Tokią poziciją ministras išsakė BNS paklaustas, kada politiniame lygyje galėtų būti išspręstas oro policijos rotavimo klausimas. Šis klausimas nuolat kyla Baltijos šalių karinio bendradarbiavimo darbotvarkėje Estijai aktyviai siekiant, jog bent viena iš trijų per metus pasikeičiančių oro policijos misijos pamainų ateityje iš Šiaulių persikeltų į Amario bazę.

"Aš galvoju, kad šių metų eigoje mes prie to klausimo grįšime, kažką pasitarsime. Bet net ir šio susitikimo metu ne kartą buvo pabrėžta, ir tie patys estai pabrėžė kalbant apie kibernetinio saugumo centrus, generalinis sekretorius kalbėjo apskritai apie tai, kad, jeigu mes esame pasiekę bendrą sutarimą ir turime gerai vertinamus rezultatus, reikėtų visa tai išsaugoti ir žiūrėti kokios nors pažangos naujuose klausimuose. Manau, kad tas liečia ir oro policiją", - sakė NATO gynybos ministrų susitikime pastarąsias dvi dienas dalyvavęs J.Olekas.

Jo teigimu, šiuo metu oro policijos rotacijos klausimas sprendžiamas "darbiniu lygiu".

"Dėl kokios nors pridėtinės vertės apie galimą rotaciją mes esam nutarę, kad tas klausimas yra atidėtas ir darbiniu lygiu bandoma pasikeisti nuomonėmis", - sakė ministras.

"Šiandien ministrų susitikime konstatavome vieną faktą, kad oro policijos misija yra tikrai geras išmaniosios gynybos pavyzdys, kada įvairios šalys atlieka svarbią NATO oro erdvės apsaugos funkciją. Kadangi naikintuvų NATO pajėgose yra pakankamai, kitoms (narėms) nereikia jų papildomai įsigyti. Visi yra patenkinti, kad sąlygos Šiaulių oro uoste yra gertos ir vis gerėja, yra nemažai investuojama", - dėstė Krašto apsaugos ministerijos vadovas.

Baltijos šalys neturi oro erdvės patruliavimui tinkamų orlaivių, todėl greitojo reagavimo oro pajėgų funkcijas vykdo kitų NATO valstybių kariai. Misijoje bent po kelis mėnesius jau yra tarnavusios 14 Aljanso šalių pajėgos.

Estija siekia, kad ateityje oro policijos misija būtų rotuojama, o NATO šalių naikintuvai periodiškai būtų dislokuojami ne tik Lietuvoje, bet ir Amario bazėje Estijoje. Lietuva savo ruožtu pasisako už tai, kad Lietuvos karinių oro pajėgų bazė Šiauliuose liktų pagrindine ir nuolatine dislokacijos vieta. Latvija palaiko Lietuvos poziciją.

Šiuo metu Baltijos šalių oro erdvėje patruliuoja Danijos karinių oro pajėgų atstovai.