Praėjusią savaitę debesys susitvenkė virš populiariausio konservatoriaus – krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir turbūt ne mažiau aktyvaus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno.

Antrą sukilimą partijoje suorganizavo taip pat matomas TS–LKD atstovas M. Majauskas. Jam viskas baigėsi tuo, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui uždrausta teikti siūlymus dėl biudžeto.

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas LNK paklaustas, ar partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, tikino, jog nevertins emocijų.

„Kaip kam ir kas atrodo. Taip, politikoje, žinoma, ir jausmai įsisiūbuoja, matant kolegas, skirtingus pasisakymus, vertinimus. Bet tikrai aš to nevertinsiu“, – sakė P. Saudargas.

O paklaustas, ar premjerė I. Šimonytė grasino atsistatydinti, jis teigė, jog „neteko girdėti“.

Konservatoriai neslepia – diskusijos buvo karštos, kai Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas biudžetui registravo savo pasiūlymą. O per balsavimą Seime parėmė ne Vyriausybės, o koalicijos partnerių – Laisvės partijos teiktą siūlymą dėl PVM lengvatos maitinimo paslaugoms.

„Visų susitelkimas yra svarbus. Ir tie ženklai uždegė tokį signalą, raudoną lemputę“, – aiškino konservatorius P. Saudargas.

Tada konservatorių Prezidiumas lįsti prie biudžeto konservatoriams uždraudė, jie nebegali teikti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų. O vidinės dramos – išlindo į viešumą.

„Aš nesakyčiau, kad labai smagu, bet nesakyčiau, kad ir yra liūdna“, – tikino opozicijos atstovė Agnė Širinskienė.

Ji teigė, jog tokių draudimų nebuvo net pas Ramūno Karbauskio valstiečius.

„Manyčiau, kad I. Šimonytė ne tiek, kad yra griežtesnė už R. Karbauskį, ji tiesiog prarado parlamentarizmo suvokimo ribas“, – sakė ji.

O opozicijoje dirbančių socialdemokratų atstovas LNK tikino, jog pas juos irgi taip griežtai nėra buvę.

„Kad taip viešai spaudoje, jūs apie tai nerašėte, nekalbėjote.. Kad būtų uždrausta teikti, tai tokio dar negirdėjau“, – sakė Algirdas Sysas.

Mykolas Majauskas, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė

Laisvietis Vytautas Mitalas LNK sakė, kad džiaugėsi nesantis konservatorius. Konservatorių koalicijos partneriai teigia, jog konservatoriai išgyveno ir didesnius išbandymus – kaip COVID–19, migrantai, Kaliningrado tranzitas.

„Mes dabar rizikuojame slysti ant labai mažos banano žievelės, kas yra keletas ne tokių ir nelogiškų pasiūlymų dėl PVM“, – taip sakė laisvietis V. Mitalas.

Anot jo, tai neturėtų būti verta atsistatydinimo.

„Apskritai tai mes turėjome visokių pasišnekėjimų, tiesioginėmis, metaforinėmis prasmėmis. Bet aš manau, kad I. Šimonytė yra gera politikė ir ji sugebės ir šiais sunkiais laikais dirbti ir toliau. To jai ir linkiu“, – teigė V. Mitalas.

Premjerui atsistatydinus, griūna ir visa Vyriausybė.

„Ji yra drąsi moteris, ji tiesiai šviesiai sako, kad nesilaiko tos kėdės“, – kalbėjo socialdemokratas A. Sysas.

Patyrę politikai sako, kad vieši priekaištai vienas kitam, įpusėjus kadenciją, yra normalu. Ypač, kai reitingai gali džiuginti tik vieną A. Anušauską, o jau reikia galvoti ir apie kitus rinkimus.

„Vidiniai pasistumdymai, dar asmeninės ambicijos – visa tai sudėjus gaunama sprogstamoji medžiaga“, – sakė A. Sysas.

Kolegos svarsto, kad M. Majauskas turėjo ambicijų į Audito rūmus, bet ir juos siunčiama Laima Andrikienė.

„Galbūt kažkiek tą pasipriešinimą ir iššaukė tai“, – svarstė opozicijos atstovė A. Širinskienė.

Seimo vicepirmininkas, konservatorius P. Saudargas tikina, kad kol kas M. Majauskui nebus kaip Žygimantui Pavilioniui – iš komiteto pirmininko kėdės jis dar nėra traukiamas.

„Kol kas aš tai vertinčiau kaip karštą diskusiją, kurios galbūt nereikėjo, galbūt reikėjo – kiekvienas politikas turi teisę turėti savo nuomonę“, – tikino parlamentaras P. Saudargas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: