Antradienį Seime žurnalistų kalbinta A. Armonaitė vertino, kad pasirašyta koalicijos sutartis nėra vykdoma, Civilinės sąjungos įstatymo projektas nebus nešamas į Seimo salę bent jau artimiausiu metu.

„Tiesą sakant, nėra lengva pasakyti, kad palaikymo priėmimui koalicija pakankamai nesutelkia, nepaisant visų pastangų, kurios buvo įdėtos. Natūralu, kad aš turiu konstatuoti, kad [koalicijos] sutarties punktas lieka neįgyvendintas. Ir kai sutarties punktas lieka neįgyvendintas, vadinasi, sutarties šalys gali peržiūrėti ir savo įsipareigojimus, ir mes tą darysime“, – žadėjo parlamentarė.

Tiesa, ji prašė to nevertinti kaip šantažo ar grasinimo.

„Kai ateis diena, kažkoks klausimas, mes atskirai spręsime, koks yra Laisvės partijos palaikymas ar prieštaravimas“, – pažymėjo partijos pirmininkė.

A. Armonaitė taip pat žadėjo, kad civilinės sąjungos klausimas sugrįš į Seimo darbotvarkę bet kurią akimirką, kai tik bus įmanoma jį priimti. O tai greičiausiai reiškia, kad „laisviečiai“ kiekvieną plenarinių posėdžių dieną skaičiuos, kiek yra balsų „už“ pataisas.

„Bet dabar deginti, matant tą matematiką, būtų tiesiog neatsakinga ir žala, matyt, būtų didesnė“, – vertino ji.

Čmilytė-Nielsen: pastangos yra didelės


Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikino, kad dėjo maksimalias pastangas, jog būtų priimtas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, nes juk pati teikė šį projektą kadencijos pradžioje ir ankstesnėse kadencijose.

Jos vertinimu, ir koalicijos partneriai pastangas dėjo.

„Dėl mano konkrečiai pastangų neturėtų kilti klausimų“, – akcentavo partijos pirmininkė.

„Nežinau, kaip tą maksimalumą galimą išmatuoti, bet, pagal tą darbą, kurį darome jau daugiau nei 3 metus, pokalbius, kuriuos turime, ir remiantis pokalbiu, kurį vakar turėjome, sakyčiau, kad nuoširdžios pastangos telkti balsus visiems, tai yra kiekvienam iš koalicijos partnerių svarbiems projektams, tikrai yra. Dėl civilinės sąjungos jos taip pat yra didelės“, – dėstė V. Čmilytė-Nielsen.

Ar A. Armonaitės pareiškimai, kad Laisvės partija dabar gali atsitraukti nuo tam tikrų savo duotų įsipareigojimų, yra šantažas?

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, geriau būtų, kad šios partijos atstovai patys paaiškintų, kas slypi po šiais žodžiais.

„Kiekvienas žmogus gali skirtingai interpretuoti sąvoką „maksimum“ pastangų, lygiai taip pat ir visi kiti išsakyti žodžiai gali būti skirtingai interpretuojami.

Aš galiu tik pakartoti, kad pastangos projektams bet kuriam iš trijų koalicijos partnerių tikrai didelės dedamos, o kalbant apie civilinę sąjungą, iš Liberalų sąjūdžio pusės, žvelgiant istoriškai, tikrai nuoseklumas ir žingsniai buvo visuomet dedami tam, kad žmogaus teisių klausimai Lietuvoje būtų išspręsti ir skolų žmogaus teisėms neliktų“, – komentavo politikė.

Landsbergis: rezultatas turi lubas


Kad pastangos, siekiant įteisinti civilinę sąjungą, buvo dedamos, ir buvo dedamos maksimalios, tikino ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Rezultatas tiesiog turi savo lubas, toliau eiti yra sudėtinga. Tą esu ne kartą minėjęs. Ir premjerė labai puikiai pasakė, kad ši koalicija tiek, kiek balsų yra surinkusi, tai yra didžiausias istorijoje balsų skaičius tokiam jautriam klausimui ir ganėtinai skaldančiam klausimui, nėra vieningos nuomonės. Tai mes esam priartėję labai arti prie to reikiamo balsų skaičiaus, tačiau partijos, kurios turi tai savo programoje, vis dėlto yra pasirinkusios užsiimti patogią sau poziciją“, – dėstė parlamentaras.

Tiesa, anot jo, kelias į priekį su Civilinės sąjungos įstatymo pataisomis yra ir esą, kol taškas nepadėtas, dedamas kablelis ar kabliataškis.

Šimonytė: aš noriu, kad projektas būtų priimtas


Panašią mintį išsakė ir premjerė Ingrida Šimonytė. Anot jos, rasti papildomų balsų civilinės sąjungos įteisinimui įmanoma, todėl, pasak jos, „laisviečių“ pareiškimai nereiškia, kad įstatyminė iniciatyva žlugo.

„Niekas nieko nereiškia. Darbas vyko, vyksta ir, manau, kad vyks toliau“, – antradienį Seime žurnalistams teigė premjerė.

„Jeigu būtų niekaip neįmanoma [rasti daugiau balsų], tai ir sakyčiau, kad neįmanoma. Bet, matyt, visada yra verta įtikinėti ir kalbėtis“, – nurodė ji.

Premjerė patikino norinti, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas Seime būtų priimtas ir pakartojo, kad valdantieji tęs diskusijas su opozicinėmis frakcijomis, savo politinėse programose įsipareigojusiomis spręsti tos pačios lyties asmenų santykių reglamentavimo klausimus.

„Aš noriu. Jeigu klausiate apie emociją, aš noriu, kad būtų priimtas. O ar aš tikiu? Taip sakant, čia ne vadybos sąvoka“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

„Reikia kalbėti su opozicinėmis partijomis. Tas pokalbis tęsiasi – bet taip pat buvo ir su asmenvardžių rašymu“, – pažymėjo I. Šimonytė, primindama, kad debatas šiuo klausimu truko bene trisdešimtmetį.

„Nesakau, kad tai truks trisdešimt metų, bet tai yra klausimo sudėtingumo iliustracija“, – apibendrino ji.

Skvernelis: valdantieji suprato, kad klausimas neaktualus


Opozicijos atstovo, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderio Sauliaus Skvernelio matymu, valdantieji suprato, kad civilinės sąjungos įteisinimas nėra aktualus, dėl to jo esą ir neneš į priėmimo stadiją.

„Aš nematau prasmės nešti, nes pavyzdžiai rodo Lietuvoje, kad viskas yra pas mus labai gerai, galima turėti ir šeimą, ir lauktis vaikučių. Taip kad, aš manau, viskas išspręsta, mes tą klausimą čia, galbūt, sureikšminom.

Matyt, gal valdančioji koalicija taip pat galvoja, kad teisinis reguliavimas, kuris yra šalyje, yra pakankamas, pavyzdžiai rodo, kad problemų niekam nekyla dėl to. Tame ir yra esmė: ir koalicija, turbūt, mano, kad klausimas nėra aktualus“, – vertino S. Skvernelis.

Pirmadienį įvyko koalicijos tarybos posėdis. Po jo Laisvės partijos lyderė A. Armonaitė pareiškė, kad partija neneš Civilinės sąjungos įstatymo projekto į priėmimo stadiją Seime. Pataisų priėmimui, pasak politikės, trūksta koalicijos partnerių palaikymo.

Armonaitė: galime atsitraukti nuo duotų įsipareigojimų


„Mums buvo pateikti skaičiai. Turiu pasakyti, tai ką matome. Be LP 10 žmonių, TS-LKD galėtų balsuoti 34–35 žmonės, LS 9. Net ir su iki šiol buvusia dalies opozicijos narių parama tai yra nepakankamas palaikymas įstatymo priėmimui – 66–67 balsai.

Tai, kad balsų vis tik gali pavykti surinkti leido manyti ir TS-LKD lyderio G. Landsbergio viešas komentaras spalio 18 d., jis teigė: „Man yra apmaudu, kad Tėvynės sąjunga, kuri neturi savo programoje šitų nuostatų, surenka beveik 40 balsų, gal netgi truputėlį daugiau, tuo tarpu partijos, kurios turi tai savo programoje, labai lengvai gali pasakyti „mums neišeina balsuoti.“

Norėdami nesugriauti to darbo, kuris jau padarytas – juk likęs TIK VIENAS BALSAVIMAS ir balsų trūksta VOS KELIŲ, taip pat atsižvelgdami į žmogaus teisių ekspertų poziciją, matydami akivaizdžią nepakankamą politinę valią priimti progresyvius vakarietiškus sprendimus žmogaus teisių srityje, į priėmimo stadiją civilinės sąjungos projekto nenešame ir į Seimo darbotvarkę netraukiame“, – feisbuke rašė A. Armonaitė.

Ji taip pat vertino, kad koalicijos sutarties punktas įteisinti lyčiai neutralią partnerystę, visiems koalicijos partneriams dedant pastangas, lieka neįgyvendintas sutarties įsipareigojimas.

Taigi, pasak A. Armonaitės, Laisvės partija irgi vertina, kad „gali atsitraukti nuo tam tikrų savo duotų įsipareigojimų“.

„O kur viltis? Galiu pažadėti vieną paprastą dalyką – projektas į priėmimo stadiją grįš bet kurią akimirką, jeigu tik matysime realią galimybę, kad jis gali būti priimtas, o ne sudegintas pykčio liepsnose. Tai kažkada turės pasibaigti ir pasibaigs. Ir pasibaigs realiu sprendimu visiems, kas laukia įstatymo“, – savo įrašą užbaigė A. Armonaitė.

Norint priimti Civilinės sąjungos įstatymo pataisas, reikia, kad balsuojančiųjų „už“ būtų daugiau nei pusė nuo visų posėdyje dalyvaujančių Seimo narių, o posėdyje turi dalyvauti ne mažiau kaip 71.

Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė yra sakiusi, kad ši Seimo rudens sesija yra paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo pataisas. Konkretesnės datos ji niekada neįvardijo.

„Sutarė nesutarti“, bet ir dėti pastangas


Iniciatoriai Civilinės sąjungos įstatymo pataisas vadina kompromisinėmis, kuriose atsižvelgta į konservatyvių Seimo narių pasaulėžiūrą. Jie pabrėžia, kad pataisos aktualios ne tik tos pačios lyties, bet ir skirtingų lyčių nesusituokusioms poroms.

Oponentai nuogąstauja, kad civilinė sąjunga bus tapati santuokai ir šeimai, o ją sudarę asmenys ilgainiui galės įsivaikinti.

Tikslą dėti pastangas ir per racionaliai būtiną laiką įteisinti lyčiai neutralią partnerystę iš konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos sudaryta valdančioji koalicija įsirašė į koalicijos sutartį. Tiesa, partijos tuo pačiu „sutarė nesutarti“ ir pripažino, kad šiuo klausimu frakcijose yra nuomonių skirtumų.

Siekį įteisinti lyčiai neutralią partnerystę parlamentinės „laisviečių“, liberalų ir socialdemokratų partijos įsirašė į 2020 metų rinkimų programas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)