"Konstitucinis Teismas (KT) padarė išvadą, kad rinkimų rezultatai Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje turėtų būti nepripažįstami, o Darbo partijos kandidatų sąrašo eilė turėtų būti pakeista. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė galutinį sprendimą, kuriuo sutiko su KT išvada, todėl, regis, privalu pakeisti VRK sprendimą, konstatuojant, kaip pasikeitė Darbo partijos eilė", - penktadienį VRK posėdyje sakė komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Darbo partijos eilė pasikeitė Seimui iš išrinktųjų parlamentarų sąrašo KT nurodymu pašalinus J.Pinskų, Ž.Pinskuvienę ir J.Gaudutienę, o vietoje jų į eiliškumo tvarka įtraukus kitus tris "darbiečius" Viliją Filipovičienę, Gediminą Jakavonį ir Larisą Dmitrijevą.

Seimo nario pažymėjimai jiems bus įteikti penktadienį prieš prasidedant pirmajam posėdžiui, kuris numatytas vidurdienį.

Konstitucinis Teismas šeštadienį paskelbė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, tačiau mandatų skaičius daugiamandatėje apygardoje nustatytas teisingai. KT savo išvadoje konstatavo, kad VRK turėjo informacijos apie galimą balsų pirkimą minėtų kandidatų naudai, tačiau į ją neatsižvelgė.

Pasak KT, Vyriausioji rinkimų komisija pažymėjo ir tai, kad galėjo būti papirkta iki 3 tūkst. rinkėjų, kurie 2012 metų spalio 14 dieną Seimo rinkimuose galėjo balsuoti už Darbo partiją ir pirmumo balsus paduoti už minėtus asmenis, tačiau tokia medžiaga priimdama sprendimą nesirėmė.

Remdamasis šiuo nutarimu Seimas trečiadienį antru bandymu priėmė nutarimo projektą, kuriuo daugiamandatėje apygardoje išrinktų parlamentarų sąrašas remiantis KT išvada dėl balsų pirkimo patvirtintas be trijų "darbiečių", jų vietą užimant kitiems partijos atstovams. Antradienį parlamentarai buvo atmetę nutarimo projektą, kuriuo buvo numatyta keisti Darbo partijos kandidatų eilę.