Ukrainos atkovotose teritorijose vietiniai gyventojai kariams padeda naikinti visą rusišką atributiką.

Išplatintuose vaizdo įrašuose sunku nepamatyti ir Ukrainos gynėjų su lietuviška atributika. Ant uniformų – ryški Lietuvos vėliava ir vytis. Prie tarptautinio legiono prisijungę lietuviai žingsnis po žingsnio padeda atkovoti Ukrainos žemes, skelbia LNK žinios.

Naujausiais duomenimis, iš okupantų kontrolės jau atkovota beveik 10 procentų prarastos teritorijos.

„Nuo rugsėjo pradžios iki šios dienos mūsų kariai jau išlaisvino daugiau kaip 6 tūkstančius kv. kilometrų Ukrainos teritorijos, šalies rytuose ir pietuose. Mūsų karių judėjimas tęsiasi“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Gali būti, kad Rusija užleido savo pozicijas šiaurės rytuose aplink Charkivą, kaip prieš kelis mėnesius – aplink Kyjivą. Dalis rusų karių iš čia tiesiog pabėgo per Rusijos sieną.

Vienas aukšto rango JAV Pentagono pareigūnas, kalbėjęs anonimiškai, sako, kad daug rusų karių pasitraukė per valstybės sieną į šiaurę ir rytus. Tai eilinį kartą žlugdo Maskvos propagandą, kad rusų pasitraukimas iš Charkivo srities tėra pajėgų perdislokavimas ir skirtas stiprinti Donbasą.

Vėl laisvoje Charkivo srityje gyvenantys ukrainiečiai pasakoja, kad rusų pajėgos žudė ir kankino civilius, o jų namai – apiplėšti.

„Kai atėjo Ukrainos kariai, norėjau juos apkabinti ir nepaleisti. Jis negalėjo nuo manęs pabėgti, stipriai jį laikiau ir prašiau niekada neišeiti“, – džiaugsmo ašaras braukė Charkivo gyventoja Liudmila.

„Buvo labai baisu judėti po savą kaimą, jaučiausi taip, kad kas nors ketintų šauti man į nugarą“, – pasakojo kitas Charkivo gyventojas.

Ukrainos policijos duomenimis, šiame kaime buvo rasti dviejų vyrų kūnai su kankinimo žymėmis.

Gyventojai pasakoja, kad rusų kariai be gailesčio žudė vietinius gyventojus.

Ukrainiečiai sako, kad neleis būti įbauginami, net ir rusų pajėgoms apšaudant elektros infrastruktūrą.

„Jis supyko, jis nežino, ką daryti ir dar smarkiau čia smogs, tik dėl infrastruktūros. Jis smogs, kad neturėtume vandens, elektros, kad sukeltų dar didesnį chaosą ir dar labiau įbaugintų. Bet jam nepavyks, nes mes išgyvensime“, – svarstė vienas vietos gyventojas.

Jungtinės Tautos, susirūpinusios, kad per naujas kovas vis dar žūsta civilių, trikdomas elektros ir vandens tiekimas. Šią savaitę Jungtinės Tautos ketina išsiųsti humanitarinės pagalbos konvojų į išlaisvintas Ukrainos teritorijas.

„Ukrainoje daug dėmesio skiriame humanitarinei krizei. Bandome sušvelninti tai, kas, baiminamės, artėja žiemą. Ukrainoje veikia ir JT Žmogaus teisių stebėjimo misija, kuri nuolat teikia ataskaitas, kas ten dedasi.

Generalinis sekretorius nuolat kartoja, kad norėtų matyti šio konflikto pabaigą. Ukrainiečiai ir toliau kenčia dėl šio karo. Mes žinome, kokį poveikį šis karas daro visame pasaulyje, už Ukrainos sienų, tiek regione, tiek ir už jo ribų“, – teigė JT generalinio sekretoriaus atstovas Stephane Dujarric.

Intensyvios kovos tęsiasi dėl Lymano. Miesto, nuo kurio prasidės Luhansko srities deokupacija.

Srities gubernatorius perspėja, kad okupantas ištrūkti bus neįmanoma.

Jau sunerimusi ir Rusijos Belgorodo srities vadovybė. Miesto valdžia skatina civilius palikti kaimus, esančius šalia Ukrainos sienos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: