Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, jog šią apgyvendinimo vietą pirmadienį pasiekė pirmieji neteisėti migrantai.

„Vakar jau pirmieji migrantai pasiekė šią Naujininkų apgyvendinimo vietą. Turime apie 80 žmonių, 32 iš jų vaikai, 9 kūdikiai. Tai šeimos, auginančios vaikus“, – sakė ministrė.

M. Navickienė teigė, jog neteisėtiems migrantams gyvenimo sąlygos suteiktos tinkamos. Jie galės patys gamintis maistą, taip yra ir Rukloje. Baigiamas įrengti ir medicinos punktas. Jame 2 kartus per savaitę konsultuos gydytojai.

„Būs pasirūpinta baziniais poreikiais, čia bus ir socialinių darbuotojų, čia dirba apie 17 žmonių, jie nustatys bazinius pagrindinius poreikius, jie bus užtikrinti ir garantuoti. Vaikams ugdymas prasidės spalio 4 dieną“, – spaudos konferencijoje sakė ministrė M. Navickienė.

Kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis rengiamasi pasirūpinti ir suaugusių žmonių užimtumu.

Netrukus pradės veikti ir parduotuvė, kur migrantai galės įsigyti maisto, už jiems skirta mėnesinę 77 eurų sumą.

„Planuojama atkelti ir daugiau, dabar vyksta tik pastato pritaikymas kitų aukštų, reikia rekonstrukcijos jiems. Dabar tik į vieną aukštą neteisėti migrantai atkeliami. Kai bus sutvarkyti bent apie 200 žmonių čia atkelti“, – sakė M. Navickienė.

Kaip rašo ministerija pranešime spaudai, didžioji dalis Naujininkuose apsigyvenusių migrantų (73) yra irakiečiai, taip pat 5 sirai ir 5 afganistaniečiai. Migrantai į Vilnių atvyko iš Medininkų modulinių namelių (63) ir Kazitiškių savivaldybės (20).

Ji teigė, jog šioje neteisėtų migrantų apgyvendinimo vietoje apgyvendinti asmenys daugiausiai iš Medininkų modulinių namelių.

„Pagal pažeidžiamumą, žmonės su vaikais, ypatingai su kūdikiais. Nes su kūdikiais gyventi moduliniuose nameliuose nėra taip patogu“, – sakė ji.

Ministrė teigė, jog vyko pokalbiai su Naujininkų bendruomene, saugumas yra užtikrintas.

„Tikiuosi, kad gyventojai įsitikins, kad šis sprendimas buvo teisingas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo M. Navickienė.

Dėl saugumo Naujininkų gyventojai neturėtų nuogąstauti, rašoma ministerijos pranešime spaudai.

Visą parą Pabėgėlių priėmimo centro teritoriją saugos policijos pareigūnai. Taip pat bus sustiprintas policijos patruliavimas aplinkinėse gatvėse. Šiuo metu yra paskelbtas saugos tarnybos paslaugų pirkimas. Jam įvykus, maždaug nuo spalio vidurio objekto saugą perims saugos tarnyba.

Migrantų stovyklos teritorijoje bus įrengiamas teritorijos apšvietimas. Teritorija ir jos prieigos bus stebimos vaizdo stebėjimo kameromis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, sostinės nakvynės namuose bus apgyvendinta iki 400 migrantų, Rukloje, išplėtus Pabėgėlių priėmimo centrą, kur šiuo metu yra 300 asmenų, iš viso gyventų iki 800 užsieniečių.

Migrantus iš užkardų ir palapinių planuojama perkelti per rugsėjį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)