„Jei tavo oro filtras jau yra senas, užsinešęs, jei turi kažkokių lėtinių ligų, dėl kurių tas oro filtras blogai veikia, kalbu apie kvėpavimo takus, visus: pradedant nosimi ir baigiant plaučiais, tai aišku, tos Sacharos dulkės tau pasijaus. Ir žmonės tikrai pajautė, turėjom pacientų antplūdį ir su labai sunkiomis alerginėmis reakcijomis, – Delfi laidoje „Jūs rimtai?“ kalbėjo šeimos gydytojas V. Morozovas. – Mechaninis dulkių poveikis tikrai veikia kartu su lėtinių ligų paūmėjimais, visais bronchitais, astmomis, obstrukcinėmis ligomis ir taip toliau. O, kaip matėm, nemaža dalis vilniečių sau sėkmingai džiaugėsi sakuromis nepaisant to, kad ten ir žiedadulkės keisto invazinio augalo, ir Sacharos dulkės.“

Valerijus Morozovas

Paklausus, ar tai reiškia, kad sakurų parkas tuo metu buvo pati pavojingiausia vieta mieste, V. Morozovas atsakė teigiamai pridurdamas ir trečią pavojingą veiksnį. „Taip. Ir visas miestas, užstrigęs kamščiuose aplink“, – teigė šeimos gydytojas. Tad trečiasis pavojingas veiksnys – automobilių išmetamosios dujos, nes pradėjus žydėti sakuroms aplink parką ištįso ilgi ir vos judantys automobilių kamščiai.

Eismas Upės gatvėje prie sakurų parko

Visgi gydytojas teigia, kad šioje situacijoje galima įžvelgti ir teigiamų dalykų. „Jeigu jų emocinis pasitenkinimas atsvėrė tą galimą žalą kvėpavimo takams, tai viskas yra gerai“, – laidoje kalbėjo gydytojas.

V. Morozovas teigia, kad reikia prisiminti, kad visi esame pažeidžiami ir reikia meilės sau, o ne vien tik sakuroms.

Sacharos dulkės kelia pavojų, tad V. Morozovas pasidalijo pagrindiniais patarimais, ką daryti, kad apsaugotume savo sveikatą. „Pirmiausia – vengti jų, bandyti likti namuose, pasirūpinti normalia ventiliacija, nusiprausti grįžus namo tam, kad tiesiogiai jų ant savęs neparsineštum. Lygiai toks pat elgesys kaip esant dideliam žiedadulkių kiekiui, – kalbėjo V. Morozovas. – Dabar mes turim Sacharos dulkių, būna ne Sacharos dulkės, o tiesiog kietųjų dalelių didelis kiekis, prieš savaitę buvo gaisras, kur kažkiek panašiai buvo poveikis, tik dar toksiškesnis. Dažniausiai, jeigu kalbame apie lėtinės ligos paūmėjimą, tai reikia tų pačių savo naudojamų vaistų didesnio kiekio.“

Valerijus Morozovas

Laidoje „Jūs rimtai?“ aptariamos svarbiausios savaitės naujienos, tarp kurių šią savaitę ir pareiškimas dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų rezultatų, ir žiniasklaidoje paskelbta informacija dėl „Vičiūnų“ grupės įmonės sankcionuotų prekių vežimo į Rusiją, ir kiti įvykiai. Visas pokalbis su V. Morozovu – laidoje „Jūs rimtai?“.