Apie saugyklą nežinojo

Panevėžio rajono gyventojo Arvydo teigimu, apie saugyklą gyventojai sužinojo tik tada, kai buvo pradėtas eksploatavimas.

„Stato, stato, o, kur stato – niekas nieko nesakė, niekas nežinojo. Prie vartų nuvažiuoji – jokios informacijos“, – dalijosi jis.

Tiesa, vienas susirinkimas buvo.

„Susirinkimo metu atstovė sakė, kad keturios mašinos per dieną veš digestatą, bet, šiandien dienai, mes matome ne keturis automobilius. Mes matome, kad 14 galbūt važiuoja ir kas valandą. Šiandien dienai mes jau matome, kad ji užpildyta beveik sulig viršumi ir mums smirda“, – teigė Daukniūnų bendruomenės pirmininkė Reda Matuzevičienė.

Kas smarvę veža ir iš kur – gyventojams tiksliniai nežinoma, tačiau tai situacijos nekeičia. Gyventojai skundžiasi, kad smarvės kvapas geriasi į drabužius, namus, net ir automobilius.

„Jeigu rūbus lauke džiauni, tai, jeigu nespėsi sunešti tuo momentu – viskas. Juos beveik išmesti reikia, nes jie tiesiog smirda“, – dalijosi Panevėžio rajono gyventojas Nerijus.

R. Matuzevičienės teigimu, gyventojai prašė, kad saugyklos duobė būtų uždengta.

„Buvo pasakyta, kad nedengsime, nes projekte tai nėra numatyta. Ateityje, per du ar tris metus – galbūt uždengs“, – teigė ji.

Gyventojams kyla įtarimai

Gyventojai tiki, kad į duobę pilamas grynas, neperdirbtas karvių produktas.

„Mes įtariame, kad šiuo metu yra vežamos tikrai srutos“, – teigė Panevėžio rajono gyventoja.

Kaip yra iš tikrųjų, LNK žinios teiravosi projekto vadovės iš Šiaulių. Specialistė užtikrino, kad srutos iš fermų neturi būti vežamos. Oficialus užsakovas – vienas ūkininkas, tačiau, kaimo žmonių žiniomis, tai karves auginanti žemės ūkio bendrovė.

„Kiek aš turiu informacijos apie tą digestatą, jis neturi kvapo“, – teigė projekto vadovė.

Tačiau gyventojai skundžiasi ir situacija, akivaizdu, yra priešinga, tad projekto vadovai pripažįsta, kad buvo padaryta klaidų.

„Mes, iš tikrųjų, praleidome viešinimą. Čia truputį nesusigaudėme norminiuose dokumentuose, bet mes dabar tą viešinimo procedūrą pradedame“, – teigė projekto vadovė.

Anot jos, procesas vėluoja dėl to, kad dokumentuose buvo pražiūrėta pusantro sakinio. Tiesa, pusantro sakinio, ko gero, pražiūrėjo ir statybos leidimą išdavusi rajono savivaldybė.

„Tai yra pakankamai paini įstatyminė bazė, kur, aš manau, kad net ir specialistai kartais padaro klaidų“, – teigė Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis.

Eugenijus Lunskis

Ką daryti vietos gyventojams?

Pasak gyventojų, jie ir parašus rinko, ir laiškus savivaldybei siuntė, tačiau atsakymų taip ir negavo. Kyla klausimas – ką jiems daryti?

„Šiai dienai statybos leidimas gali būti panaikintas tik teismo sprendimu, jeigu mums nepavyks ištaisyti savo procedūrinių trūkumų ir statybų inspekcija jų nepripažintų“, – teigė E. Lunskis.

Dabar jau kalbama ir apie duobės uždengimą.

„Esant reikalui, gali būti uždengtas tas rezervuaras“, – teigė projekto vadovė.

Savivaldybė gyventojų atsiprašo, projektų vadovė žada, kad į jų pretenzijas bus reaguojama, o prokuratūra dėl skandalingai išdygusio rezervuaro pradėjo tyrimą.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: