Anot, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. specialistės Margaritos Kirkliauskaitės, dėl tokių orų pokyčių kaltas pakankamai aktyvus ciklonas.

„Šiuo metu dėl jo daugelyje Lietuvos rajonų lyja ir krinta šlapdriba, pamažu pradeda stiprėti ir vėjas. Iš pradžių jis pūs iš pietvakarių, o nakties metu, kai pasisuks iš vakarų ir šiaurės vakarų, laukiami stipriausi gūsiai. Iki 15-20 m/s vėjo gūsiai bus daugelyje rajonų, pirmiausiai – Vakarinėje šalies dalyje, pajūryje, Žemaitijoje, o kiek po vidurnakčio tai pasieks ir centrinius rajonus. Rytiniuose rajonuose – Vilniaus, Utenos, Panevėžio – stiprūs vėjo gūsiai laukiami arčiau ryto, maždaug 5-6 val., ir dienos metu“, – sakė ji.

Sinoptikės teigimu, neatmetama, kad pajūryje vėjas nuo vidurnakčio iki 2 val. ryto gali stiprėti ir iki 21-23 m/s.

Šlapdribą keis sniegas: gali kilti ir pūga

„Antradienio dieną, antroje dienos pusėje, vėjas ims rimti, nors vis dar išliks gūsingas. Tikėtinas vėjo greitis – 15-17 m/s. Vėjo kryptis – daugiau iš šiaurės vakarų, tad kartu plūstelės ir šaltesnio oro masė“, – dėstė M. Kirkliauskaitė.

Jei naktį iš pirmadienio į antradienį oro temperatūra išliks teigiama ir sieks nuo 0 iki 5 laipsnių šilumos, tai antradienį po 15 val. ji ims kristi žemyn.

„Nakties metu vyraus lietus ir šlapdirba, o jau antradienį krituliai „pereis“ į sniegą“, – aiškino pašnekovė.

Beje, antradienį gali kilti ir pūga.

Įspėja dėl plikledžio: sušals visas tas vanduo, kuris dabar yra gatvėse

Savo ruožtu naktį iš antradienio į trečiadienį jau daugelyje Lietuvos rajonų oro temperatūra turėtų būti silpnai neigiama.

„Ji svyruos nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio, o tai reiškia, kad daug kur formuosis plikledis. Tai bus pavojingas reiškinys, nes sušals visas tas vanduo, kuris dabar yra gatvėse“, – sakė M. Kirkliauskaitė.

Kiek šilčiau bus pajūryje – naktį čia prognozuojama nuo 0 iki 2 laipsnių šilumos temperatūra.

Trečiadienio dieną oro temperatūra sieks nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos.

Orai labiau primena vėlyvą rudenį, o ne žiemą

Sinoptikės teigimu, tokie orai nėra visiškai įprasti sausio pabaigai.

„Žiemai šiaip nėra būdingi tokie orai – žiemą būdingas sniegas, šaltis, tačiau pastaraisiais metais sulaukiame visokiausių reiškinių“, – pripažino ji.

Pasak M. Kirkliauskaitės, dažniausiai nuo sausio 25 d. Lietuvoje spaudžia rimtesnis šaltukas, o ir stebimi krituliai paprastai būdavo sniegas, o ne lietus.

„Pastarąsias dvi dienas vyraujanti kritulių fazė yra lietus, to dažniausiai nebūdavo. Šiuo metu ciklonai kol kas „prilaiko“ vėlyvo rudens orus“, – sutiko ji.