Mykolo Romerio universiteto (MRU) docento Sauliaus Spurgos nuomone, G. Landsbergiui atsinaujinti komandą reikėjo.

„Matyt, ministro kadencijoje praėjo tam tikras laikas ir perspektyva matosi naujai. Ministras vertinamas labai įvairiai: sulaukia ypatingai daug kritikos iš opozicijos, bet turi tvirtą ministrės pirmininkės palaikymą, tai, matyt, jis nori sutvirtinti savo pozicijas pasitikdamas neramų rudenį.

Spurga: komunikacija – silpna ministro vieta

Bendrai žiūrint, valdančiosios koalicijos reitingai nežada didelių vilčių, bet pats ministras, jeigu jis rimtai vertina savo pareigas, o, manau, kad taip yra, rengiasi rimtam darbui“, – kalbėdamas su Delfi svarstė S. Spurga.

Atsivesdamas naujus žmones, kurie kuruos komunikacijos sritį, užsienio reikalų ministras, politologo matymu, reaguoja į kritiką dėl prastos komunikacijos.

Saulius Spurga

„Daugiausia klausimų buvo dėl komunikacijos, kai mes vilkomės įvykių uodegoje. Tai pasakytina ir apie baltarusiškų trąšų krizę, ir apie Kaliningrado tranzito krizę, kai žurnalistai ar net užsienio valstybės pradėjo kelti klausimus ir tik po to buvo pradėta ieškoti atsakymų čia Lietuvoje.

Atrodo, kad G. Landsbergio gebėjimuose komunikacija nebuvo stipri vieta. Prisimenu pastaruosius Seimo rinkimus, kada visi kiti partijų lyderiai ir feisbuke, ir kitur labai aktyviai komunikavo, G. Landsbergis faktiškai tylėjo, daugybę mėnesių jo nuomonės nebuvo girdėti. Čia yra tam tikra problema“, – komentavo S. Spurga.

Ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad prie ministro G. Landsbergio komandos jungiasi nauji žmonės: viceministrų pareigas eis Jonas Survila ir Jovita Neliupšienė, nauja politikos direktore taps Inga Stanytė-Toločkienė, atstove spaudai – Paulina Levickytė.

Girnius: svarbu, kad URM dirbtų be trikdžių

Keisdamas savo komandos sudėtį G. Landsbergis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docento dr. Kęstučio Griniaus nuomone, pripažįsta, kad ne viskas yra tvarkoje.

Politologo matymu, prie G. Landsbergio komandos jungiasi patyrę žmonės ir tai – geras ženklas.

„Ministras realistiškai galvoja apie savo gebėjimus ir trūkumus, – kalbėjo K. Girnius. – Įdomu, kad kviečia patyrusius žmones: J. Neliupšienė yra patyrusi, J. Survila patyręs. Tai geras ženklas, nes šiuo metu Lietuvai tikrai svarbu, kad Užsienio reikalų ministerija normaliai funkcionuotų, kad nebūtų trikdžių, kurie lig šiol paženklino jos veiklą. Tokius pokyčius aš galiu tik sveikinti.“

Iki šiol, K. Girniaus matymu, susidarė įspūdis, jog G. Landsbergis savo veikloje nemato jokių problemų ir bėdų. O tai, kad jis keičia savo komandą, esą rodo, kad ministro matymas visgi kitoks.

Kęstutis Girnius

„Lig šiol susidarė toks įspūdis, kad jis vaizduoja, kad lyg viskas yra tvarkoje: vakar ar užvakar pasakė, kiek mūsų prekyba su Azijos šalimis padidėjo, esą jokio poveikio neturėjo Kinijos supykimas. Manau, jis žino, kad reikalai yra pablogėję ir reikia, ką nors daryti“, – vertino VU TSPMI docentas.

Dirbti pradės nuo rudens

Nauji žmonės prie užsienio reikalų ministro komandos prisijungs nuo rudens. Skelbiama, kad dabartinis premjerės patarėjas J. Survila kuruos strateginę komunikaciją, užtikrins tarpinstitucinį bendradarbiavimą, ministro strateginių projektų, iniciatyvų koordinavimą bei įgyvendinimą, bus atsakingas už Lietuvos atsparumo išorės grėsmėms stiprinimą.

Dabar ekonomikos ir inovacijų viceministrės pareigas einanti J. Neliupšienė URM bus atsakinga už Europos Sąjungos politikos formavimo ir įgyvendinimo, santykių su ES institucijomis, sankcijų koordinavimo klausimus, taip pat kuruos dvišalius santykius su Europos šalimis bei Lietuvos užsienio prekybos politikos klausimus.

Šiuo metu ambasadorės Armėnijoje pareigas einanti I. Stanytė-Toločkienė URM koordinuos pagrindinių Lietuvos užsienio politikos klausimų įgyvendinimą.

P. Levickytė šiuo metu eina Seimo TS-LKD frakcijos atstovės spaudai pareigas.

Kodėl keičia savo komandą, G. Landsbergis aiškiai nenurodė: ketvirtadienį išplatintame pranešime žiniasklaidai skelbiama tik tiek, kad URM tenka atremti grėsmes ir autoritarinių režimų metamus iššūkius Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Gabrielius Landsbergis

Užsiminė apie egzistencinę grėsmę

„Ministerija yra viena iš tų institucijų, kuriai tenka itin didelis vaidmuo atremiant išorės grėsmes bei autoritarinių režimų metamus iššūkius Lietuvos nacionaliniam saugumui. Šios kadencijos darbo pradžią paženklino COVID–19 pandemija, Lukašenkos režimo organizuota hibridinė ataka, Kinijos ekonominis šantažas prieš Lietuvą. Tačiau visos šios krizės nublanksta prieš naują, egzistencinę grėsmę Lietuvos valstybei – Rusijos karinę invaziją į Ukrainą.

Šalies nacionalinis saugumas, strateginė komunikacija bei nuolatinis glaudus ryšis su mūsų partneriais kitose Europos sostinėse – viena svarbiausių užduočių. J. Neliupšienė yra patyrusi diplomatė, puikiai išmananti ES politikos formavimo ir įgyvendinimo klausimus. J. Survilos patirtis krizių valdyme, esant sudėtingai geopolitinei padėčiai regione, yra labai reikalinga, sprendžiant strateginių projektų, iniciatyvų įgyvendinimo klausimus“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas užsienio reikalų ministras.

Apie tai, kad keis komandą, o atsinaujinimas bus „plačiau siekiantis“, G. Landsbergis užsiminė kiek anksčiau.

„Turiu siekį pranešti apie visą sukomplektuotą atsinaujinusią komandą“, – interviu naujienų agentūrai „Elta“ sakė ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas patvirtino, kad jo komandą papildys ne tik nauji viceministrai, bet ir naujas politikos direktorius.

Ministrui žadą rengti interpeliaciją

Pastaruoju metu G. Landsbergis iš oponentų sulaukia kritikos dėl prastos komunikacijos, ypač Kaliningrado tranzito istorijos kontekste, kai Europos Komisija leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Opozicija Seime G. Landsbergiui brandina interpeliaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)