VSD feisbuke trečiadienį dar kartą paragino Lietuvos piliečius vengti išvykų į Baltarusiją. Anot Lietuvos žvalgybos, Baltarusijos tarnybos įvairiais būdais Lietuvos piliečius bando priversti bendradarbiauti su režimu.

„Į Baltarusiją vykstantys Lietuvos piliečiai apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą verčiami bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis“, – feisbuke trečiadienį skelbė VSD.

Anot VSD, Baltarusijos žvalgybos tarnybos aktyviai vykdo į Baltarusiją vykstančių Lietuvos piliečių apklausas pasienio punktuose, tikrina kompiuterius ir mobiliuosius telefonus bei juose randamus kontaktus, socialinių tinklų paskyras, fotografijas, žemėlapių maršrutus.

„Apklausų metu Baltarusijos pareigūnai renka informaciją apie Lietuvos piliečių politines pažiūras, darbovietes, bando išsiaiškinti ryšius su pasienio, teisėsaugos, žvalgybos pareigūnais.

VSD žinomi atvejai, kai Lietuvos piliečiai apklausų metu susidūrė su šantažu ir psichologiniu spaudimu, teigiant, kad draudimas atvykti į Baltarusiją bus panaikintas, jeigu asmenys sutiks bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis“, – feisbuke rašo VSD.

VSD taip pat primena, kad verbuojant Lietuvos piliečius naudojami įvairūs svertai: palankumas Baltarusijos režimui, vertimasis kontrabanda ar kita nelegalia veikla, suinteresuotumas lankytis Baltarusijoje dėl verslo interesų ar giminystės ryšių.

„Nesutikus bendradarbiauti asmuo gali būti šantažuojamas, grasinama apkaltinti šnipinėjimu ar kriminaliniais nusikaltimais“, – apie Baltarusijos žvalgybos tarnybų darbo metodus rašo VSD.

Pasak VSD, Baltarusijos žvalgybos tarnybos iš asmeninių kompiuterių ir mobiliųjų įrenginių paimtą informaciją gali panaudoti ne tik prieš patį asmenį, bet ir jo šeimos narius, artimuosius ar kolegas, siekdamos juos kompromituoti ir verbuoti, ypač jei jie lankysis Baltarusijoje ar Rusijoje.

VSD rekomendavo vengti kelionių tiek į Baltarusiją, tiek į Rusiją.

Žvalgybos duomenimis, pastaraisiais metais didesnė dalis nustatytų verbavimo ir šnipinėjimo atvejų buvo žvalgybos iš teritorijos pavyzdžiai, tai yra su priešiškomis žvalgybomis sutikę bendradarbiauti asmenys buvo užverbuoti tuo metu, kai lankėsi Baltarusijos arba Rusijos teritorijoje.

„Priešiškų žvalgybos tarnybų taikiniais gali tapti ne tik su įslaptinta informacija dirbantys Lietuvos piliečiai. Artimai bendradarbiaujančios Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos pastaruoju metu siekia verbuoti visus, galinčius suteikti bet kokios vertingos informacijos jas dominančiais klausimais“, – pažymėjo VSD.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)