Po incidento mokykloje, kai keturiolikmetis per pamoką sumušė savo mokytoją, į gimnazijos vadovą ir Šiaulių miesto savivaldybę kreipėsi 36 pedagogai. Jie nukentėjusiam mokytojui reikalauja skirti advokatą, o su siautėjusiu paauglius dirbti atsisako.

„Jų prašymas yra teisėtas. Be abejo, su tokio elgesio mokiniu dirbti pavojinga kiekviena mokytojui, Ir mokiniams mokytis kartu pavojinga, nes jis irgi kelia pavojų“, – situacijos dramatiškumo nė nebandė slėpti gimnazijos direktorius Vytautas Kantauskas.

Mokytojai savo rašte nurodė, kad jaučiasi labai nesaugūs, nes ne kartą patyrė užgaulų, įžeidžiantį ar agresyvų šio keturiolikmečio elgesį. Jis į langus mėtė kiaušinius, kabinėjosi ir prie jaunesnių gimnazijos vaikų

„Jis pas mus mokėsi dvi su puse savaitės ir per tą laikotarpį mes užfiksavome 12 įvairiausių nusižengimų“, - teigė direktorius.

Abu pareiškimus ir dėl mokytojo sumušimo, ir dėl paauglio sužalojimo vis dar tiria policija. Ligoninėje apžiūrėtas ir gydytis namo išleistas mokytojas vis dar dirbti negali.

„Šiuo metu vis dar vyksta aplinkybių tikslinimas, šiam procesui pareigūnai turi 10 dienų, jos artimiausiu metu baigsis ir bus priimti du procesiniai sprendimai“, - sakė teigė Šiaulių apskrities VPK vyriausioji specialistė Gailutė Smagriūnienė.

Kol policija renka įrodymus, darbo ėmėsi Vaiko gerovės komisija, šiam agresyviam mokiniui greičiausiai dar šią savaitę bus paskirtas nuotolinis mokymas. Dabar gimnazijos jis nelanko, sakoma, dėl ligos.

„Sprendimas, aišku, bus priimtas toks, kad jis neturėtų grįžti į gimnaziją mokytis gyvai. Išmesti neturime kol kas tos teisės, bet keisti formą teisę turime ir ja pasinaudosime“, - tikino V. Kantauskas.

Šiuo išskirtiniu atveju domisi net kelios skirtingos institucijos. Iki 16 metų privaloma užtikrinti ugdymą, tačiau užtikrinti reikia ir aplinkinių saugumą. Mokyklos vadovas gali nuspręsti dėl tolimesnio ugdymo skyrimo.

Savivaldybės atstovai labai tikisi tėvų bendradarbiavimo, nes jie yra atsakingi už jaunuolį, kuris nėra pilnametis.

Deja, anot ugdymo įstaigos vadovo, šeima nėra linkusi bendradarbiauti. „Tėvas tiesiog ciniškai skatina mokinį, tą savo sūnų elgtis šitaip, jis visaip gina jį ir tuo gynimu pamina visas tvarkas, visas kitų teises ir tą daro su šypsena ir pasididžiavimu“, - teigė direktorius.

Su šiuo mokiniu atsisako dirbti ne tik mokytojai, su juo kartu mokytis nenori ir vaikai. Ultimatumą vadovybei pareiškė gimnazistų tėvai, kurie teigė, kad savo vaikų neleis į mokyklą, jei joje toliau mokysis grėsmė keliantis keturiolikmetis.

Kaip rašėme anksčiau, bendraklasiai nufilmavo, kaip mokinys puola mokytoją, trenkia jam į veidą, po to smūgiuoja į pilvą.

Keturiolikmetis, panašu, įsiuto, kai mokytojas paėmė jo telefoną. „Atsistojo, įkirto rėmą, du kartus paprašė grąžinti telefoną, mokytojas negrąžino, paėmė už megztinio, dar kartą paprašė, negrąžino ir pradėjo muštynes“, - pasakojo toje pačioje klasėje buvę moksleiviai.

Vaizdo įraše matyti, kaip mokytojui į pagalbą atskuba kitas mokinys, baigti muštynes riksmais skatina ir kiti.

Kitame vaizdo įraše užfiksuotas keturiolikmečio elgesys prieš pat konfliktą. Jis be jokio pagrindo, įsijungęs garsiakalbį, skambina Bendruoju pagalbos telefonu 112 ir giriasi sumušęs klasioką. „Mokytojas gal tris ar keturis kartus prašė padėti telefoną“, - teigė liudininkai.

Moksleiviai pasakojo, kad tas mokinys yra konfliktiškas, baimę aplinkiniams jis kėlė ir savo ankstesnėse mokyklose. „Jis mėgsta pulti ant vaikų, jis buvo grėsmė visuomenei ir vaikai jo bijojo. Šokinėjo prieš mokytojus, mokytojų kabinetus apmėtydavo kiaušiniais, lįsdavo prie pirmokų“, - pasakojo keturiolikmečio bendraklasiai.

Visą LNK Žinių reportažą žiūrėkite čia: