Norėjo pasijusti tautos dalimi

Klaipėdietis Vitalijus nuo 2010 m. dalyvauja vadinamosiose nacionalistų eitynėse Vilniuje Kovo 11-osios proga, į jas vyko ir šiais metais.

„Važiavau iš Klaipėdos į Vilnių specialiai į tas eitynes. Nepriklausau jokiai politinei jėgai. Tai – mano pilietinė pozicija. Iš Klaipėdos ir daugiau žmonių buvo ten“, – tikino Vitalijus.

Esą dalyvavimas eitynėse – tai dar vienas būdas išreikšti savo pilietiškumą.

„Norėjau parodyti, kad nesu iš tų, kurie sėdi namuose prie televizoriaus ir tik gurkšnoja alų. Norėjau pasijusti tautos dalimi, pajusti pakylėtas nuotaikas, kurios paprastai būna tokiuose sambūriuose“, – pasakojo 30 metų neturintis klaipėdietis.

Šūkis „Lietuva – lietuviams“ eisenoje esą nuskambėjo kelis kartus, dažniau buvo dainuojamos liaudies ir patriotinės dainos.

„Visas Gedimino prospektas buvo užimtas labai “tautiniais renginiais„ – buvo išdėliotos didelės šaškės ant grindinio, ten pat galima buvo pažaisti beisbolą ir ritulį, ten niekur žmonių nebuvo, visi – eitynėse“, – liudijo Vitalijus.

Pasak klaipėdiečio, Kovo 11-osios nesankcionuotos eitynės buvo traktuojamos kaip blogis.

Ir tai esą parodo tendencingumą, kai kurių politikų požiūrį. Nors, pasak Vitalijaus, Prezidentė Dalia Grybauskaitė eitynių dalyvių nevadina nacionalistais, o – tautiniu jaunimu. Tai pradžiugino žygiuotojus. Juolab kad ten dalyvavo ne tik jaunimas.

„Ar jūs fašistai?“

„Prieš pat pajudant eisenai prie manęs priėjo senyva moteriškė, kuri man prasitarė, kad irgi norėtų eiti kartu su visais, bet bijo, kad ją sumuš policininkai. Jų tikrai buvo labai daug. Pasakiau, kad nei jos, nei manęs ar ko kito čia niekas nemuš, pasiūliau eiti kartu“, – pasakojo klaipėdietis.

Moteris esą stebėjosi, jog net sovietmečiu tiek specialiųjų pajėgų nebūdavo sutelkta į paprasčiausią sambūrį.

Pasak Vitalijaus, per ketverius metus, tai buvo gausiausia Kovo 11-osios eisena.

Policijos duomenimis, joje susirinko apie 3 tūkst. žmonių, tačiau eisenos dalyviai tvirtino, kad – maždaug 5–6 tūkst.

„Tiek žmonių tokiame renginyje aš dar nemačiau. Ir tokio skirtingo amžiaus – nuo vaikų iki senjorų. “Skinai„, dėl kurių visi labiausiai nerimavo, sudarė gal kokius 5 procentus visų dalyvių“, – teigė Vitalijus.

Pasak klaipėdiečio, skustagalviai esą nėra tokie grėsmingi, kaip vaizduojami. Vitalijus tikino nesusidūręs su tokiais, kurie sėdi naktimis ir peilius galanda.

Dabar yra baiminamasi neonacistų renesanso, tačiau, pasak Vitalijaus, skustagalviai nėra naujieji nacistai ar hitlerininkai, jiems svarbiausia – Lietuva.

„Jie tiesiog radikaliau tai išreiškia, tokia jų subkultūra, aprangos detalės ir taip toliau. Manau, kad baimė dėl smurto protrūkių per eitynes buvo perdėta. Tai mačiau iš šypsenų, iš reakcijų į replikas iš šalies. Keistai atrodė klausimai eisenoje dalyvavusioms močiutėms ir senoliams: ar jūs esate fašistai?“ – prisiminė Vitalijus.

Reikia eisenos Klaipėdoje

Kodėl tokių patriotinių eitynių, kaip jas vadina patys dalyviai, nebuvo Klaipėdoje?

Esą nėra iniciatyvos.

Vilniuje susiklostė kitaip, viskas prasidėjo draugų būrelyje, o šiemet jau suvažiavo bendraminčiai iš visos Lietuvos. Tai esą buvo galima atpažinti iš vėliavų.

Uostamiesčio visuomenininkas Dionyzas Varkalis tikino, jog yra laimingas, kad atsirado piliečių, kurie pagaliau išėjo į gatves.

„Galvojau, kad mes jau seniai numirę. O vakar pasijutau kaip Atgimimo Sąjūdžio laikais. Kas gali uždrausti švęsti Kovo 11-ąją? Bet privarę tiek policijos tik erzina žmones. Ar galima taip elgtis?“ – piktinosi D.Varkalis.

Esą, jei ir toliau taip bus elgiamasi, visi likę žmonės pabėgs iš Lietuvos.

„Visus čia gąsdina šūkis “Lietuva – lietuviams„. O kam ta Lietuva turi priklausyti? Juk čia tiek kančios, tiek aukų, vien pokariu 30 tūkst. galvas padėjo. Ir už ką? Juk mūsų maža šalis, maža valstybė, ar galime jos nesaugoti?“ – nesankcionuotas eitynes teisino klaipėdietis.

Pakvieskime diskusijai

Istorinio karybos klubo vadovas klaipėdietis Egidijus Kazlauskis mano, kad per greitai žmonėms klijuojamos etiketės.

„Kas nustatė, kad jie yra radikalai ar ne radikalai? Išėjo du žmonės, riktelėjo: “Lietuva – lietuviams„ ir kažkam pasirodė, kad tai – radikalai, kurie pavojingi visuomenei. Pirmiausia, jų buvo vos keli ar keliolika. O gal tai yra visiški ligoniai, neišprusę ar pasiklydę?“ – svarstė E.Kazlauskis.

Esą reikia apsidairyti, kiek tų žmonių toje minioje buvo. Pasak E.Kazlauskio, kas čia blogo, kad Kovo 11-ąją su lietuviškomis vėliavomis susirinko žmonės ir ėjo prospektu.

„Ko mes bijome? Juk pas mus laisva visuomenė, tie eisenos dalyviai nieko neįžeidė, neužgavo. Tai gal pakvieskime juos diskusijai, ką jie turi galvoje skanduodami “Lietuva – lietuviams„ ir išsiaiškinsime, kas yra kas?“ – siūlė klaipėdietis.

Pasak E.Kazlauskio, visokiuose susibūrimuose yra intrigantų, mėgstančių provokacijas.

„Tą jų vadovą kelis kartus mačiau per televizorių – šviesių akių, logiško mąstymo, tvarkingas žmogus. Jis traktuojamas kaip nacionalistas. Nesuprantu, už ką?“ – klausė E.Kazlauskis.

Kam mums ta isterija?

Klaipėdos miesto tarybos narys Algirdas Grublys, kadaise vadovavęs Lietuvos valstybės saugumo departamento Klaipėdos skyriui, sakė, kad patriotai ir nacistai ar nacionalistai – skirtingi dalykai.

A.Grublys įsitikinęs, kad ir Klaipėdoje galėtų būti patriotinės eitynės, ir tam jis pritartų.

Klaipėdietis prisiminė, kad jam bedirbant saugume, uostamiestyje buvo skustagalvių, tačiau esą mažai į juos kreipdavo dėmesį.

„Buvo čia Klaipėdoje keli, kurie nacistines vėliavas keldavo per A.Hitlerio gimtadienį, sienas tepliojo svastikomis. Bet tai – tik poza, susireikšminimas, mažai jų tiki tuo, ką daro. Gyvenančių nacistinėmis idėjomis bent jau Klaipėdoje vienas kitas“, – mano A.Grublys.

Tačiau klaipėdietį šokiruoja per aštri valdžios reakcija į tas eitynes. Pasak A.Grublio, visi šitie dalykai „penktosios kolonos“ darbas, jie esą nenori, kad pas mums būtų santarvė ir ramybė.

„Kam mums Lietuvoje isterija, tokiai ramiai tautai? Toks įspūdis, kad kažkas čia dirbtinai viską pučia, lyg mes būtume blogesni nei aplinkiniai. Įžvelgiu provokacijas, kažkam tai naudinga, kažkas nori kiršinti čia gyvenančius žmones, tuo greitai pasinaudoja žiniasklaida, ir štai rezultatas“, – įsitikinęs A.Grublys.

Prof. Vytautas Landsbergis, Europos Parlamento narys

Eitynių nemačiau. Jeigu būtų kas nors blogo nutikę, apie tai būtų plačiai kalbama. Žmonės tiesiog praėjo, ir viskas. Jokių provokacinių šūkių negirdėjau net cituojant. Kažkam labai nenaudinga, kad viskas taip ramiai vyko. Provokatorių kontorai tai nenaudinga, jie ne tam dirba. Neabejoju, kad kažkam už tai parašys papeikimą ar neišmokės sutarto honoraro. Kodėl dabar apie tai stengiamasi rėkti visam pasauliui? Labai paprasta, nori Lietuvą sukompromituoti, reikia sukelti kuo daugiau priešiškumo mūsų visuomenėje, kad ji būtų bejėgė. Akivaizdu, ruošiamasi būsimiems išpuoliams. Jūs manote, kad visa tai jau pasibaigė? Šitas klausimas naivus. Bet aš nesu naivus.