„Aš ir vakar, ir šiandieną, ir rytoj būsiu kambarėlyje, kuriame galite kiekvienas ateiti. Suprantu, ne visiems norisi kažkur aikštėje, viešai sakyti savo problemas, nuogąstavimus“, – teigė su mokytojais susitikęs G. Jakštas.

„Tai turime dalykinį formatą, kur galite ateiti bet kas iš jūsų ir išsakyti problemas, pasiūlyti tų problemų sprendimus. Mes dėliosimės visų problemų žemėlapį ir stengsimės visas jas išspręsti, jeigu ne čia ir dabar, tai bent jau turėti planą, kada tai įmanoma išspręsti“, – akcentavo jis.

G. Jakštas taip pat akcentavo, kad darbo užmokestis yra tik viena dedamoji, siekiant gerinant pedagogų darbo sąlygas.

„Išties norime kalbėti apie opiausias problemas, nuo ko mes galėtume pradėti jas spręsti. Suprantame, atlyginimo visada norime didesnio. Čia yra viena tik dedamoji darbo sąlygų“, – sakė ministras.

Visgi toks ministro pasiūlymas sukėlė dalies streikuojančių pedagogų pasipiktinimą.

„Labai malonu, kad jūs atidarėte kambarėlį Vyriausybėje ir priimate mokytojus. Bet noriu atkreipti dėmesį – čia nėra kiekvieno mokytojo asmeninė problema, kurią jūs turėtumėte spręsti. Čia yra sisteminė problema ir problemas mes labai aiškiai išdėstėme savo reikalavimuose“, – į ministrą renginio metu kreipėsi viena iš mitinguojančių mokytojų.

„Taigi, mes norėtume atkreipti dėmesį į visų problemą, o visų problemos yra bendros“, – su ministru kalbėdama akcentavo pedagogė.

G. Jakštas: ministerija yra pasirengusi jau dabar atnaujinti derybas

Renginio metu ministrui buvo užduotas klausimas ir apie tai, kada ministerija ketina atnaujinti derybas su streikuojančia profsąjunga.

G. Jakštas atkreipė dėmesį, kad ministerija, įvertinusi mokytojų reikalavimus, profsąjungai jau išsiuntė savo pasiūlymus. Ministras tikina, kad vos tik mokytojai informuos, jog su ministerijos pasiūlymais susipažino, derybos bus atnaujintos.

„Aš kviečiu (atnaujinti – ELTA) ir dabar. Kaip ir vakar kalbėjome, užvakar išsiuntėme siūlymus į jūsų pateiktus reikalavimus, atsižvelgėme į tai, kas netinka, atsiuntėme siūlymus. Jeigu jau susipažinote su jais, galime ir šiandieną tęsti derybas“, – patikino G. Jakštas.

Nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo penktadienį prasidėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) suorganizuotas mokytojų streikas, truksiantis mėnesį. Streiką pradės 186 ugdymo įstaigos ir apie 3 tūkstančius mokytojų. Daugiausia ugdymo įstaigų streikuoja Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Alytuje.

Penktadienį streikuojantys mokytojai ir juos palaikantys moksleiviai pradėjo žygį nuo savo ugdymo įstaigų iki pat Vyriausybės rūmų. Vinco Kudirkos aikštėje nuo penktadienio organizuojamos įvairios diskusijos, taip pat vedamos pamokos palaikyti pedagogus atvykusiems mokiniams.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, mitingai prie Vyriausybės rūmų gali vykti kasdien nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 28 d., juose gali dalyvauti iki 2000 žmonių.

Nesutiko su pasiūlymais

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo kitų metų sausio atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. A. Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami ženkliai daugiau.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)