Skaidrių teisėkūros procesų informacinės sistemos (SKAIDRIS) duomenimis, lobistine užsiregistravusios Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė deklaravo spalio 31-ąją dariusi įtaką A. Norkienei: siekta nustatyti 9 proc. PVM tarifą maitinimo paslaugoms iki 2026 metų gruodžio 31 dienos.

Deklaracijoje teigiama, jog A. Norkienei buvo ne tik siūloma inicijuoti teisės akto projekto svarstymą, bet buvo ir pateiktas konkretus teisės akto projektas.

Spalio 7-ąją A. Norkienė su kitais parlamentarais registravo atitinkamas įstatymo pataisas, kuriomis ir siūloma nustatyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo paslaugoms terminuotai, tai yra iki 2026 metų gruodžio 31 dienos.

Tiesa, aiškinamajame rašte apie kokią nors įtaką iš šalies neužsimenama: nurodoma, kad įstatymo projekto iniciatorius ir rengėjas – Seimo narių grupė.

Norkienė: su asociacija buvome susitikę

Delfi kalbinta A. Norkienė pripažino, jog asociacijos indėlis rengiant pataisas dėl lengvatinio PVM buvo, bet esą prisidėjo ir Seimo nariai.

„Jie davė savo siūlymus, mes sudėjom dar savo matymus ir gavosi projektas“, – pasakojo politikė.

Aušrinė Norkienė

„Mes frakcijoje turėjome susitikimą su jūsų minėta asociacija ir jų dėka paruošėme aiškinamąjį [raštą], ir taip toliau. Ir visiems iš tikrųjų Seimo nariams pasiūlėme pasirašyti šį projektą, ir norime teikti <...>. Padiskutavę siūlome bent iki 2026 metų [taikyti lengvatinį PVM], kol jie baigs išsimokėti per pandemiją atidėtus mokesčius“, – dėstė A. Norkienė.

Ji sutiko, kad, galbūt, ir aiškinamajame rašte derėjo užsiminti, kieno interesais gimė projektas.

„Aiškinamajame, galbūt, reikėtų paminėti, bet šiaip visur turime užsipildę ir viešai buvom deklaravę“, – kalbėjo A. Norkienė.

Po pokalbio projekto aiškinamasis raštas buvo patikslintas: pažymėta, kad jį inicijavo ir rengė ne tik Seimo narių grupė, bet ir asociacija.

Pataisas dėl lengvatinio PVM maitinimo paslaugoms su A. Norkiene registravo Seimo „valstiečiai“ Dainius Gaižauskas, Ligita Girskienė, Jonas Jarutis, Guoda Burokienė, Gintautas Kindurys, Deividas Labanavičius, Robertas Šarknickas, Algimantas Dumbrava, Antanas Vinkus, Seimo demokratai Zenonas Streikus, Kęstutis Mažeika ir Mišrios Seimo narių grupės narės Agnė Širinskienė ir Beata Pietkiewicz.

Savickui irgi daryta įtaka


Pasak politikų, pandemijos laikotarpiu pritaikyta 9 proc. PVM lengvata maitinimo paslaugoms didelę dalį verslų išgelbėjo nuo bankroto, o tuo pačiu paskatino įmones veikti skaidriau, mokėti visus joms taikomus mokesčius. Taigi, lengvatą siūloma pratęsti.

„Tai ne tik garantuotų iki 2026 metų atidėtų mokesčių sumokėjimą, bet ir užtikrintų vaikais bei seneliais besirūpinančios šeimos ūkių stabilumą, maitinimo sektoriaus skaidrėjimą, šešėlinių pajamų legalizavimą, išsaugotų ir sukurtų naujas darbo vietas, užtikrintų stabilesnį mokesčių surinkimą, biudžeto pajamų augimą, bei įsidarbinimo galimybes pažeidžiamoms visuomenės grupėms – jaunimui, moterims, žemos kvalifikacijos darbuotojams ir karo pabėgėliams.

Taip pat būtų užtikrintas mažųjų įmonių apyvartumas ir sektoriaus galimybės investuoti į tvaresnius, ekologiškus sprendimus“, – dėstoma projekto aiškinamajame rašte.

Vilniaus gatvėse – daugybė švenčiančių: baruose sunku rasti vietą prisėsti

Teigiama, jog atsisakius lengvatos, „didesnė mokestinė našta ne tik stabdys maitinimo sektoriaus plėtrą, atlyginimų augimą, bet ir, tikėtina, kad turės ženklią įtaką bankrotų skaičiui sektoriuje“.

Taikyti lengvatinį PVM maitinimo paslaugoms Seimo nariai siūlo ne pirmą kartą. Kiek anksčiau tokio turinio pataisas siūlė Seimo demokratai su frakcijos nariu Luku Savicku priešakyje. Jis taip pat, prieš registruodamas projektą kartu su kolegomis, patyrė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos įtaką, tą rodo SKAIDRIS duomenys.

Politikai siūlė taikyti neribotą 9 proc. PVM lengvatą maitinimo paslaugoms, tačiau pataisas Seimas atmetė.

Dabar numatyta, kad lengvatinis PVM tarifas maitinimo įstaigoms galios iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)