Laidoje „Dėmesio centre“ – pokalbis su išrinktais Seimo pirmininko pavaduotojais: Rima Baškiene, Gediminu Kirkilu ir Irena Degutiene.

Ponia Baškiene, vakar paaiškėjo, kaip sakė pats Seimo pirmininkas, kad jūs nesutikote tapti Seimo pirmininke. Esate politikoje jau patyrusi, dvylika metų Seime. Kodėl nesutikote?

R. Baškienė: Bet dabar jau įvyko toks sprendimas. Negi dabar yra prasmė kalbėti apie tai, ko jau nepakeisi? O mano apsisprendimą lėmė tai, kad aš tikrai manau, kad galėčiau būti šauni pirmininko pavaduotoja ir tai įrodysiu savo atsakingu darbu. O pirmininkas, manau, taip pat savo darbu, uolumu įrodys, kad yra puikus pirmininkas.

Vakar Seimo pirmininkas užsiminė, kad jūsų apsisprendimą galėjo lemti nepakankamai geras anglų kalbos mokėjimas. Tai iš tiesų galėjo būti lemiantis faktorius?

R. Baškienė: Tai iš dalies galėjo būti ir tai. Aš keliu pačius aukščiausius reikalavimus tiek sau, tiek aplinkai. Lietuvos Respublikos Seimas yra ta institucija, kurią mes turime atstovauti pačiais geriausiais įvaizdžiais, ir šiuo atveju manau, kad kalbos mokėjimas yra vienas iš privalumų.

Rima Baškienė

Bet Saulius Skvernelis irgi beveik nekalba angliškai.

R. Baškienė: Na, šito aš nežinau.

Pone Kirkilai, jūsų nuomone, ar nėra padaryta klaida, Seimo pirmininku skiriant žmogų, kuris aiškiai nepasiruošęs šioms pareigoms?

G. Kirkilas: Parlamentas yra parlamentas. Kiekvienas iš 141 išrinkto į Seimą turi teisę tapti tuo pirmininku. Aš manau, kad dabartinis Seimo pirmininkas tikrai įrodys savo darbu. Tikiu, kad jis labai imlus. Be to, faktas, kad patarėju pasikvietė Česlovą Juršėną, kuris yra Seimo „enciklopedija“, rodo, kad pirmininkas rimtai žiūri į jo laukiantį darbą.

Ponia Degutiene, jums pačiai tai šeštoji kadencija Seime. Pati esate buvusi ir Seimo pirmininke, ir laikinai ėjusi ministro pirmininko pareigas, ir ministrė, ir Seimo vicepirmininkė. Jums neatrodo, kad pradedant V. Muntianu, prasidėjo tam tikra Seimo pirmininko pareigybės devalvacija? Kad politiniai lyderiai nenori užimti šio posto? Juk kaip bežiūrėsime į dabartinį Seimo pirmininką, jis, bent kol kas, nėra politinis lyderis.

I. Degutienė: Aš gal kitaip kalbėsiu negu mano kolegos. Aš tikrai gerbiu dabartinį Seimo pirmininką kaip žmogų. Vis dėlto jeigu žiūrėsime į demokratines Vakarų valstybes, tam, kad taptum parlamento pirmininku, tą poziciją reikia užsitarnauti. Reikia turėti politinės patirties. Tik tada, žinodamas ir politinio, ir partinio gyvenimo visumą, tu gali tapti Seimo pirmininku. Tai yra labai svarbi pareigybė, ypač parlamentinėje respublikoje. Kitas dalykas, mes kažkodėl įsivaizduojame, kad Seimo pirmininkas yra tik „speaker`is“ ir posėdžių vedėjas. Tikrai nėra taip. Seimo pirmininkas vykdo ir parlamentinę diplomatiją, bendrauja su užsienio valstybių lyderiais, mezga ryšius. Didelę politinę įtaką turintis Seimo pirmininkas dažnai būna ir derybininkas su kitomis parlamente esančiomis partijomis dėl vienų ar kitų sprendimų. Tam reikia turėti politinį svorį.

Ponia Degutiene, tai jūsų nuomone, būtų aiškiau ir logiškiau, jeigu Seimo pirmininke būtų Rima Baškienė?

I. Degutienė: Taip, vienareikšmiškai. Pirmiausiai dėl to, kad Rima Baškienė yra politikė tikrąja to žodžio prasme: tiek savo patyrimu, tiek asmeninėmis charakterio savybėmis, kurios labai tiktų šiam postui.

Tai parodė ir balsavimas Seime. Ponia Baškiene, aš suprantu, kad labai sudėtinga situacija jums dabar kalbėti, bet už jūsų, kaip vicepirmininkės, kandidatūrą balsavo 105 seimo nariai. Vadinasi, ir valdantieji, ir opozicija – iš visų frakcijų. Tai juk yra tam tikras signalas, kai surenki dešimčia balsų daugiau už patį Seimo pirmininką ir daugiausiai tarp vicepirmininkų?

R. Baškienė: Taip, bet pirmininkas taip pat surinko labai daug – 93 balsus. Manau, jam padėjo ir jo požiūris į darbą, padėjo tai, kad atėjo į kiekvieną frakciją, su visais kalbėjosi. Kitas aspektas – 59 frakcijos nariai. Beveik visi jie yra politikos naujokai. Iš tikrųjų mano užduotis ir rūpestis, kad visa frakcija veiktų puikiai. Turėdama gebėjimą telkti ir jungti, manau, būsiu reikalinga frakcijos seniūnui, kad, iš tiesų, komanda veiktų sutelktai ir Seimo nariai pateisintų rinkėjų valią.

Pone Kirkilai, kas atsitiko balsuojant dėl A. Butkevičiaus? Jis pats užsimena, kad netgi žino tuos „blogiečius“ savo partijoje, kurie už jį nebalsavo. Už jus gi balsavo 96 Seimo nariai, tuo metu kadenciją baigiantis premjeras palaikymo nesulaukė.

G. Kirkilas: Aš manau, kad tai lėmė daug aplinkybių. Aš pats balsavau už A. Butkevičių, visada laikausi tų žaidimo taisyklių, kurios yra. Bet aš manau, kad galbūt klaida buvo kalbėti apie vyriausybės pasiekimus prisistatant vicepirmininko pozicijai. Čia juk visai kita situacija. Kitas dalykas, šiuo metu opozicija yra labai patyrusi ir jie nuolat akcentavo tai, kad ministras pirmininkas vis dar eina pareigas, tai nereiktų skubėti... kad vienu metu abiejų postų užimti negalima. Mačiau, kad patyrę opozicijos politikai būtent ir taikė į patirties neturinčius valstiečių ir žaliųjų frakcijos narius, agituodami balsuoti prieš. Manau, kai kuriuos tai ir įtikino. Dar kitas dalykas, kad Seimo pirmininko pavaduotojas turi apjungti visas frakcijas, jis turi visoms būti priimtinas. Ir visi nori matyti, kad šiose pareigose bus objektyvus žmogus, kuris girdės visus.

Ponia Baškiene, kaip jūs manote, ar turėtų A. Butkevičius, po tokių rezultatų, vėl kelti savo kandidatūrą? Kaip turėtų elgtis save gerbiantis politikas? Kaip jūs šioje situacijoje elgtumėtės?

R. Baškienė: Negaliu atsakyti už jį – tai jo sprendimas. Aš tokioje situacijoje greičiausiai nebekelčiau savo kandidatūros. Bet jis turi teisę pasielgti kitaip. Be to, manau, kad prielaida dėl jo vis dar užimamų pareigų iš tiesų nulėmė tokius rezultatus.

Ponia Degutiene, jūs nematot galbūt tokios platesnės problemos, kad A. Butkevičius apskritai siekia tų pareigų?

I. Degutienė: Kaip tik norėjau tai sakyti. Daugelio partijų pirmininkai, kurie yra Seime, nori būti frakcijos seniūnais. Aš, A. Butkevičiaus vietoje, būčiau elgųsis kitaip. Sakyčiau štai, Kirkilas ir Sysas jau yra buvę pirmininko pavaduotojais ir puikiai susitvarkė su savo darbu, skirkime juos. Šiuo atveju, manau, socialdemokratai neteisingai pasielgė į vicepirmininko postą siūlydami A. Butkevičių. Ir dabar, po tokio fiasko, jeigu galima taip nuoširdžiai pasakyti, A. Butkevičiaus vietoje aš niekada daugiau nesutikčiau, kad mano kandidatūra būtų keliama. Tai aš nesuprantu, kaip patyręs politikas gali taip elgtis ir užsispyrus norėti užimti postą, į kurį jo neišrinko. Taip pat reikia nepamiršti, kad socialdemokratai šiuose rinkimuose stipriai pralaimėjo, žmonės balsavo taip, kad ši partija tik per valstiečių ir žaliųjų malonę tapo koalicijos partneriais. Vis dėlto noriu pasakyti pagiriamąjį žodį valstiečių ir žaliųjų sąjungai, nes, lyginant su praėjusios kadencijos Seimu, šiemet yra kur kas daugiau demokratijos. Praėjusioje kadencijoje mes neturėjome tų komitetų, kurie tarsi savaime priklauso opozicijai. Šiemet diskusijų nebuvo. Opozicijai skirtas Audito komitetas, Antikorupcijos komisija ir Etikos ir procedūrų komisija.

Grįžtant prie Seimo pirmininko. Jis kalba, kaip ir visi, beje, pirmininkai iki šiol, apie norą pakelti Seimo prestižą, kuris yra rekordiškai žemas. Gal tai ir yra geras būdas – pasirinkti Seimo pirmininku žmogų, kuris neturi jokio politinio energetinio krūvio visuomenėje? Juk dugnas pasiektas, blogiau būti negali. Gal tas nepatyrimas gali būti ir pozityvus dalykas?

G. Kirkilas: Neabejoju, kad visuomenė suteiks didelį avansą Viktorui Pranckiečiui. Manau, greitai pamatysime jo aukštus reitingus. Tiesa, vėlesniame periode viskas priklausys tik nuo jo paties. Kad ir kaip mes kalbėtume apie Seimą ar atskirus jo narius, vis dėlto Seimo pirmininko įvaizdis didele dalimi yra viso Seimo įvaizdis. Manau, kad dabartinis pirmininkas turi visas galimybes tą gautą avansą išnaudoti puikiai. Manau, jis eina teisingu keliu.

R. Baškienė: Manau, kad pirmininko nepatyrimas ir politinės praeities neturėjimas tikrai gali tapti stiprybe. Juo labiau, kad tikrai einama demokratijos keliu. Mes norime dirbti kartu, manome, kad Seimas, kaip institucija, nėra suskirstyta į poziciją ir opoziciją bendram darbui. Manau ir tikiu, kad susikalbėjimo su visais siekia ir sieks naujasis Seimo pirmininkas.