„Tai įspėjimas jums ir jūsų vaikams. Lietuvoje nebus rusiškų ir baltarusiškų mokyklų. Šiandien dega šiukšlės, rytoj degs jūsų vaikai. Lietuva – lietuviams“.

„Jūs elgiatės kaip kiaulės! Eikite lauk! Lietuviai nebeprisitaikys prie atvykėlių iš kitų šalių. Mes neleisime jums gyventi Lietuvoje. Lietuva lietuviams“, – tokias žinutes savo publikacijoje cituoja opozicinis baltarusių leidinys „Naša Niva“.

Skelbiama, kad šiuos ir panašaus turinio grasinimus „Telegram“ susirašinėjimo platformoje asmeniškai gavo ne vienas baltarusis, visi jie buvo prisijungę prie diskusijų grupės, vienijančios vaikų turinčius emigrantus.

Naša Niva publikacija

Paskyrų, iš kurių buvo siųsti grasinantys pranešimai analizę atlikę „Naša Niva“ žurnalistai nustatė, kad jos sukurtos visai neseniai, prisijungta išskirtinai prie baltarusius vienijančių grupių. Darytina išvada, kad anoniminės paskyros buvo sukurtos išskirtinai šiai provokacijai.

Pastebima ir tai, kad tekstas lietuvių kalba nėra būdingas lietuviams, jis labai primena mašininį vertimą iš rusų kalbos.

Daroma išvada, kad už šios provokacijos gali stovėti Baltarusijos ir Rusijos specialiosios tarnybos, kurių darbuotojai bando apsimesti ultradešiniaisiais lietuvių nacionalistais, grasinimais sukelti sumaištį ir baimę baltarusių diasporoje, jos narius sukiršinti su lietuviais.

Apie tai penktadienį pranešė Lietuvoje gyvenančios Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos biuras.

„Atlikę tyrimą gudų žurnalistai priėjo išvadą, kad už šios provokacijos stovi Aliaksandro Lukašenkos specialiosios tarnybos, kurių tikslas – sukiršinti lietuvius ir gudus, sukelti gudų nepasitikėjimą Lietuvos žmonėmis ir Lietuvos valstybe, priversti išvykti iš Lietuvos.

Lukašenkos specialiųjų tarnybų nuomone, gudams persikėlus iš Lietuvos kur toliau nuo Gudijos, jie prarastų ryšį su tėvyne ir pasitrauktų iš kovos prieš diktatūrą. Be to, tai suduotų stiprų smūgį mūsų tarpusavio pasitikėjimui. O būtent to labiausiai nori laisvos demokratinės Europos priešai.
Jie neatsisakys bandymų mus suskaldyti. Mes tam priešinsimės – draugyste ir solidarumu“, – teigiama S. Cichanouskajos biuro pranešime.

Apie Baltarusijos KGB ir Rusijos FSB bandymus rengti provokacijas Lietuvoje, internete verbuoti asmenis už atlygį atlikti įvairius vandališkus veiksmus, rinkti šių šalių žvalgybas dominančią informaciją, neseniai minėjo VSD atstovai.

Vienas tokių pavyzdžių – „Telegram“ susirašinėjimų grupėse platinti raginimai rusų kalba už 15 eurų didžiųjų miestų pastatus aprašinėti užrašais, skelbiančiais, jog baltarusių nacionalistai jau artėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)