Ji teigė, jog nėra nustebusi, procesai skaudūs.

„Per šias penkias dienas Europa priėmė iššūkį, bet lėtai ir ne staigiai. Tačiau ir šios pastangos nėra pakankamos“, – sakė ji.

D. Grybauskaitė interviu CNN metu tikino, jog tai yra jau visos Europos karas. Ir jei V. Putinas ir Aliaksandras Lukašenka nebus sustabdyti Ukrainoje, „jie ateis prie mūsų sienų ir pradės puolimą“.

„Tai akivaizdu tiek iš to, ką V. Putinas sakė, tiek iš to, kaip jis elgiasi. Jam žmonių gyvybės nėra svarbios. Jis palieka negyvų karių kūnus pakelėse. (...) Jeigu jo nesustabdysime Ukrainoje, mūsų laukia kraujo praliejimas“, – teigė ji.

Kalbėdama apie Rusijos prezidento V. Putiną, ji pabrėžė, jog šalies vadovo psichinė būklė stabiliai blogėja.

„Jo beprotybė auga. Akivaizdu, kad jis gyvena kažkokiame paranojiškame burbule. Ir ne tik jis vienas, bet ir visas Kremlius. Tai yra pavojinga. Ne tik Europai, bet ir visam pasauliui“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, ketvirtadienio paryčiais Ukrainoje prasidėję kariniai veiksmai buvo „žadinantis skambutis mums visiems“. Bet D. Grybauskaitės nuomone, sankcijos turi spragų, to nepakanka.

„Mums reikia padaryti daugiau ir mums reikia būti pasiruošus kovoti su juo realiai, nes sankcijos karo nusikaltėlio nesustabdys. Sankcijos jiems pakenks, bet tik mūšio lauke galime sustabdyti karo nusikaltėlius“, – teigė kadenciją baigusi prezidentė D. Grybauskaitė.

Ji CNN dar pridūrė, kad jei karą pralaimės Ukraina, bus labai sunku kovoti karą „savo žemėje“.

NATO yra ne kartą pasakiusi, kad kariuomenės į Ukrainą kovoti nesiųs ir dėl Ukrainos pasaulinio karo nepradės.

Paklausta, kaip galima dabar sustabdyti V. Putiną, D. Grybauskaitė teigė, jog jei karas yra neišvengiamas,

„1940 metais Lietuva sutiko su ultimatumu iš Rusijos, leisti į šalį įžengti rusų kareiviams ir su jais nekovoti. Ir mes buvome okupuoti 50 metų. Jeigu mes žvelgiame į šiandienos situaciją ir karas yra neišvengiamas, nespardykime skardinės ant žemės. Geriau pradėkime apie tai kalbėti kaip galima anksčiau, o ne sėdėkime ir laukime. Jei tai yra neišvengiama ir jei nesustabdysime V. Putino Ukrainoje, jis ateis prie mūsų sienų“, – CNN sakė kadenciją baigusi šalies vadovė D. Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją