„Ir kas tokiu atveju taps premjeru arba premjere. Kadangi čia neturime aiškaus favorito, kova tikrai žada būti atkakli“, – teigė politologas.

Per paskutines dienas iš Didžiosios Britanijos Vyriausybės pasitraukė daugiau nei 50 įvairių pareigūnų. L. Kojala teigė, jog tam buvo kelios priežastys.

„Mes prisimename tą vadinamą vakarėlių skandalą pandemijos metu, kai Vyriausybės nariai, įskaitant ir premjerą, buvo užfiksuoti švenčiantys šventes, kai buvo karantinas. Tai gerokai susilpnino B. Johnsono pozicijas tarp visuomenės, jo populiarumas gana smarkiai krito.

Tada buvo dar keletas kitų skandalų, susijusių su artima B. Johnsono aplinka – priekabiavimo dalykų. Tai rodė, kad Vyriausybėje yra kažkas ne taip. Galiausiai buvo pralaimėti arba bent jau nesėkmingi rezultatai rinkimuose į vietos valdžią, atskiras pozicijas parlamente. Visa tai silpnino B. Johnsoną ir matome to rezultatą – jį palankiai vertina tik 23 procentai britų, 70 procentų sako, kad jis turi trauktis iš pareigų.

Ir partija aiškiai mato, kad lyderis nėra tas, kuris vestų politinę jėgą į priekį. Priešingai, jis ją iš esmės skandina, todėl reikia imtis priemonių“, – LNK sakė RESC direktorius L. Kojala.

Linas Kojala

Politologas teigė, jog procese – daug neaiškumų, nes jis remiasi nerašytomis taisyklėmis.

„Pirmasis klausimas – ar B. Johnsonas liks laikinai Vyriausybės vadovo poste. Tikriausiai taip, bet yra galimybė, kad jis bus partijos atstatydintas ir atsirastų laikinas įpėdinis iki tol, kol baigsis partijos lyderio rinkimai. Bet kuriuo atveju, iš karto prasideda partijos lyderio rinkimų kampanija, kuri pirmiausia bus koncentruota parlamente.

Nes pirmuose etapuose balsuoja tik konservatorių partijos parlamento nariai. O kai liks du kandidatai, tada jau visa konservatorių partija, visi jos nariai visoje šalyje, kas taps partijos vadovu. Ir tas partijos vadovas galiausiai pakeis B. Johnsoną poste, jei bus jis likęs, arba laikiną įpėdinį. Visa tai gali tęstis ne vieną savaitę, bet pačios artimiausios savaitės bus labai įtemptos“, – tikino pašnekovas L. Kojala.

Jis LNK sakė nemanantis, kad dėl B. Johnsono pasitraukimo keisis Didžiosios Britanijos pozicija Ukrainai.

„Yra labai stiprus konsensusas britų tarpe, ką reikia daryti. Todėl ši politinė suirutė nemanau, kad esmingai keisis sprendimai, kurie buvo priimti ir kurie bus priimti ateityje“, – tikino RESC direktorius L. Kojala.

Visą LNK pokalbį su L. Kojala žiūrėkite čia: