Daugelis jų plūstelėjo į didžiųjų šalies miestų nakvynės namus. Čia varguoliai gali sušilti, pavalgyti atsinešto maisto, jį pasišildyti, nusiprausti bei išmiegoti sausoje ir šiltoje patalpoje.

Ateina sušilti

Kiekvieną vakarą prie Klaipėdos miesto savivaldybės vienos dienos nakvynės namų, esančių Šilutės plente, būriuojasi benamiai. Kai kurie jų visiškai blaivūs, tačiau yra ir tokių, kurie vos atėję nuvirsta ir nebeturi jėgų atsikelti. Artėjant 8 valandai vakaro jų čia susirenka daugiau. Mat 20 valandą nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys yra įleidžiami į rūsyje įrengtas patalpas.

Čia yra sudarytos galimybės sušilti, pasišildyti atsineštą maistą, nusiprausti, išsiskalbti bei išmiegoti sausoje ir šiltoje patalpoje. Tačiau ryte visi privalo sutvarkyti patalpas ir išeiti.

Cigaretės per brangios, sąskaitos nenaudinga turėti

Dienomis daugelis benamių trinasi aplink atliekų konteinerius, kuriuose, jų teigimu, galima rasti visko. „Va, radau virtų bulvių. Pasišildysiu jas su dešra. Vieną kartą keli vyrukai davė ir 20 litų. Sakė, cigaretėms. Bet kai jos tiek kainuoja, tai ir nerūkau“, – maišydamas keptuvėje bulves pasakojo gana šviesaus veido Vytas. Gatvėje jis atsidūrė prieš trejus metus, kai, anot jo, buvo deportuotas iš Baltarusijos. Nuo to laiko jis neturi gyvenamosios vietos. „Sunku, bet gyventi galim“, – taip savo dabartinį gyvenimą apibūdino Vytas.

Kitas nakvynės namų klientas teigė gatvėje atsidūręs dėl patiklumo. „Sukčiai apgavo ir pasisavino mano butą“, – gana žvaliai pasakojo vyrukas. Dieną jis teigė po kelias valandas praleidžiantis viešojoje bibliotekoje prie kompiuterio, mat esąs baigęs kompiuterinio raštingumo kursus ir mokąs naudotis naujausiomis technologijomis. Vėliau eina į kurį nors prekybos centrą, o vakare – pernakvoti į nakvynės namus.

25 amžiau Darius sakė turįs įvairių skolų, kurios siekia net 25 tūkstančius litų. „Kartą pagavo autobuse važiuojantį be bilieto ir skyrė baudą. Jos nesumokėjau, todėl su antstolių išlaidomis tos baudos suma smarkiai išaugo. Be to, turėjau ir kitų bėdų. Todėl man nenaudinga nei buto, nei banko sąskaitos turėti. Todėl ir pašalpą 350 litų prašau ne į sąskaitą pervesti, o einu pats grynais pasiimti“, – pasakojo Darius.

Miega ant grindų

Temperatūrai vis krintant, galimybe šiltai pernakvoti naudojasi vis daugiau varguolių. Šiuo metu 52 vietų nakvynės namuose dažniausiai nakvoja 47 asmenys. Tačiau temperatūrai nukritus dar žemiau, čia atbėga net ir patys ištvermingiausieji.

„Per didžiausius šalčius esame priglaudę apie 70 asmenų. Aišku, visiems gultų neužteko, kai kuriems teko miegoti ir koridoriuje ant grindų, tačiau tai vis tek geriau nei lauke“, – sakė Klaipėdos miesto nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė.

Vyrai ir moterys, neįgalūs ir visiškai darbingi, blaivūs ir šiek tiek įkaušę asmenys čia veržiasi vienas per kitą. Patekę į vidų kai kurie iškart skuba į dušą, kiti gaminasi valgį, kaičia arbatą, o treti slankioja iš kambario į kambarį.

„Yra buvę tokių naktų, kad mūsų lankytojai sėdėjo ant gultų lyg traukinyje, nes išsitiesti nebeužteko vietos. Taip pat tenka koridoriuose patiesti čiužinius, kad galėtų visi sutilpti. Nė vieno nesame atstūmę. Aišku, jei netriukšmauja“, – pasakoja A. Kontrimaitė.

Stengiasi netriukšmauti

Triukšmadarius kaip mat sutramdo iškviesti saugos tarnybos žaliūkai. Prieš juos benamiai nesišakoja ir klusniai vykdo visus nurodymus. Todėl dažniausiai nakvynę čia pasirinkę asmenys elgiasi ramiai. Jie supranta, kad elgdamiesi agresyviai bus išvežti į artimiausią policijos nuovadą, kur visą naktį teks praleisti ant kieto suolelio.

A. Kontrimaitė sakė, kad per šalčius čia įleidžiami ir šiek tiek įkaušę asmenys. „Suprantame, kad nuolat būnant gatvėje jiems taip yra paprasčiau susišildyti“, – atlaidžiai į šią silpnybę žiūri pokalbininkė. Tačiau jei asmuo nepaeina, nesigaudo nei erdvėje, nei laike, kviečiama Greitoji pagalba.

Didžiuosiuose šalies miestuose yra net po kelias panašias įstaigas. Į jas pernakvoti pageidaujantys asmenys ateina vakare, o ryte privalo išeiti. Tokia tvarka galioja visoje Lietuvoje. Ryte, prieš septynias, benamiai žadinami, verčiami susitvarkyti, susirinkti savo daiktus ir išprašomi į gatvę. Iki kito vakaro.