Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistas Aurimas Gudžiauskas sakė, kad buvo atliktas tyrimas, kad būtų nustatyta, kiek žmonių jau yra įsirengę namuose dūmų detektorius. Paaiškėjo, kad tokių yra maždaug trečdalis.

Tačiau, kaip rodo tyrimas, maždaug 70 proc. gyventojų tiki, kad reikia įsirengti dūmų detektorių. Tarp pasiteisinimų, kodėl jie dar jų neįsirengė, vyrauja tokie teiginiai, kaip „nebuvo laiko“, nežinojo, kaip įsirengti, buvo sudėtinga išsirinkti detektorių.

„Reikia džiaugtis, kad didžioji dalis žmonių supranta, kaip reikalingą dalyką ir mes tikimės, kad jie apsispręs ir tų detektorių ateityje dar bus įrengta daugiau. Dabar jau rezultatas yra akivaizdus, nes prieš metus, pagal apklausas, tik 16 proc. gyventojų turėjo įsirengę autonominius dūmų detektorius“, – sakė A. Gudžiauskas.

PAGD specialistai kol kas neplanuoja reidų į gyventojų namus, siekiant nubausti tuos, kurie nesilaiko reikalavimo.

„ Nuo metų pradžios vyksta prevencinė akcija „Gyvenkime saugiai“, kurios metu mūsų ugniagesiai lankosi pas gyventojus būstuose ir pataria, kaip ir kur įsirengti dūmų detektorius. Kadangi tas reikalavimas dar yra naujas, daugelis žmonių nežino, kaip ir kur įsirengti juos, nesuvokia jų naudos“, – sakė A. Gudžiauskas.

PAGD atstovas neįvardino, kada ugniagesiai jau pradės taikyti baudas už įstatymo nesilaikymą. Kol kas jie lankosi gyventojų namuose su švietėjiška misija.

Jau yra išgelbėję gyvybių

Pasak ugniagesių atstovo, sunku pasakyti, kiek gyvybių statistiškai yra išgelbėję autonominiai dūmų detektoriai. Tačiau daugėja pranešimų apie laimingai pasibaigusius gaisrus, kada žmones pažadino dūmų detektoriaus garsas, ir jie spėjo patys užgesinti gaisrą arba laiku išsikvietė ugniagesius, gaisras neišplito.

„Kai kurie tų atvejų gana plačiai nuskambėjo žiniasklaidoje, pavyzdžiui, kai
12 metų berniukas, išgirdęs dūmų detektoriaus garsą, išgelbėjo namuose miegančią sesę. Dūmų detektorius per gaisrą pažadino visus didelės šeimynos namuose, kur gyvena gal 13 žmonių“, – vardijo A. Gudžiauskas.

Pasak PAGD atstovo, dūmų detektorių reikia prižiūrėti. Jeigu jis yra su keičiamomis baterijomis, tai jas reikia pakeisti kartą per metus. Taip pat reikia kartą per mėnesį paspausti testavimo mygtuką, ir pasižiūrėti, ar detektorius veikia. Reikėtų kartais nuvalyti dulkes, kad jos nemažintų jautrumo.

„Žmonės gal kartais pasielgia ne taip, kaip reikia, nes išsikraunanti baterija skleidžia tam tikrą garsinį signalą, detektorius pradeda kartas nuo karto pyptelėti. Žmones tai pradeda erzinti, jie išima bateriją, ir užmiršta ją atgal įdėti, pakeisti nauja. Mes rekomenduotume, kad jeigu jau žmogus išėmė bateriją, kad kuo skubiau įsidėtų naują ir neužmirštų“, – sakė A. Gudžiauskas.

Pasak jo, apklausos rodo, kad dalies žmonių dūmų detektoriai neveikia, nes yra pasibaigusios arba išimtos baterijos.

PAGD atstovas teigė, kad reikalaujama, kad bute būtų įrengtas vienas dūmų detektorius. Tačiau ugniagesiai rekomenduoja juos įsirengti ir miegamuosiuose, ir bendrose erdvėse, koridoriuose.

„Vonioje tualete, virtuvėje įrenginėti detektorių nerekomenduojama, nes virtuvėje jis gali suveikinėti dėl garų gaminant maistą, o vonioje dėl drėgmės“, – sakė A. Gudžiauskas.