Rusijos ketinimai perrašyti Minsko susitarimus taip, kad būtų įteisintas ir pripažintas kovotojų įvykdytas teritorijos užėmimas, liudija apie Kremliaus visišką paramą šiems nusikaltėliams“, - posėdyje Niujorke sakė ambasadorė Raimonda Murmokaitė.

Diplomatės teigimu, Rusijos karinę paramą nuolat gaunantys separatistai pasinaudojo paliaubomis sustiprinti savo pozicijas ir užėmė per 500 kvadratinių kilometrų teritorijos tarp Donecko ir Mariupolio.

Posėdyje, kuris surengtas Lietuvos iniciatyva, ambasadorė pabrėžė, kad dabartinė krizė yra ne pilietinis, o „iš užsienio remiamas karas“, kuriuo siekiama destabilizuoti Ukrainą.

Ji priminė Ukrainos pateikiamus duomenis, kad separatistai turi per 500 tankų, beveik 700 artilerijos sistemų ir daug kitos karinės technikos.

„Kokiu dar būdu, jeigu ne dėl besitęsiančios Rusijos paramos, galėtų atsitiktinių nelegalių karių grupelė įgytį tokį įspūdingą pažangios sunkiosios ginkluotės arsenalą ir ginklus, kurie dabar jau galėtų konkuruoti su mažesnių Europos valstybių arsenalais?“, – kalbėjo R.Murmokaitė.

Priminusi paliaubų metu prieš Ukrainos karius vykdytus išpuolius, kuriuose žuvo ne tik kariai, bet ir civiliai, bei įvykį Volnovachoje, kai į autobusą pataikiusi raketa pražudė keliolika civilių, diplomatė pabrėžė, kad Rusija „nė karto nepasmerkė ir neatsiribojo nuo nelegalių, įstatymų nesilaikančių separatistų kovotojų.“

Pasak R.Murmokaitės, Lietuva nepritaria siūlymams iš naujo derėtis dėl paliaubų ir skatina visas puses, ypač Rusiją, kuo greičiau įgyvendinti Minsko susitarimus.

„Jei Rusija nuoširdžiai nori, kad naikinanti prievarta ir mirtys rytų Ukrainoje – taip pat ir pačios Rusijos bevardžių karių, išsiųstų į karą prieš savo brolišką tautą – liautųsi, ji turi nustoti destabilizuoti Ukrainą, nutraukti karinę paramą nelegalioms separatistų grupėms ir patraukti visą karinę techniką“, – kalbėjo diplomatė.

Ji taip pat ragino paleisti visus nelegaliai laikomus įkaitus, tarp jų – Ukrainos lakūnę Nadią Savčenko, bei įleisti Jungtinių Tautų ir ESBO stebėtojus į visą Ukrainos teritoriją, taip pat ir Krymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (912)