Vaikų stovykloje vyksta gamtos pažinimo pamoka, mažamečiai mokosi Lietuvos saugumų teritorijų, susipažįsta su nykstančiais gyvūnais. Gamtos pasaulį tyrinėja 9 vaikai nuo 8 iki 12 metų, juos prižiūri dvi auklėtojos. Būtent tokios dienos stovyklos, anot organizatorių, dabar yra pačios geidžiamiausios.

„Pas mus vasaros sezonu dienos stovyklose sudalyvauja apie 550 vaikų iš Vilniaus miesto. Stovyklos yra tikrai populiarios, populiarėja ir dienos stovyklos. Veikiausiai jos yra ir pigesnės, ir tėvams yra visai patogu, nes vaikai yra užimami darbo dienos laiku“, – LNK žinioms sakė Vilniaus Vaikų ir jaunimo centro atstovė Asta Bucevičiūtė.

Nuo 90 iki 170 eurų už dienos stovyklą, priklausomai nuo pasirinktos veiklos: gamtos pažinimas, sportas, baseinas, kulinarija – edukacijų pasirinkimas platus. Tačiau stovyklose yra svarbu, kad vaikams būtų ne tik smagu, bet ir saugu.

„Saugumas mūsų nuomone yra tiesiog bazinis prioritetas. Iki visų šitų įvykių pas mus saugumas buvo Nr. 1 ir net nekvestionuojamas. Tai mes tiesiog atsirenkame pedagogus, kurie turi tam tikrą išsilavinimą pedagoginį. Ir renkame tas teistumo pažymas“, – teigė A. Bucevičiūtė.

Vaikų stovyklų organizatoriai jau keletą metų turi įsitikinti, kad su vaikais dirbantys asmenys nėra teisti. Tačiau po seksualinių nusikaltimų skandalo, vaikų teisių gynėjai pirmą kartą surengė patikrinimus – kaip tai sekėsi užtikrinti praktikoje.

„Iš dešimt aplankytų stovyklų trijose nenustatyta visiškai jokių pažeidimų, vadinasi ten sąžiningai vykdomas teisės aktų įpareigojimas“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Agnė Marčiukaitienė.

O kitose likusiose – net septyniose užfiksuoti pažeidimai. Darbuotojų teistumo pažymomis buvo pasirūpinta tik iš dalies, arba jų visai nebuvo.

„Dalis, tiesą sakant, nebuvo susipažinę su teisės aktu reikalavimais, jiems tai buvo naujiena, nors ši nuostata įstatymuose tikrai nėra nauja“, – sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė A. Marčiukaitienė.

Kai kurie organizatoriai nežinojo, kad teistumo pažymomis reikia pasirūpinti net ir stovyklose dirbantiems virėjams, ar atsakingiems už ūkio darbus.

„Už maisto gaminimą, už žolės šienavimą, ūkio darbus atsakingi asmenys, kurie gal ir ne tiesioginį kontaktą turi su vaikais, bet jie vis tiek turėtų būti įvertinti, patikrinti. Nes tos rizikos išlieka“, – teigė A. Marčiukaitienė.

Vaiko teisių gynėjai stovyklas rinkosi atsitiktinai, kad visos būtų iš skirtingų Lietuvos apskričių. Kitas kriterijus buvo stovyklos, kuriose vaikai lieka nakvoti. Mat čia nusikaltimams prieš vaikus rizika yra didesnė.

„Tas dokumentas tikrai negarantuoja vaikų saugumo, ką labai svarbu yra pabrėžti. Tai turėtų būti daug platesnis požiūris į vaiko saugumą“, – tikino paramos vaikams centro psichologė Vaida Gabė.

Vaikų stovyklose lankėsi ir Darbo inspekcija, tik jos užduotis nuo vaiko teisių gynėjų skyrėsi. Inspektoriai tikrino, ar su vaikais specialistai dirba legaliai, ar laikosi darbo ir poilsio laiko režimų. Deja, bet be pažeidimų nebuvo apsieita ir čia.

„Vienas atvejis galimo nelegalaus darbo, kai buvo darbo santykių požymiai, bet nebuvo sudaryta darbo sutartis. Dėl šio atvejo vis dar vyksta tyrimas, galutiniai sprendimai vis dar nėra priimti.

Taip pat buvo rastas vienas asmuo, kuris buvo nedeklaravęs savarankiškos veiklos, šiam asmeniui jau yra surašytas administracinio nusižengimo protokolas“, – LNK sakė Darbo inspekcijos neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Macijauskienė.

Ar tokie patikrinimai vaikų stovyklų laukia kiekvieną vasarą, pasakyti per anksti. Psichologė mano, kad vaikų tėvai dėl to jaustųsi saugesni.

„Patikrinimai gali užtikrinti, vadovus labiau įpareigoti atkreipti dėmesį, kad tai nėra formalumas, kad tai yra svarbu ir turėtų būti vykdoma“, – teigė psichologo V. Gabė.

Kasmet į vaikų vasaros stovyklas organizatoriai pritraukia per 50 tūkst. stovyklautojų, maždaug dešimtadalį visų Lietuvos vaikų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: