DELFI šaltiniai teigia, kad apie 2008-uosius finansų analitiko išsilavinimą turintis S. Jakeliūnas esą kreipėsi į G. Nausėdą, prašydamas tarpininkauti įsidarbinant komerciniame banke SEB.

Oficialioje S. Jakeliūno biografijoje šis laikotarpis yra tuščias.

Pats S. Jakeliūnas, trečiadienį atsakydamas į DELFI klausimą, nepaneigė „buvus tokių pokalbių, prisimenu vieną ar du“, tačiau tvirtino, esą ne jis „kreipėsi į G. Nausėdą, o pats banko atstovas parodė tokią iniciatyvą“.

SEB nekomentuoja

SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė – Daskevičienė, atsakydama į DELFI klausimą, ar 2008-ais metais SEB bankas buvo įgaliojęs G. Nausėdą kalbėtis ar vesti derybas su S. Jakeliūnu dėl pastarojo galimybės prisijungti darbui prie SEB Lietuvos komandos, teigia: „SEB bankas gerbia kiekvieną darbuotoją ir kandidatą pareigoms banke užimti bei jo ar jos teisę į privatumą. Todėl, laikydamiesi konfidencialumo įsipareigojimų ir asmens duomenų apsaugos reikalavimų, griežtai laikomės principo neteikti informacijos apie jokius kandidatus, bendravimo su SEB banku aplinkybes ar jų atžvilgiu priimtus sprendimus“.

Viešumoje S. Jakeliūnas neslepia savo kritikos komercinių bankų atžvilgiu. Ypač tai stebima, kai kalba eina apie vadinamąją pensijų reformą ir komercinių bankų bei jų įsteigtų investicinių fondų vaidmenį joje.

Dėl išsiskyrusių pozicijų apie komercinių bankų politiką Lietuvoje S. Jakeliūnui net yra tekę palikti tuometinio premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjo finansams postą. Šiose pareigose S. Jakeliūnas dirbo nuo 2012-ųjų pabaigos ir atsistatydino 2014-ųjų gruodį.

Nausėda: Jakeliūnas kreipėsi, bet aš pasirinkau kompetentingesnį kandidatą

Pavakare susisiekus su G. Nausėda, buvęs SEB banko vyriausias ekonomistas ir banko prezidento patarėjas į DELFI klausimą – kuris kurį kvietė dirbti, jis Jakeliūną ar atvirkščiai, G. Nausėda patvirtino buvus pokalbius ir susitikimus.
Gitanas Nausėda

„Tai netiesa, ką jūs sakote, esą jis tvirtina, kad aš jį kviečiau. Tai netiesa. Aš jo niekada neieškojau. Kreipėsi jis pats, bet aš pasirinkau kompetentingesnį kandidatą“, - teigė G. Nausėda.

Anot buvusio bankininko, „kompetentingesnį – tai reiškia, pirmiausia, platesnio akiračio“.

„Ponas Jakeliūnas tikrai neblogai išmano pensijų sistemą, bet mums reikėjo žmogaus, gerai išmanančio makroekonominius sąryšius, o tokių žmonių Lietuvoje galima suskaičiuoti ant abiejų rankų pirštų“, - sakė G. Nausėda apie priežastis, kodėl S. Jakeliūnui buvo atsakyta neigiamai.
Paklaustas apie parlamentinę tyrimo komisiją, G. Nausėda teigė manantis, kad „galbūt kai kurie ankstesni dalykai lėmė tą visą dabartinį emocinį foną“.

Apskundė Nausėdą bankui

Šių metų rugpjūčio 30-ąją S. Jakeliūnas viešai ir oficialiai kreipėsi į SEB banką bei SEB banko valdybos pirmininką ir prezidentą Raimondą Kvedarą, prašydamas paaiškinti, ar banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda vykdo „hibridinę“ prezidento rinkimų kampaniją ir ar gali būti, kad bankas kišasi į Lietuvos politiką.

Tą pačią dieną G. Nausėda pranešė nuo rugsėjo 7-osios paliekantis pareigas SEB banke.
Nors G. Nausėda nėra oficialiai paskelbęs, kad dalyvaus LR prezidento rinkimuose, viešojoje erdvėje jis yra laikomas kaip vienas iš galimų kandidatų ir net favoritų.

Tirs krizės Lietuvoje priežastis ir pasekmes

Pirmadienį prasidėjus Seime rudens plenarinei sesijai, S. Jakeliūno vadovaujamas komitetas atnaujino parlamentinį tyrimą dėl aplinkybių, lėmusių 2009 – 2010 metų krizę Lietuvoje.

Trečiadienį iš Seimo tribūnos Biudžeto ir finansų komiteto vadovas įvardijo, kokie asmenys numatyti kviesti liudyti parlamentinio tyrimo komisijai.

Ekonomistas ir bankininkas G. Nausėda – vienas iš kviečiamųjų liudyti S. Jakeliūno vadovaujamam Biudžeto ir finansų komitetui Seime.

Seimo Audito komiteto pirmininkė, TS – LKD frakcijos Seime atstovė Ingrida Šimonytė taip pat S. Jakeliūno įvardinta kaip ta, kuri kviečiama liudyti parlamentinio tyrimo komisijai.

2009 – 2012 metais I. Šimonytė ėjo finansų ministrės pareigas konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje.

Liudyti S. Jakeliūno komitetui kviečiamas ir buvęs premjeras, Seimo narys konservatorius A. Kubilius.

Šimonytė: mano žiniomis, tai nėra vienintelis atvejis

Opozicija tokį tyrimą vadina kerštu ir valdančiųjų „valstiečių“ bei jų sąjungininkų Seime socialdarbiečių susidorojimu.
Ingrida Šimonytė

Politikai taip pat tvirtina, esą toks tyrimas yra sietinas su galimų kandidatų į prezidentus G. Nausėdos ir I. Šimonytės pozicijų visuomenės apklausose silpninimu.

Buvęs socialdemokratas premjeras A. Butkevičius, kurio patarėju dirbo vėliau dėl nesutarimų atsistatydinęs S. Jakeliūnas, šiuo metu priklauso Seimo valdančiosios daugumos Socialdemokratų darbo partijos frakcijai.

Trečiadienį su parlamentaru susisiekti nepavyksta, A. Butkevičius yra komandiruotėje Briuselyje.
Seimo narė I. Šimonytė, paprašyta pakomentuoti galimą pokalbį tarp G. Nausėdos ir S. Jakeliūno dėl galimos dabartinio politiko karjeros SEB banke, DELFI teigė, kad „mano žiniomis, tai nėra vienintelis atvejis, kai šis ponas rodė susidomėjimą darbu komerciniuose bankuose“.
Tačiau nuo platesnių komentarų parlamentarė susilaikė.

Kalbėjo apie darbą banke

DELFI trečiadienį po pietų susisiekus su Seimo Biudžetų ir finansų komiteto pirmininku S. Jakeliūnu, politikas pirmiausia pasiteiravo, ar DELFI šaltinis nėra ponas Nausėda.

Patikinus, kad tikrinama su ekonomistu nesusijusio šaltinio pateikta informacija, S. Jakeliūnas sutiko papasakoti, kas tuomet įvyko tarp jo ir G. Nausėdos.
Stasys Jakeliūnas

„Berods, 2008-aisiais metais Gitanas Nausėda susisiekė su manimi, ir mes aptarėme galimybę darbuotis jo darbovietėje. Tas pokalbis vyko vieną ar du kartus, bet jisai turėjo ir kitų kandidatų. Aš tuo metu neatmečiau tokios galimybės svarstyti, bet po kiek laiko jisai pranešė, kad pasirinko kitą kandidatą. Tais pačiais metais, 2008-ais metais, tos diskusijos ir baigėsi. Toliau, vėliau, kalbų apie tarpininkavimą įsidarbinant SEB banke ar kažkur kitur su Gitanu Nausėda absoliučiai nebuvo. Tai nereiškia, kad mes nebendravom ir vėliau, berods 2013-ais metais – dėl antrosios pakopos (pensijų reformos – aut. past.), aš paprašiau jo paneigti kaltinimą, kad aš ketinu nacionalizuoti fondų (investicinių pensijų fondų – aut. past.) lėšas. Tai galit publikuot, galit nepublikuot, taip sakant, mes bendraujam epizodiškai, bet nuo 2007-ų metų. Bet apie galimybę dirbti, tai kalba buvo trumpa, bet ne mano iniciatyva, o jo (G. Nausėdos – aut. past.)“, - DELFI sakė S. Jakeliūnas.

– Ar tuo metu, kada, kaip pats sakote, toks pokalbis, ar net du, vyko, jūs turėjote darbo sutartį, ar buvote laisvai samdomas, nepriklausomas nuo darbo santykių? – DELFI paklausė Seimo nario S. Jakeliūno.

„Aš nesuprantu, aš neprisimenu, ar aš turėjau kokias nors formalias pareigas, ar aš dirbau kitais pagrindais, tai nėra taip svarbu. Bet aš nebuvau susijęs jokiais saitais su jokia stambia komercine institucija ir valstybine institucija, kitaip sakant, iš esmės buvau laisvas ir nepriklausomas nuo kažkokių įsipareigojimų ilgalaikių“, - teigė S. Jakeliūnas.

– Kai ponas Nausėda, kaip sakote, pasirinko kitą kandidatą, aš klausiu labai tiesiai šviesiai ir iš Jūsų noriu tokio paties atsakymo, tai gal čia galima sakyti, kad gal dabar ta Jūsų komisija ir tyrimas yra tarsi kažkoks kerštas ar asmeniškumai už tą nuoskaudą?

Aš jums siūlyčiau tada gal arba mus abudu pasikviesti, detalesniam aptarimui, nes Gitanui Nausėdai buvo pasiūlyta parašyti atsiliepimą apie mano knygą „Krizės anatomija“, kurią išleidau 2010-ais metais. Jis tą atsiliepimą parašė, koks jis yra galite pasižiūrėti jakeliunas.lt, knygų rubrikoje, ten yra visa knyga ir visi atsiliepimai, ar ne? <...> Pasižiūrėjus, kada ir kiek, ką aš dariau, tai susieti tai su kokiais asmeniškumais, kad dabar, krizės tyrimo komisijoje, gali būti kviečiami ekonomistai, ir Gitanas Nausėda su banko vadovais, na, kadangi jis dirbo 18 metų tam banke, buvo atsakingas už ekonominę analizę ir galimybes įvertinti tas rizikas, patirtį tarptautinė, ir galbūt Švedijos krizės patirtį, tai tas pokalbis vienaip ar kitaip reikalaingas. Dabar, kaip jis bus interpretuojamas?

Šiandien posėdyje Kubilius ir Majauskas (Seimo nariai TS – LKD frakcijoje A. Kubilius ir Mykolas Majauskas – aut. past.) interpretavo, kad čia mes vykdom, kad aš vykdau rinkiminę kampaniją prieš Gitaną Nausėdą ir prieš Ingridą Šimonytę, tai tokių interpretacijų turbūt neišvengsim, bet faktai, chronologija, tęstinumas tų darbų ir tų temų, kuriomis aš domiuosi – o krizė yra viena iš pagrindinių temų, kuria aš domiuosi, tai čia teigti (kad kerštas ir asmeniškumai – aut. past.) yra mažų mažiausiai naivu. Bet tai nereiškia, kad taip nebus interpretuojama, tai toks būtų mano komentaras, - DELFI trečiadienį sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Biografijoje – tuščios eilutės

Spalio 2-ą dieną 60-metį švęsiantis S. Jakeliūnas savo oficialioje Seimo nario biografijoje darbinę karjerą nurodo pradėjęs 1989-ais metais, kai prasidėjus kooperatyvų judėjimui, su kolega įkūrė biurą „Nauji kontaktai“.

Vėliau darboviečių įrašuose S. Jakeliūnas nurodo 1995 – 2005 metais dirbęs bendovėje „Lietuvos draudimas“, 2009 – 2010 metais vedęs laidą BTV televizijoje, 2012 – 2014 metais darbavęsis tuometinio premjero A. Butkevičiaus komandoje Vyriausybėje, nuo 2015-ųjų iki išrinkimo į Seimą 2016-aisiais vertęsis individualia veikla kaip nepriklausomas finansų analitikas ir konsultantas.
Laikotarpiu, kada galimai S. Jakeliūnas su G. Nausėda kalbėjosi apie pirmojo iš jų galimybę įsidarbinti SEB banke, politiko biografijoje nenurodoma jokia aktuali darbovietė.

Su politikais nesusiję DELFI šaltiniai tvirtina, kad iki tapdamas Seimo nariu, esą S. Jakeliūnas bandė darbintis ir pačiame Lietuvos banke (pastarojo vadovas Vitas Vasiliauskas taip pat įvardijamas kaip kviečiamas liudyti S. Jakeliūno parlamentinės komisijos tyrimui – aut. past.), taip pat – žlugusiame Ūkio banke, priklausiusiame į Rusiją pabėgusiam verslininkui Vladimirui Romanovui.

Oficialiai savo Seimo nario biografijoje S. Jakeliūnas nenurodo dar vieno savo biografijos fakto: iki ateidamas į tuometinio premjero A. Butkevičiaus Vyriausybę 2012-aisiais, apie porą metų S. Jakeliūnas dirbo analitiku kredito unijoje „Vilniaus taupomoji kasa“, kuriai 2014-aisiais dėl įsipareigojimų indėlininkams nevykdymo Lietuvos bankas atėmė veiklos licenciją.