„Keliu klausimą, ar teisinga yra, kad Užimtumo tarnyba administruoja PSD įmoką kaip tokią, nes atsiranda žmonių, kurie registruojasi Užimtumo tarnyboje tik tam, kad gautų tą draudimą. Tai ar ne geriau būtų ieškoti kitokio administravimo mechanizmo, kaip tie žmonės galėtų būti apdrausti. O Užimtumo tarnyba tada galėtų turėti savo tiesioginę misiją – ieškoti žmonėms galimybės susirasti darbą tada, kai jį praranda, gauti nedarbo išmoką tada, kai netenka pajamų, ir panašiai“, – savo idėją prieš kurį laiką portalui Delfi.lt detalizavo pati M. Navickienė.

Nors dalis parlamentarų šiai idėjai pritarė, tikindami, kad Užimtumo tarnyba išties yra apkrauta perteklinėmis funkcijomis, tačiau valstietis, šešėlinės vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministras Tomas Tomilinas tikina, jog keliamas tikslas kartu sukuria ir tam tikras rizikas bei neaiškumus.

T. Tomilinas ragina pažvelgti iš kitos pusės

Šešėlinis ministras, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys T. Tomilinas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu bedarbio statusas yra susietas su PSD, o būtent PSD leidžia identifikuoti ir į socialinių paslaugų sistemą įtraukti žmones, kuriems reikia tam tikros valstybės pagalbos. Maža to, parlamentaro teigimu, nelabai aišku, kam būtų perkelta funkcija, kurią norima nuimti nuo Užimtumo tarnybos.

Tomas Tomilinas

„Negalime nematyti to, kad PSD tapo įrankiu identifikavimo tų žmonių, kurie kitu atveju tiesiog neatsirastų socialinių paslaugų plačiąja prasme sistemoje. Daliai tų žmonių, kai jie dirbdami savarankišką darbą, gaudami mažas pajamas arba visai jų negaudami, iš viso neatsiranda jokioje sistemoje, jie yra nepagaunami, jiems net nepasiūloma jokia pagalba ir tai yra problema. Užimtumo tarnyba turi tą sistemą ir tie žmonės tuos pasiūlymus vienaip ar kitaip gauna.

PSD leidžia indentifikuoti didelę dalį žmonių, kurie taip paprastai neatsirastų. Kalbama, kad Užimtumo tarnyba daro papildomą darbą. Net jei PSD bus perkelta Ligonių kasoms ar kitai institucijai, vis tiek bus pranešama Užimtumo tarnybai apie žmogų, kuris yra bedarbis. Tas darbas bus vis tiek daromas.

Nebus taip, kad Ligonių kasa ims aiškintis, kaip yra su žmogaus darbo statusu. Užimtumo tarnybos esmė ir yra, kad ji dirba su žmogaus užimtumu, rūpinasi jo užimtumo didinimu“, – sakė jis.

T. Tomilino teigimu, kyla ir dar viena rizika. Dabartiniams valdantiesiems pripažinus socialinės paramos nepaėmimo problemą, keičiant PSD administravimą, nuimant jį nuo Užimtumo tarnybos ir perkeliant kitai institucijai, atsiranda rizika, kad dar didesnis ratas žmonių, kuriems reikia tam tikros socialinės pagalbos, gali jos negauti, nes bus neidentifikuoti.

„Ministrė identifikavo problemą, susijusią su socialinės paramos nepaėmimu. Socialinės paramos sistemoje yra didžiulis atotrūkis tarp realiai turinčių poreikį ir realiai prašančių pagalbos. Lieka skirtų pinigų, bet žmonės, kuriems reikia, neateina. Nepaėmimo problemą valdantieji identifikavo. Jeigu iš PSD ir Užimtumo tarnybos sistemos akiračio žmonės bus išstumti, tai ta nepaėmimo problema dar labiau didės.

Reikia suprasti, kad socialinės paramos tema yra labai nepatogi, žmonės į ją neina“, – akcentavo T. Tomilinas.

Keičiamas tik funkcijos vykdytojas

M. Navickienės iškeltai idėjai pritariantis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto atstovas, socialdemokratas Algirdas Sysas pabrėžė, kad keliamas tik funkcijos perdavimo klausimas.

„Užimtumo tarnyba paprasčiausiai negali normaliai dirbti savo darbo ir naudoti savo resursų, žmogiškųjų išteklių tam, kam jie ir turėtų būti skirti – tai yra užimtumo paieškai. Dabar jie užsiima išmokų administravimu, bedarbių, kurie nenori dirbti, registravimu, ir įvairiais kitais dalykais. Tikiuosi, kad šitas žingsnis bus padarytas.

Algirdas Sysas

Tai, kas yra nelogiška, reikia taisyti. Tai yra vien tik politinio apsisprendimo klausimas. Jeigu politinės valios nebus, viskas liks taip, kaip yra.

Karantinas tęsiasi, vadinasi, kažkokios išmokos bus mokamos ir toliau. Jeigu mes ir toliau šitais darbais apkrausime Užimtumo tarnybą ir ji negalės atlikti nuolatinių funkcijų. Vienas iš pagrindinių arkliukų, kai Monika Navickienė tapo ministre, buvo kalbos apie Užimtumo tarnybos išlaisvinimą nuo jai nebūdingų funkcijų. Tai čia yra politinės valios klausimas. Nebent būtų viskas atidėta, kaip su mokesčių reforma“, – teigė A. Sysas.

Pasak A. Syso, bedarbiai ir kiti asmenys, kurie gauna valstybinį draudimą, nesikeistų. To baimintis, parlamentaro teigimu, tikrai nereikia.

„Tai yra reglamentuojama įstatymo norma. Kyla klausimas, kas tai daro – tai yra administravimo klausimas.

Gavėjas čia nei prie ko. Tai yra valstybės vidaus reikalas, kas tai išmoka. Užimtumo tarnybai numatytos visai kitos funkcijos ir nenumatyti nei papildomi žmogiškieji, nei finansiniai resursai, susiję su PSD. Tai tęsiasi daug metų, o mes iš Užimtumo tarnybos reikalaujame kokybiško darbo užimtumo srityje. Taip būti negali“, – aiškino socialdemokratas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)