Donecko srityje šaudo ukrainiečių artilerija. Padėtis čia iš esmės nepakitusi. Tiesa, Ukrainos kariuomenė skelbia naktį surengusi antskrydžių prieš Rusijos pozicijas Pietų Ukrainoje.

„Rusijos armija bando naudoti papildomas pajėgas Donbaso kryptimi. Bet jau 103-čia diena kaip Ukrainiečių Donbasas laikosi. Jis laikosi tvirtai. Mes darome viską, ką galime, ir gindami Zaporižios bei Mykolajivo sritis“, – sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad dalis Rusijos Juodosios jūros laivyno buvo nustumta nuo Ukrainos krantų daugiau kaip šimto kilometrų atstumu. Rusai čia blokuoja ukrainiečių uostus.

„Milijonai tonų grūdų ir kviečių įstrigo konteineriuose ir laivuose dėl Rusijos karo laivų Juodojoje jūroje. Ir dėl Rusijos puolamos transporto infrastruktūros. Būtent rusų tankai, rusų bombos ir minos trukdo Ukrainai sėti ir nuimti derlių“, – sako Europos vadovų tarybos pirmininkas Charles Michelis.

Jungtinės valstijos sako turinčios patikimų duomenų, kad Rusija vagia ukrainiečių derlių ir uždarbiauja jį parduodama.

„Tai daroma sąmoningai. Žinome, kad prezidentas Putinas stabdo maisto produktų gabenimą ir agresyviai naudoja savo propagandos mašiną, kad iškreiptų atsakomybę. Tikisi, kad pasaulis jam pasiduos ir nutrauks sankcijas. Paprasčiau tariant, tai – šantažas“, – tikina JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose išgirdęs, kad jo šalis tyčia kelia tarptautinę maisto krizę, demonstratyviai paliko Saugumo Tarybos susitikimą.

„Galite išeiti iš salės. Galbūt lengviau yra neklausyti tiesos, ambasadoriau“, – sakė A. Blinkenas.

Rusų kariai vagia ne tik maistą. Nuo karo Nuo karo pasitraukusi Alina iš Popasnos, joje atpažino dėžę, į kurią buvo supakuotas prieš pat naujuosius pirktas dujų katilas.

„Be to, atidžiau pažvelgusi į nuotrauką, pastebėjau, vaikišką patalynę, kurią pirkome... Ketvirtadieniais atvažiuodavo pardavėjai ir pardavinėdavo europietiškus daiktus. Ir šią patalynę pirkome pas juos. Net neišpakavau jos, ji gulėjo mano vaiko kambaryje. Ji tikrai mano“, – sako laikinai iš Ukrainos pabėgusi Alina Koreniuk.

Tuo metu Ukrainoje intensyviausi mūšiai tebevyksta Sjeverodonecke ir Lysičianske.

„Mūsų didvyriai Sjeverodonecke išlaiko pozicijas. Mieste tęsiasi nuožmūs gatvių mūšiai. Lysičianskas, Slovjanskas, Bachmutas, Sviatohirija, Avdijivka, Kurachovas ir kitos rusų atakų kryptys šiandien yra karščiausi susidūrimo taškai“, – sako V. Zelenskis.

Donecko rajone esančiame Družkivkos kaime rusų raketos griuvėsiais pavertė ne vieno ukrainiečio namus.

„Patys matote, kas nutiko. Ką aš galiu pasakyti, kas nutiko? Senatvėje likau be namų“, – sako Družkivkos gyventoja Elena.

Jungtinės tautos skelbia, kad Ukrainoje tebėra paplitęs ir seksualinis smurtas. Sunki humanitarinė padėtis karo draskomoje šalyje virsta „prekybos žmonėmis krize“.

„Padėkite. Duokite Medžiagų stogui, namui. Žmonės ten neturi kur prisiglausti. Mano dukterėčia turi du mažus vaikus. Vieną vaiką savo kūnu pridengė.“

Laikinai okupuotame Mariupolyje rusai ardo betoninį miesto pavadinimą. Ukrainietiškas bus keičiamas rusišku.

Pranešama, kad dalis Azovstal gamykloje žuvusių Mariupolio gynėjų kūnų jau perduota Kyjivui.

Ukrainos prezidentas sako, kad šiuo metu Donbase gali būti kalinami daugiau kaip 2.500 karių iš Azovstal gamyklos. Kyjivas tikisi juos iškeisti į karo belaisvius, tačiau Maskvos planai, pasak Zelenskio, nuolat keičiasi. Mariupolio gynėjai į rusų nelaisvę pateko beveik prieš mėnesį.

Tačiau rusams sunkiai sekasi įtvirtinti savo valdžią sugriautame mieste. Socialiniuose tinkluose vaizdai, kaip atrodo Mariupolio priemiesčiams atnaujintas vandens tiekimas. Teigiama, kad skylėti praktiškai visi paviršiuje esantys vamzdynai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją