Jei ne šį, tai kitą kartą

Europarlamentarė, buvusi NATO parlamentinės asamblėjos prezidentė Rasa Juknevičienė laidoje tikino, kad kadenciją baigusi šalies vadovė galėtų būti gera NATO generalinė sekretorė.

„Ji galėtų būti gera NATO generalinė sekretorė. (…) Tai yra didelis mūsų pastarojo dešimtmečio laimėjimas. Žinoma, kad laimėtų, bet konkurencija didžiulė. Turime padaryti viską, kad toje konkurencinėje kovoje ši iškelta kandidatūra figūruotų“, – tikino politikė.

Ji teigė, kad jei ne šį kartą, bet kitą kartą NATO generaliniu sekretoriumi turėtų tapti mūsų regiono atstovas.

„Jei ne šį kartą, tikrai dar kitą kartą ateis laikas ir šio regiono atstovams. Iki tol laiko nelabai buvo ir svarstoma tokia galimybė“, – laidoje teigė R. Juknevičienė.

Žinių radijo pašnekovė R. Juknevičienė aiškino, jog skyrimas į tokias pareigas būna lemiamas daugelio atsitiktinumų.

„Reikia žiūrėti kaip sukrenta tos kortos“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė EP narė R. Juknevičienė.

„Pribrendo reikalas“

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Ramūnas Vilpišauskas Žinių radijo laidoje teigė, jog tai yra tikrai svarbios pareigos.

„Žinoma, tai yra labai svarbios pareigos, įvertinant narystės NATO svarbą pačiai Lietuvai ir visai Europai. Sakyčiau, kad šios pareigos savo svarba panašios nei ES institucijų vadovaujančios pareigos. Bet tiek ES, tiek NATO Lietuvai neabejotinai yra tarp svarbiausių tarptautinių organizacijų, kuriose Lietuva gali geriau išnaudodama narystę įgyvendinti savo nacionalinius interesus. Šiuo atveju – rūpintis savo, kaip suverenios valstybės saugumu“, – aiškino R. Vilpišauskas.

Jis teigė, kad D. Grybauskaitės griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu kėlė klausimų ir kitose šalyse.

„Jos vykdyta politika ir kai kurie pasisakymai Rusijos režimo atžvilgiu Europos šalyse sukėlė įvairių diskusijų. Man pačiam yra tekę girdėti tada Prancūzijos diplomatų komentarus, tarp kurių ir buvo kažkas panašaus į tai, jog poniai D. Grybauskaitei gali būti sudėtinga turėti galimybę vadovauti tarptautinei organizacijai dėl tokių pasisakymų“, – teigė laidos pašnekovas politologas R. Vilpišauskas.

„Tai turbūt yra vienas iš klausimų, šalia kitų. Kuris bus svarstomas galvojant apie jos kandidatūra vadovauti NATO“, – kalbėjo VU TSPMI dėstytojas.

Dalia Grybauskaitė

Politico.eu tekste, kuriame buvo paminėta ir D. Grybauskaitės pavardė, aptariamos ir kitos pavardės.

„Dabar minimos trys kandidatės ne tik visos trys yra moterys, bet ir yra iš šio regiono. Tai irgi gali rodyti, kad gal jau pribrendo laikas, kad būtent šio regiono atstovė taptų NATO vadovė“, – kalbėjo R. Vilpišauskas.

„Manau, kad šio regiono įvardintos kandidatūros irgi bus vertinamos rimtai“, – aiškino jis.

„Šansų nėra daug“

Seimo narys, buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė laidoje priminė kadenciją baigusios šalies vadovės reputaciją.

„Reputacija yra toks veiksnys, kuris nėra įgyjamas per vieną dieną. Ją labai lengva prarasti, bet įgyti reikia tikrai daug kantraus ir nuoseklaus darbo. Įrodant ir kompetenciją ir įgaunant pasitikėjimą. Tai per tą dešimtmetį prezidento poste, reputacinės jokios gėdos nebuvo apdarytas. Mes matėme ir girdėjome Lietuvos balsą. Tai buvo vertinama. Ir aštresnės tos pozicijos buvo sutinkamos ir tarptautinėje bendruomenėje turėjo labai aiškų motyvą – kodėl tokia pozicija užimama“, – prisiminė jis.

Seimo narys M. Lingė priminė, jog ne tik asmeninis apsisprendimas veikia šioje situacijoje.

„Tokie dalykai nėra apsprendžiami vien asmeniškai. Šiuo atveju paskyrimas į tokius postus vyksta sunkiai. Valia, žinoma, yra svarbi. Neužtenka tik paraiškos kažkokios, sprendimą priima šalys ir valstybės, kokių valstybių atstovų labiausiai reikėtų. Ir labai daug veiksnių nulemia“, – Žinių radijo laidoje teigė buvęs D. Grybauskaitės patarėjas M. Lingė.

Naujienų portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius ir naujienų agentūros „BNS“ direktorius Vaidotas Beniušis teigė, jog kol kas tai tėra tik žurnalistų išvardintos galimos kandidatūros

„D. Grybauskaitė akivaizdi kandidatė dėl savo patirties. Bet nėra pagrindo kalbėti, jog jos šansai yra dideli“, – aiškino V. Beniušis.