Tai po pirmadienį vykusio Seimo valdybos posėdžio žurnalistams pranešė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

"Kartu su Seimo teisininkais ir Seimo valdyba buvo priimtas sprendimas įregistruoti tris Seimo nutarimų projektus. Pirmas Seimo nutarimas, vadovaujantis KT priimtu sprendimu, dėl Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų rezultatų pripažinimo negaliojančiais, antras - dėl Darbo partijos sąrašo, kurį būtent Seimas turės patvirtinti be tų išvardintų KT žmonių, kurie buvo neteisėtai gavę balsų ir pakilę sąraše į viršų, ir trečias nutarimas - dėl VRK veiklos nutraukimo", - sakė I. Degutienė.

Pasak jos, šiuos nutarimų projektus planuojama pateikti Seimui antradienį. Ypatingos skubos parlamento vadovė neketina siūlyti. Tačiau, anot I. Degutienės, trečiadienį planuojama sušaukti neeilinį kadenciją baigiančio Seimo posėdį.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo rinkimų įstatymas per 2012 m. Seimo rinkimus buvo pažeistas. Tokią išvadą šeštadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT). Tačiau rinkimai daugiamandatėje rinkimų apygardoje yra teisėti, partijų mandatų skaičius lieka galioti.

KT išvadoje teigiama, jog įstatymo pažeidimai padaryti daugiamandatėje rinkimų apygardoje nustatant Darbo partijos kandidatų Jolantos Gaudutienės, Živilės Pinskuvienės, Jono Pinskaus, Vytauto Griciaus ir Viečeslavo Zdanovičiaus vietas sąraše. Pirmieji trys iš šių kandidatų pagal Darbo partijos sąrašą pateko į Seimą.

Pasak KT išvados, nustatant J. Gaudutienės, Ž. Pinskuvienės ir J. Pinskaus vietą sąraše buvo padaryti "šiurkštūs pažeidimai".

Pagal partijų sąrašus į Seimą patenkančių narių mandatų skaičius nesikeičia nei Darbo partijai, nei socialdemokratams, nei kitoms partijoms. Pagal KT išvadą, į Seimą išrinktais daugiamandatėje apygardoje negali būti laikomi tik minėtieji trys Darbo partijos sąrašo kandidatai, bet visų Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje apygardoje nėra naikinami.

KT išvadoje taip pat teigiama, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui.