Praėjusioje laidoje stebėjote pokalbį su nepriklausomybės kovų savanoriu Juozu Vilučiu. Tačiau tai dar ne viskas. 1979 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo kalbinta ir savanorė Stefanija Pranculytė. Ši asmenybė - viena iš nedaugelio savanorių moterų nepriklausomybės kovose.

„Niekad į galvą neįėjo ar aš pasensiu, ar būsiu invalidė, ar kas nors atsitiks. Niekad jaunas žmogus apie tai negalvoja. Eini kaip pasiutęs”, - laidoje apie ryžtą pasakos Lietuvos savanorė. Aštrių pasisakymų nevengianti moteris taip pat atskleis, į kurį priešą buvo žiūrima su panieka, o kurį lietuviai vertino palankiau.

Kita laidos dalis siūlys nusikelti į kaimyninę Baltarusiją ir aplankyti pilis bei miestus primenančius apie Lietuvos istorijai svarbius įvykius. Krėva, Gardinas, Lyda ar Naugardukas – tai tik keletas miestų susijusių su LDK istorijos vingiais bei svarbiausiomis jos asmenybėmis, kurios kūrė didelę ir galingą valstybę.

Miestai bei pilys žymi ne tik aštuonias skirtingas istorijas. Taip pat tai ir keturių amžių laikotarpyje išsidėlioję įvykiai turėję didelės įtakos valstybės raidai. Aštuoni pasakojimai žymi ir ne tokius malonius, tačiau labai svarbius įvykius mūsų valstybės istorijoje.

Tad į kelionę su „Istorijos detektyvais“ kviečiame šį antradienį 22:30 val. per LRT TELEVIZIJĄ. Intriguojantys bei negirdėti pasakojimai tik prasideda!