Delfi primena, kad I. Šimonytės vadovaujama Vyriausybė darbą praėjusiais metais pradėjo gruodžio 11 dieną.

Širinskienė: Vyriausybės problemos prasidėjo suvakcinavus to norinčius

Naujoji Regionų frakcijos Seime narė Agnė Širinskienė pripažino, jog metai Vyriausybei buvo sunkūs.

„Viena krizė, kuri metų pradžioje buvo pandeminė krizė, metų viduryje išvirto į papildomą krizę – pradėjo plūsti migrantai. Niekas nepavydėtų tokiai Vyriausybei darbo. Bet reikia pripažinti, kad su migrantu krize, jų patekimu per sieną, užkardymu tvarkomės pakankamai neblogai. (…) Šiek tiek kitaip buvo tvarkomasi su pandemija, ji nebuvo naujiena, kuri ištiko šalį.

Pandemija jau buvo pažengusi. Vyriausybė ėmėsi dirbti praėjusių metų gruodį ir jau po keleto savaičių atsirado vakcinos. Ir tapo aišku, kad pagrindiniu iššūkių suvaldant pandemija taps sėkminga vakcinacija“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė Seimo narė A. Širinskienė.

Politikė priminė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio prieš metus aptartą 130 punktų planą situacijai suvaldyti.

„Vakcinaciją suvaldyti pirmaisiais etapais, kai vakcinos trūko, sekėsi pakankamai neblogai, išskyrus tam tikrus pasukčiavimus. Bet kai atėjo etapas, kai visi norėję jau buvo tai padarę, reikėjo privilioti ir paskatinti tuos, kurie nori vakcinuotis. Čia ir prasidėjo Vyriausybės problemos su valdymu“, – sakė A. Širinskienė.

Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė

Politikos argumentas – didelis mirštamumas nuo koronaviruso, pastebimas visoje Europoje, net pasaulyje.

„Tas rodo, kad tam tikri valdymo etapai buvo praleisti, buvo nepasirengti strateginiai ėjimai. Nes reikėjo skiepyti senjorus, bet tuo metu buvo užsimota skiepyti jaunus žmones. Atsirado tam tikra prievarta“, – problemas vardijo laidos pašnekovė.

Dėl to dalis abejojančių dar labiau užsispiria ir tada jau kategoriškai atsisako vakcinuotis.

Atsakomybę už šią problemą A. Širinskienė „nurašė“ sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.

„Reikėjo pripažinti, kad jis ne viską žino, galbūt stiprinti jo aplinką, ieškoti užsienio šalių, ekspertų patirčių. O ne eiti bukos prievartos keliu“, – savo poziciją dėstė opozicijos atstovė.

Dar ji teigė, jog ši Vyriausybė nepripažino klaidų, nors pandemijos valdymo rodikliai nedžiugino.

Konservatorius pripažino vieną klaidą pandemijos valdyme

Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos narys Paulius Saudargas laidoje džiaugėsi, jog iš opozicijos atstovės A. Širinskienės išgirdo pagyrų dėl migracijos krizės suvaldymą.

Migrantų krizėje buvome vienui vieni, o pandemiją užpuolė visą pasaulį. Migrantų krizėje Lietuva padarė viską, ką galėjo, kad tą krizę kaip galima geriau amortizuotume. Nes pradžioje labai švelniai elgėmės su apgręžimo politikos įvedimu. (…) Vėliau jau lenkai mokėsi iš mūsų patirties, kaip reikia daryti. Ir jie susidūrė su dar grėsmingesne ataka. Bet dabar šis klausimas rimsta, ateina žiema, bet koks blaiviai mąstantis žmogus nebekeliauti į Šiaurės ir Rytų Europą“, – sakė konservatorius P. Saudargas.

Komentuodamas pandemijos valdymą politikas P. Saudargas priminė ir buvusios Vyriausybės paliktą epidemiologinę situaciją šalyje.

„Jeigu mes kalbame apie Vyriausybės metus, tai turėtume pradėti nuo metų pradžios, kas tada vyko. Aš galėčiau buvusiai Vyriausybei parašyti pliusą už pirmosios bangos suvaldymą, nors mes irgi turėjome nuogąstavimu, sakėme, kad galbūt sprendimai per griežti. Bet iš tikrųjų buvo staigmena ir niekas nežinojo, ką daryti.

Tačiau antroji banga, va čia jūs paleidote mus su ta krize tvarkytis vienus, laiku nepriėmėte sprendimų, kurie užkardytų antrosios bangos dinamiką“, – apie įvykius prieš metus, kai buvo fiksuojami didžiausi naujų atvejų skaičiai Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė P. Saudargas.

Konservatorius teigė, jog pandemijos kontekste gali sutikti su viena kritika – „su viešųjų ryšių problema“.

„Galbūt nepavykdavo iškomunikuoti žinutės, galbūt jos ne visada sutapdavo skirtingų ministrų, skirtingame laike. Čia galime sutikti, kad paskubomis tvarkantis su pandemija komunikacinių disonansų buvo“, – sakė P. Saudargus.

Jis kartu atmetė kalbas, jog pirmosios šios Vyriausybės prieš pat Kalėdas įvestos karantino priemonės buvo per griežtos.

„Vyriausybė dirbo ne su kirviu, o su skalpeliu“, – Žinių radijo eteryje aiškino konservatorius.

„Užsienio politika yra kieta“

Regionų frakcijos atstovė A. Širinskienė sutiko, kad migrantų patekimas į Lietuvą šios Vyriausybės buvo sutvarkytas tinkamai.

„Bet kas tuos veiksmus iššaukė? Nes buvo tikrai neišmintingų veiksmų vertybinės politikos linkme, kada buvo einama į konfliktą, nepasiliekant jokios diplomatinio spaudimo galimybės. Ir tas pasakymas, kad mes su diktatoriais nesiderame, taip, to nedarome, bet turime išlaikyti kažkokį diplomatinį kontaktą“, – sakė A. Širinskienė.

Politikė teigė, jog valdančiųjų, konkrečiai Tėvynės sąjungos kai kurių atstovų ir Vyriausybės konfrontacija su prezidentu Gitanu Nausėda kuria tam tikras problemas.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Konservatorius P. Saudaras atrėmė A. Širinskienės teiginius apie pernelyg agresyvią užsienio politiką.

„Taip, užsienio politika yra kieta, mes neturime prabangos gyventi komfortiškai, nesame apsupti NATO valstybių. Esame paribio valstybė, paskutinio fronto bastionas. Šalia turime Baltarusiją, Kaliningradą. Ir iš esmės turime būti sąžinės balsas ES ir NATO valstybėms, nes kas, jei ne mes pasakys, kaip yra“, – pabrėžė Tėvynės sąjungos atstovas.

P. Saudaras dar pridūrė, kad jei Lietuva nekalbės garsiai ir daiktų nevadins tikraisiais vardais, „tai kas už mus tai padarys?“.

„Mes negalime sau leisti komfortiškai sėdėti, nes būsime suvirškinti“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė P. Saudargas.