"Aiškus ir tvirtas atsakas yra labai svarbus aiškiai parodyti, kad tokie nusikaltimai yra nepriimtini, ir negali būti nebaudžiamumo", - po ministrų susitikimo sakė ES išorės politikos vadovė Catherine Asthon.

Ji pareiškė, kad turimi įrodymai "atrodo, patvirtina, jog yra stiprių įrodymų, kad Sirijos režimas yra atsakingas už ataką", kuri rugpjūčio 21 dieną Sirijoje pražudė šimtus žmonių.

Bus laukiama Jungtinių Tautų išvados

ES šalims nesutariant, ar verta imtis karinių veiksmų prieš Sirijos režimą, ministrų patvirtintame pareiškime reiškiama parama Prancūzijos pozicijai palaukti Jungtinių Tautų tyrimo išvados, prieš sprendžiant dėl tolimesnių veiksmų.

ES ministrai taip pat paragino Jungtinių Tautų Saugumą Tarybą prisiimti atsakomybę ir "suvienyti pastangas užkirsti kelią bet kokioms cheminėms atakoms ateityje".

Rusija ir Kinija, kurios Saugumo Taryboje turi veto teisę, iki šiol nepritaria karinei intervencijai.

Spaudos konferencijoje paklausta, ar ES nutarė, jog kariniams smūgiams Saugumo Tarybos mandatas nėra būtinas, C. Ashton teigė, kad ES remia Jungtines Tautas, bet pripažįsta "realybę".

"ES visuomet rėmė Jungtines Tautas ir Saugumo Tarybos darbą. Bet taip pat suprantame dabartinės situacijos realybę", - sakė C. Ashton.

Ji ES poziciją pristatė pasibaigus ministrų susitikimui su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, kuris siekia tarptautinės paramos prezidento Baracko Obamos planams atakuoti Siriją.

JAV pasveikino ES pareiškimą dėl Sirijos Vilniuje

Ieškoti paramos karinei operacijai Sirijoje į Vilnių atvykęs J. Kerry šeštadienį pasveikino ES ministrų pareiškimą, kuriuo raginama imtis "aiškaus ir tvirto" atsako į cheminių ginklų ataką Sirijoje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo ruožtu sakė remiantis Jungtinių Valstijų "aktyvų vaidmenį" sprendžiant Sirijos krizę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (948)