S. Kairys.

Šią savaitę UNESCO vadovybei išsiųstame laiške ministras S. Kairys ragina keisti suplanuotą šią vasarą turinčios įvykti Pasaulio paveldo komiteto sesijos vietą ir neberengti jos Kazanėje (Rusija), o Rusijos Federaciją nušalinti nuo pirmininkavimo.

S. Kairys taip pat ragina sustabdyti Rusijos Federacijos narystę UNESCO kultūros, švietimo ir informavimo politikos komitetuose bei programose.

„Ukrainai šiuo metu gyvybiškai reikia visokeriopos mūsų pagalbos. Būtina įvertinti Ukrainos kultūros paveldui padarytą žalą, sutelkti visus įmanomus finansinės bei techninės tarptautinės pagalbos įrankius, užtikrinti žurnalistų Ukrainoje saugumą. Tačiau to nepakanka – privalome priimti atitinkamus sprendimus ir agresoriaus atžvilgiu. Tai, ką užpultoje šalyje daro Putino režimas, yra visiška priešingybė UNESCO puoselėjamoms vertybėms ir tikslams“, – teigia S. Kairys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją