Pupulių rinkimus vasario 14-ją paskelbė iniciatyvinė grupė „Mylėkime politikus“. Šiais rinkimais siekiama sugėdinti politikus, visuomenės veikėjus ir kitus bei priminti jų „nuopelnus“ už nepagarbą žmonėms.

Daugiausia – 30,28 proc. – balsavusiųjų dėmesio sulaukė R. Doveika, nominuotas „Už proveržį genetikoje“. Jam ir atiteko „Gėjų pupulio“ titulas. Antroje vietoje liko konservatorius Mantas Adomėnas, nominuotas už tai, kad nepatiria diskriminacijos. Jis sulaukė 21,70 proc. balsavusiųjų dėmesio.

„Už lakią vaizduotę ir parapsichologinius gebėjimus“ tapti „Lesbiečių braškyte“ pretendavusi konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė užėmė trečiąją vietą (16,69 proc. balsų).

Idėjos autoriai savo pranešime teigia, kad rinkimų nugalėtojas bus apipiltas išskirtinai homoseksualios meilės įkvėptomis dovanomis. Jam taip pat bus įteiktas kilimėlis kojoms valyti su užrašu „Žmogaus teisės“.

R.Doveika: mano nuomonė apie homoseksualus visuomet buvo pozityvi

R. Doveika pernai žiniasklaidos aprašytame renginyje su alytiškiais kalbėjo, kad gėjais tampama po abortų. Esą būdamas įsčiose, kur aborto metu buvo nužudytas jo brolis ar sesuo, vaisius susiformuoja motinos agresorės paveikslą ir, nejausdamas mamos moteriškumo, vėliau sūnus tampa gėjumi. Jis taip pat dalijosi mintimis, esą būti homoseksualiu madinga.

Kilus aistroms visuomenėje, R. Doveika atsiprašė homoseksualias atžalas pagimdžiusių ir užauginusių mamų, kurias galėjo įžeisti jo teiginiai.

Lietuvos vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas R.Doveika DELFI tvirtino apie „Gėjų pupulio“ rinkimus girdintis pirmą kartą, tad neturintis ką komentuoti.

„Mano nuomonė apie homoseksualus visuomet buvo pozityvi. Vienintelis dalykas – tas pasisakymas buvo liapsusas ir klaida tiek iš tų, kurie parašė, nes ne taip suprato tai, kaip aš išsireiškiau knygos pristatymo metu, tiek iš manęs. Ten buvo išreikšta tik viena vyraujančių nuomonių, kuri nėra mano nuomonė“, – sakė R. Doveika.

R. Doveikai keista, kad ir po atsiprašymo žmonėse liko nuoskaudų dėl „ne taip išreikštos vienos iš esančių nuomonių“.

„Jeigu jie yra tolerantiškas jaunimas ir taip elgiasi, tai kiek ten tos tolerancijos jie turi. (...) Aš esu kunigas, kuris niekada neturi jokios teisės nieko nei smerkti, nei žeminti, nei įžeidinėti. Jeigu liapsusas yra prilyginamas asmeniniam įžeidimui, tai dėl to buvo atsiprašyta. Bet liapsusai niekada nėra asmeninis nusiteikimas ir asmeninė nuomonė. Mano pozicija tų žmonių atžvilgiu visada buvo daugiau nei pagarbi“, – kalbėjo R. Doveika.

Rinkimuose, kurie vyko visuomeninėje Lietuvos gėjų ir lesbiečių svetainėje gayline.lt, savo nuomonę išreiškė 1500 žmonių.

Rinkimų sumanytojų nuomone, homoseksualūs rinkėjai ir jų bičiuliai turi būti informuojami apie politikų ir visuomenės veikėjų veiklą, nukreiptą prieš lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenės teises.