Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį įregistravo 13 asmenų iniciatyvinę grupę, kuri per du mėnesius privalo surinkti 50 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų, kad Seimas svarstytų jų siūlomas Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymo pataisas.

Iniciatyvinė grupė siūlo, kad norint piliečiams pateikti Seimui įstatymo projektą, būtų privalu ne mažiau kaip 50 tūkst. parašų surinkti ne per du mėnesius, kaip numatyta dabar, o per devynis mėnesius. Taip pat siūloma, kad Konstitucijos pataisai pateikti reikėtų ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkėjų parašų, kurie būtų surinkti nebe keturis, o per dvylika mėnesių nuo piliečių parašų rinkimo lapų išdavimo.

Taip pat įstatyme siūloma įteisinti galimybę parašus rinkti elektroniniu būdu. Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, taip parašai renkami ir dabar, tik iniciatyvinė grupė siūlo tai reglamentuoti įstatymu. Dar siekiama įteisinti, kad prašymas įregistruoti iniciatyvinę grupę galėtų būti pasirašomas elektroniniu parašu arba kitu elektroniniu būdu.

Savo iniciatyvą penktadienį VRK pristatęs grupės koordinatorius Donatas Šimelis tvirtino, kad jų manymu, dabartiniai įstatymo reikalavimai yra per griežti. Juoba kad net per numatytą laiką surinkus privalomą kiekį parašų, Seimas tik svarsto piliečių iniciatyvą, bet neprivalo jos priimti.

Parašų rinkimo lapus VRK šiai grupei planuoja išduoti kovo 27 dieną.