Plačiau apie susiklosčiusią situaciją išskirtinai DELFI pasakojo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Alina Jakavonienė.

Jos teigimu, posėdis vyko itin ilgai, nes jame dalyvavo labai daug skirtingų institucijų atstovų. Posėdžio metu nuspręsta, kad vaikai gali būti grąžinti tėvui, išimtinai su sąlyga, kad ir tėvams, ir visai šeimai bus teikiama intensyvi pagalba.

„Mes labai norėtume, kad abu tėvai palaikytų ryšį su vaikais, net ir grąžinus juos tėvui, kad mama galėtų palaikyti ryšius ir bendrauti su abiem. Tačiau dėl berniuko bendravimo akivaizdu, kad reikia spręsti ne tik Vaiko teisių apsaugos specialistų vadybos posėdžio metu, bet ir vertinant priimtus sprendimus dėl motinos ikiteisminio tyrimo metu. Viena iš galimybių – mamai kreiptis dėl kardomosios priemonės pakeitimo“, - sakė tarnybos vadovė.

Specialistė tikisi, kad vaikų mama Eglė Kručinskienė imsis teisinių veiksmų, kad galėtų ir toliau tęsti bendravimą su atimtu sūnumi. Veiksnių, dėl kurių mamai uždrausta gyventi su sūnumi, specialistė neatskleidė motyvuodama tuo, jog tyrimo medžiaga – konfidenciali.

Teismo posėdžio metu visos dalyvavusios šalys, pasak tarnybos vadovės, sutarė, kad informacija kada bei kaip vaikai grįš pas tėvą, nebus viešinama, tačiau neslėpė, kad tai bus padaryta kaip įmanoma greičiau.

„Noriu pasidžiaugti, kad posėdžio metu tėvai buvo itin atviri, pasitikėjo institucijomis, nuoširdžiai pasakojo apie šeimą ir tai buvo, tikėtina, vienas iš lemiamų veiksnių, dėl kurių šiandien priimtas būtent toks sprendimas. Tėvai labai nori bendradarbiauti, sprendimas priimtas avansiniu pasitikėjimu tėvais“, - sakė A. Jakavonienė.

Specialistė neatskleidė detalių apie intensyvią pagalbą, kuri bus skirta šeimai bei patvirtino, kad ji bus teikiama tol, kol visiškai išnyks šeimos rizikos veiksniai. Tarnybos vadovė pripažino, kad prieš mėnesį paimant vaikus bei perdavus juos globėjams galėjo būti padaryta etikos klaidų, tačiau, kaip teigia ji, paties sprendimo tos klaidos nebūtų nulėmę.

Jakavonienė: laikinoji globa nebūtų užsitęsusi, jeigu tėvai būtų bendradarbiavę anksčiau

Specialiai „DELFI Dienos“ laidai A. Jakavonienė taip pat teigė, kad Vaikų teisių apsaugos tarnyba šiuo metu tiria susiklosčiusią situaciją vaikų paėmimo metu.

„Ši situacija šiuo metu yra vertinama, atliekami tarnybiniai patikrinimai ir tik išklausę visų pusių galėsime vertinti, ar tie veiksmai yra etiški, ar nebuvo peržengtos ribos“, - teigė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Alina Jakavonienė.

Specialistė taip pat tvirtino, kad veiksmus atliko specialių žinių turintis psichologas, o paklausta, ar tikrai buvo įvertintos visos aplinkybės, A. Jakavonienė teigė, kad tokių sprendimų reikalavo būtent vaikų interesai.

„Tam tikri veiksmai neturėjo jokios lemiamos įtakos sprendimų priėmime, nes tie sprendimai jau buvo priimti pagal įstatymą. Buvo nustatomas grėsmės lygys vaikams ir elgtąsi pagal įstatymą“, - teigė specialistė.

Paklausta apie smurtą prieš vaikus, direktorė teigė, kad Vaiko teisių apsaugos darbuotojai vykdo savo funkcijas užtikrindami vaikų saugumą bei vadovaujasi priimtais teisės aktais.

„Šiuo metu negalėčiau pasakyti, kad buvo netinkamai taikomi teisės aktų reikalavimai, o dėl neetiškų tam tikrų veiksmų situacija bus vertinama“, - specialioje „DELFI Dienos“ laidoje teigė specialistė.

Paklausta apie mėnesį užtrukusį vaikų paėmimą iš tėvų, A. Jakavonienė teigė, kad jeigu tėvų atvirumas ir bendradarbiavimas su tarnybomis, kuris vyko šiandienos posėdžio metu, būtų įvykęs anksčiau, laikinoji globa nebūtų užsitęsusi tiek ilgai.

„Mūsų tarnybos tikslas yra ne atiminėti vaikus, o suteikti pagalbą šeimai. Tik kraštutiniu atveju imamasi kraštutinės priemonės, antro grėsmės lygio nustatymo ir vėliau šio sprendimo patvirtinimo teisme“, - teigė A. Jakavonienė.