Posėdžio pradžioje Darbo partijai atstovaujantys advokatai pareiškė norintys pasišalinti iš proceso, nes nebeliko tokio juridinio vieneto kaip Darbo partija. Partijos samdytas advokatas Vladimiras Buslovičius pasitraukė iš proceso.

Kaip žinia, neseniai Darbo partija susijungė su neįtakinga Leiboristų partija, jos naujasis pavadinimas - Darbo partija (leiboristai). Naujos partijos vadovu tapo parlamentaras Vytautas Gapšys, kuris yra vienas kaltinamųjų teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje.

Darbo partijos advokatas V.Buslovičius pateikė Registrų centro dokumentus, kad gegužės 14 dieną Darbo partija buvo išregistruota iš juridinių asmenų registrų, tokio juridinio vieneto kaip Darbo partija nebėra, todėl baigėsi jo įgaliojimai atstovauti Darbo partijai. Šis įgaliojimas jam buvo suteiktas sausio 8 dieną.

"Jūsų valia", - išklausiusi advokato V.Buslovičiaus pasakė teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė.

Advokatas V.Buslovičius susirinko savo daiktus ir išėjo iš teismo salės. Jam įkandin ketino sekti ir valstybės paskirta gynėja advokatė Violeta Bazienė. Ji teisėjų kolegijai taip pat pareiškė, kad nebegali atstovauti Darbo partijai.

"O jūs paskirta teismo nutartimi", - kreipdamasi į advokatę V.Bazienę pasakė teisėja ir priminė, kad ji turi dalyvauti posėdyje. Advokatė liko teismo salėje.

Po šio aiškinimosi su advokatais teisėja nurodė prokurorui tęsti kalbą.

Prokuroras savo kalboje sakė, kad Darbo partijos bylos medžiaga akivaizdžiai atskleidžia, kad buvo vedami dviguba buhalterinė apskaita.

"Visa atsakomybė už buhalterinės apskaitos organizavimo, kai darbinamas vienas asmuo, o tvarko kitas, tenka Darbo partijos pirmininkui, jis pagal Buhalterinės apskaitos įstatymą atsakingas už buhalterinės apskaitos organizavimą", - sakė S.Verseckas.

Prokurorui liko skaityti keliasdešimt puslapių baigiamosios kalbos teksto iš 185 puslapių.

Pasak S.Versesko, maksimali bausmė už apgaulingą apskaitos tvarkymą - laisvės atėmimas iki ketverių metų, o už sukčiavimą - laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą įstatymas numato alternatyvias bausmes, tačiau už sukčiavimą kitų bausmių, kaip laisvės atėmimas, įstatymas nenumato.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Byloje tuometinis Darbo partijos pirmininkas Viktora Uspaskichas, dabartinis partijos pirmininkas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.