„Viena tik aišku, kad tokia suirutė, kuri pažemino patį Putiną, parodė, kad kariniai maištai yra įmanomi, kad privačių karinių formuočių monstrai, ką sukūrė pats Putinas, atsisuko prieš jį. Tai gali kartotis, nes tų formuočių yra daugiau (...) Tai rodo tik vieną – Rusija tampa dar mažiau nuspėjama, dar agresyvesnė“, – žurnalistams Vilniaus Rotušėje sakė D. Grybauskaitė, kuriai pirmadienio vakarą Lietuvoje viešintis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas įteikė jo vadovaujamos ministerijos apdovanojimą – Manfredo Wernerio medalį.

D. Grybauskaitės teigimu, jau artimiausiu metu, toliau tęsiantis Ukrainos kontrpuolimui, Rusija gali tapti dar labiau agresyvi ir nenuspėjama.

„Jeigu ukrainiečiams pasiseks pasistūmėti ir išvalyti savo teritoriją, tai ji taps dar ir desperatiškai agresyvi. Tai reiškia, kad mums visiems kyla pavojus. Desperacijoje į kampą įvarytas žvėris elgiasi neadekvačiai ir labai agresyviai“, – pridūrė ji.

Nemano, kad buvo pavėluota Lietuvoje sušaukti VGT

Šiame kontekste D. Grybauskaitė neturėjo priekaištų Lietuvos vadovų veiksmams, reaguojant į savaitgalio chaosą Rusijoje. Nors viešojoje erdvėje netrūko kritikos dabartiniam prezidentui Gitanui Nausėdai, esą pavėlavusiam sušaukti Valstybės gynimo tarybą (VGT), D. Grybauskaitės teigimu, viskas padaryta tinkamai.

„Nemanau, kad buvo pavėluota. Situacija buvo tikrai labai neaiški, labai dinamiška, viskas labai keitėsi, informacija nebuvo pakankama. Be to, nebūtina (gyvai – ELTA) susitikti, daugelis tai daro ir internetu. Nesvarbu laikas, svarbu kokius sprendimus mes priėmėme ir priimsime. Kiekviena diena bus kitokia, sudėtinga“, – akcentavo D. Grybauskaitė.

Šalies vadovo sprendimą VGT sušaukti sekmadienio popietę, o ne šeštadienį opozicija įvertino kritiškai. Pasak jų, Prezidentūros reakcija buvo gerokai pavėluota, nes tokius sprendimus reikėjo priimti dar šeštadienį.

ELTA primena, kad Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. Jo pajėgoms sparčiai judant link Maskvos ir užėmus Rostovą prie Dono bei Voronežą, šeštadienio vakarą pranešta, kad J. Prigožinas nutarė atsitraukti.

Maskva nurodo, kad kaltinimai „Wagner“ vadui ginkluoto sukilimo prieš Rusijos karinę vadovybę organizavimu bus panaikinti, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją.