Gavęs Generalinės prokuratūros išvadą, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika antradienį pranešė, kad apribos Alytuje degusios padangų perdirbimo įmonės „Ekologistika“ veiklą.

„Jeigu tokia teisinė galimybė yra, tai kuo greičiau tai padarysime“, – BNS sakė ministras.

Taip jis kalbėjo Generalinei prokuratūrai paskelbus, kad stabdyti „Ekologistikos“ registraciją Atliekų tvarkytojų valstybės registre ir stabdyti bendrovės turimo Taršos leidimo galiojimą turi ne prokurorai, o Aplinkos ministerija bei Aplinkos apsaugos departamentas.

Aplinkosaugininkai savo prašyme prokuratūrai teigė, kad pagal galiojančius įstatymus patys tokių veiksmų imtis negali.

Tačiau prokuratūra citavo įstatymą, numatantį, kad aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai turi teisę nedelsiant sustabdyti aplinkai kenksmingą veiklą, kai dėl taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo ar taršos leidimo sąlygų nesilaikymo kyla tiesioginis pavojus žmonių sveikatai ar gyvybei ir kitais atvejais, jei fizinis ar juridinis asmuo teršia aplinkos orą, žemę, vandenį ir tai kelia tiesioginį pavojų žmonių sveikatai ar gyvybei.

K. Mažeika žada aiškintis, kodėl pavaldžių įstaigų vadovai neinformavo jo apie tokią galimybę.

„Man keista, nes iki šiol pavaldžių įstaigų vadovai, (...) man argumentavo, kad tokios galimybės (stabdyti veiklą) neturi. Galbūt ir aš buvau suklaidintas“, – teigė ministras.

„Šiuo atveju prašysiu paaiškinti, kas šioje vietoje buvo neteisus, nepriėmė sprendimo. Manau, kad pasidarysime vidinį tyrimą, išsiaiškinsim ir priimsim sprendimus“, – pridūrė jis.

Mažeika tikino, kad panaikinti leidimą praktiškai neįmanoma

DELFI jau rašė, kad šioje supleškėjusioje įmonėje ne kartą buvo fiksuota krūva pažeidimų. Padangų perdirbėjai laikė didesnius padangų kiekius nei buvo leidžiama pagal turimą taršos leidimą, tvarkė gumos atliekas, nors to daryti net negalėjo, netinkamai vedė apskaitą ir kt. Nepaisant to, „Ekologistikai“ Aplinkos ministerijai pavaldi Aplinkos apsaugos agentūra pratęsė leidimą veikti.

Kaip DELFI anksčiau aiškino K. Mažeika, kitaip pasielgti aplinkosaugininkai tiesiog negalėjo dėl įstatymuose esančių spragų.

„Aš vertinu blogai. Mes tą situaciją matėme, čia buvo blogiausia, kas įvyko, bet įmonėms panaikinti Taršos leidimo iki šiol buvo praktiškai neįmanoma. Įmonės turėjo daugybę galimybių apskųsti teismui ir tęsti savo veiklą.

Dabar Seime yra projektas, mes jau jį pateikę, Vyriausybė jam pritarusi, Seime vyksta svarstymas. Tikimės, kad ši akivaizdi nelaimė padės Seimo nariams greičiau apsispręsti dėl pačios taršos ir taršių įmonių veiklos kontrolės griežtinimo“, – kalbėjo K. Mažeika.

Po akivaizdžių pažeidimų – palaiminimas veikti

Priešpaskutinį kartą aplinkosaugininkai „Ekologistiką“ tikrino prieš išduodami naujausią leidimą vykdyti veiklą – 2018 metų rugsėjį.

Kaip DELFI anksčiau informavo Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus atstovė Ieva Krikštopaitytė, 2018 m. įmonėje buvo atliktas ir planinis, ir neplaninis patikrinimas. Abiejų jų metu užfiksuota ne po vieną pažeidimą.

„Informuojame, kad 2018 m. kovo mėnesį buvo atliktas įmonės UAB „Ekologistika“ neplaninis patikrinimas. Patikrinimo metu nustatyta, kad įmonė laikė didesnius atliekų kiekius, negu numatyta įmonės turimame Taršos leidime

To paties neplaninio patikrinimo metu nustatyta, kad surinktos padangų atliekos iki perdavimo atliekų naudotojams laikomos ne pagal laikomų atliekų išdėstymo schemą. Už nustatytus pažeidimus įmonės atsakingam asmeniui surašytas administracinių nusižengimų protokolas bei duotas privalomas nurodymas pažeidimams pašalinti. Įmonė privalomojo nurodymo reikalavimus įvykdė“, – teigė I. Krikštopaitytės DELFI raštu pateiktuose atsakymuose.

Kaip teigė departamento direktoriaus atstovė, pažeidimai buvo nustatyti ir priešpaskutinio, rugsėjį vykusio, patikrinimo metu, po kurio „Ekologistikai“ ir buvo pratęstas Taršos leidimas.

„2018 m. rugsėjo mėnesį atliktas planinis įmonės patikrinimas, kurio tikslas – 2017 m. gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų išrašymo teisingumas. Patikrinimo metu nustatyti atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos bei ataskaitų teikimo reikalavimų pažeidimai; gumos atliekų tvarkymas neturint leidimo bei neįregistravus Atliekų tvarkytojų valstybės registre; atliekų laikymo reikalavimų pažeidimai. Už patikrinimo metu nustatytus pažeidimus įmonei taikyta ekonominė sankcija, surašytas įspėjimas bei surašytas protokolas. Įspėjimo metu pateikti nurodymai yra įvykdyti. Taip pat už nustatytus pažeidimus surašytas administracinio nusižengimo protokolas atsakingam asmeniui“, – pažeidimus vardijo I. Krikštopaitytė.

Jau po poros mėnesių nuo šio patikrinimo – 2018 metų lapkričio 23-ą dieną – Taršos leidimas, leidžiantis įmonei vykdyti ūkinę veiklą, t. y. padangų perdirbimą, surinkimą ir pervežimą, Aplinkos apsaugos agentūros pareigūnų buvo vėl pratęstas ir galioja iki šiol.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.