Ketvirtadienį A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė sulaukė netikėto svečio – ją gimtadienio progą asmeniškai pasveikino Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas.

„Linkiu Auksutei Ramanauskaitei-Skokauskienei laimingo gimtadienio“, – nuotrauka su partizano dukra feisbuko paskyroje pasidalijęs džiaugėsi ambasadorius. Nuotrauka pasidalijo ir Seimo narys, kantriai ir argumentuotai R. Vanagaitės poziciją dėl A. Ramausko-Vanago kritikavęs Arvydas Anušauskas.

„Pagarba Izraelio ambasadoriui – šiandien Izraelio valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas aplankė Kaune A.Ramanausko-Vanago dukrą A.Ramanauskaitę-Skokauskienę“, – džiaugėsi A. Anušauskas, kuris neslėpė vilties, jog toks viešas ambasadoriaus poelgis gali būti laikomas signalu, kokią poziciją dėl A. Ramanausko-Vanago remia Izraelis.

A. Anušausko teigimu, pati A. Ramanauskaitė-Skokauskienė stebėjosi, kiek daug A. Maimonas žino apie jos garsųjį tėvą.

Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė ir Amiras Maimonas
„Stebino jo žinios apie mano šeimos istoriją ir nuoširdus supratimas ir atjautimas to, ką man teko išgyventi. Staigmena šiandien buvo ambasadoriaus gėlės ir sveikinimas mano gimtadienio proga“, – rašė pati A. Ramanauskaitė-Skokauskienė ir pridūrė, kad ambasadorius išsakė oficialią poziciją.

„Jis pabrėžė, kad jo valstybė, gerbia ir vertina mūsų laisvės kovą, kuriai vadovavo mano Tėvelis Adolfas Ramanauskas Vanagas. Kartu jis pažymėjo, kad dviejų personų, buvę išpuoliai yra grynai jų asmeniniai. Ambasadorius pabrėžė, kad jo vizito tikslas – susipažinti su manimi ir stiprinti ryšius tarp mūsų tautų“, – teigė garsiojo partizano dukra.

Pats ambasadorius DELFI patvirtino, jog vadovaujasi savo principais ir įsitikinimais.

A. Ramanauską-Vanagą sovietų saugumo agentu viešai išvadinusi rašytoja R. Vanagaitė vėliau atsiėmė savo teiginius ir pripažino klaidą, nors jos gyvenimo draugas Efraimas Zurofas, kuris lietuvį partizaną dar ir įtarinėjo prisidėjus prie žydų Holokausto bei žadėjo pateikti tokio nusikaltimo įrodymus, iki šiol neatsiprašė partizano artimųjų.