Direktoriaus (vardas ir pavardė neskelbiami norint apsaugoti nepilnamečio interesus – DELFI) teigimu, konfliktai globos namuose prasidėjo tuomet, kai į juos atsikraustė šiuo metu keturiolikmetis vaikinas. Aplink jį pradėjo burtis kiti vaikinai, kurie savo elgesiu šiurpino visą miestelį.

Daugiausia problemų kelia keturiolikmetis

Vaikų globos namų direktorius DELFI teigė, kad dėl kelių paauglių elgesio buvo susidariusi sunki situacija, kurioje kentėjo ne tik globos namų, bet ir mokyklos bendruomenė.

„Visą laiką vaikų tarnyboje akcentuodavau, kad kuo ankstesniame amžiuje vaikui bus suteikta pagalba, tuo bus geriau“, – teigė direktorius ir pridūrė, kad problemos dažniausiai kyla dėl tų vaikų, kurie į globos namus patenka būdami 14-16 metų. Tokie vaikai, anot direktoriaus, neretai būna gerai susipažinę su „gatvės mokykla“.

„Nuo pernai prasidėjo nepagarba mokytojams, grubus elgesys, vėlavimas, nuolatinis rūkymas, pabėgimai iš globos namų. Vos spėjome fiksuoti nusižengimus. Pradėjo kitus vaikus įtraukti, – teigė direktorius ir pridūrė, kad situacija virto chaosu. – Kai kurie tėvai net savo vaikus pasiėmė ir pervedė į kitą mokyklą.“

Vaikų globos namų direktorius
Nuo pernai prasidėjo nepagarba mokytojams, grubus elgesys, vėlavimas, nuolatinis rūkymas, pabėgimai iš globos namų. Vos spėjome fiksuoti nusižengimus. Pradėjo kitus vaikus įtraukti. Kai kurie tėvai net savo vaikus pasiėmė ir pervedė į kitą mokyklą.

Direktorius pasakojo, kad prie maištingo keturiolikmečio prisijungė dar keli paaugliai, kurie kartu nepakluso taisyklėms ir jas laužė. „Prasidėjo rūkymas globos namų viduje, – teigė direktorius. – Ypač tuomet, kai naktimis likdavo auklėtojas ir liepdavo po truputį ruoštis miegoti. Jie sakydavo: ką jūs man dabar padarysite?“

Direktorius teigė, kad susidarė nemaža maištaujančius palaikančiųjų grupelė. „Pradėjo naktimis, dvyliktą ar pirmą valandą, lipti iš antro aukšto per langus. Automobilius pradėjo varinėti, pavogė globos namų automobilio raktelius, vėliau kitą, paskui dar vieną automobilį. Viską žino ir policija“, – kalbėjo direktorius.

Globos namų direktoriaus teigimu, po pamokų globos namų auklėtiniams siūlomas įvairus užimtumas. „Pirmadieniais motociklų dirbtuvės, antradieniais grupė vaikų važiuoja mokytis kelių eismo taisyklių į vairavimo mokyklas, trečiadienį karyba, atvažiuoja instruktoriai iš Ruklos, dėsto topografiją, žvalgybą, rikiuotes, – vardijo direktorius. – Ketvirtadienį vėl būna motociklų remonto užsiėmimai, turime savo trasą įsirengę, dirbtuves, garažą.“

Vaikų globos namų direktorius
Pradėjo naktimis, dvyliktą ar pirmą valandą, lipti antro aukšto per langus. Automobilius pradėjo varinėti, pavogė globos namų automobilio raktelius, vėliau kitą, paskui dar vieną automobilį. Viską žino ir policija.

Vis dėlto, globos namų direktorius tvirtino, kad ne visi auklėtiniai tuo susidomėjo. „Ypatingai vienas į viską žiūrėjo abejingai. Tai tokį pastatą padegė, laužą užkūrė pastate“, – kalbėjo direktorius.

Prireikė policijos pareigūnų įsikišimo

Keturiolikmetis, kuris kėlė daugiausia problemų, į globos namus pakliuvo mažiau nei prieš metus. Globos namų direktorius teigė, kad jis kartu su kitais globotiniais gyvendavo tik penkias dienas: nuo pirmadienio iki penktadienio. Savaitgalį jam buvo sudarytos sąlygos grįžti į namus, pas šeimą.

Direktorius teigė, kad dėl paauglio kone kasdien sulaukdavo nusiskundimų ir iš mokytojų. „Tai sniegu langus apmėtydavo, tai į vidų sniego primesdavo. Kažkoks toks nesuprantamas juokas“, – kalbėjo direktorius ir patikino, kad surinkęs visus nusiskundimus ir tarnybinius pareiškimus, kreipėsi į Elektrėnų savivaldybę.

„Savivaldybėje sukvietė į tokį pasitarimą. Ten buvo daug žmonių: administracijos direktorius, pavaduotojas, vaiko gerovės komisijos atstovas, socialinių reikalų skyriaus vadovė. Dalyvavo ir tie patys keturi berniukai, – apie problematiškus paauglius klabėjo direktorius. – Buvo dviejų mamos. Socialiniai darbuotojai.“

Vaikų globos namų direktorius
Ypatingai vienas į viską žiūrėjo abejingai. Tai tokį pastatą padegė, laužą užkūrė pastate.

Pokalbio metu specialistai, anot direktoriaus, domėjosi, kodėl paaugliai taip elgiasi. „Jie (paaugliai – DELFI) pašaipiai į viską žiūrėjo. Direktorius pasakė, kad gal telefonus reikėtų iš jų paimti, kad negalėtų naudotis, kad tai būtų viena iš tokių bausmių. Du padėjo, du atsisakė sakydami, kad tai jų asmeniniai telefonai, kad jokiu būdu jų neatiduos, – pokalbį apibūdino direktorius ir pridūrė, kad paaugliai pradėjo stipriai atsikalbinėti. – Ir vienas stipriai pyktelėjo ir pasakė, kad dabar jau laukite svečių.“

Globos namų direktoriaus teigimu, po maždaug penkiolikos minučių specialistų ir globotinių pokalbį nutraukė policijos pareigūnų apsilankymas. Pareigūnai atvyko po keturiolikmečio skundo dėl Elektrėnų savivaldybės administracijos direktoriaus Virgilijaus Prusko elgesio.

Prisipažino, kad svaiginasi narkotikais

Globos namų direktoriaus teigimu, keturiolikmetis jam pasakodavo ir apie narkotines medžiagas. „Jis turi tokią patirtį, – kalbėjo direktorius. – Kai pradeda šnekėti apie visokius ratukus, kristaliukus, deimančiukus.“ Jis teigė, kad kalbos vėliau virto ir veiksmais.

Vaikų globos namų direktorius
Jis turi tokią patirtį. Kai pradeda šnekėti apie visokius ratukus, kristaliukus, deimančiukus.

Direktorius tikino, kad bandė perspėti jaunuolį dėl žalingų įpročių, tačiau jo žodžiai neįtikino. Vis dėlto, kiek vėliau pats paauglys kreipėsi į vadovą teigdamas, kad jam reikalingas gydymas. „Pasakė, kad nebeturi jėgų. Mes susitarėme, aš nuvežiau jį pas gydytoją. Ten jį paguldė, o paskui perkėlė į Kauno priklausomybės ligų centrą“, – įvardijo direktorius.

Beje, priklausomybių ligų centre paauglio maištingumas nenuslopo – jis bėgdavo ir iš ten. Direktoriaus teigimu, netrukus turėtų būti svarstomas jo elgesys, nes po kelių pabėgimų centras jo atsisakė, šiuo metu paaugliu rūpinasi vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Grupę paauglių išardė perkeldami arba pradėdami gydymą

Keturiolikmetis nebuvo vienintelis maištingas paauglys. Kitas prie tų pačių incidentų prisidėjęs jo bendramintis buvo perkeltas į kitus globos namus.

Keturiolikmetis globos namuose gyveno beveik metus, o kitas jo bendramintis – metais vyresnis paauglys, čia iki jo atėjimo jau gyveno kelerius metus. Direktorius teigia, kad penkiolikmetis buvo pradėjęs atrasti savyje gerų savybių, atkakliai sportavo. „Nors pas mus atvažiavo sirgdamas astma, bet paskui išgydėme, jis aktyviai domėjosi krepšiniu, kartingais, – teigė direktorius. – Bet jis pradėjo nesilaikyti taisyklių, kai susidarė jų kompanija. Dabar jį perkėlė į kitus globos namus.“

Keli prie maištavusių paauglių grupės prisijungę vaikinai liko gyventi tuose pačiuose globos namuose.

Beje, direktorius pažymėjo, kad gydymas buvo paskirtas ir dar vienam auklėtiniui – aštuoniolikmečiui. „Jis darė nusikaltimus ir vartojo alkoholį, buvo priklausomas. Jį vežiau vasarą į priklausomybių centrą, bet irgi pabėgo“, – pasakojo direktorius ir patikino, kad vaikinas dabar gydomas kitame centre.

„Tragedija. Dvidešimt metų gyvenome, viskas buvo lyg ir gerai. O dabar vaikai su tokia patirtimi“, – apie situaciją kalbėjo direktorius.

Per metus lygiai pusė globotinių rado naujus namus arba grįžo į šeimas

Globos namų direktorius skaičiavo, kad jo vadovaujamuose globos namuose gyvena 24 vaikai. Pernai net dvylika rado globėjus arba grįžo į savo šeimas, iš kurių buvo paimti.

Vaikų globos namų direktorius
Tragedija. Dvidešimt metų gyvenome, viskas buvo lyg ir gerai. O dabar vaikai su tokia patirtimi.

„Mūsų tikslas, kad vaikai gyventų šeimoje, todėl išsiaiškindavome kiekvieno vaiko gimines, kad jis nebūtų įstaigoje, kad nors savaitgaliais grįžtų pas gimines ar kitus žmones, kurie priima. Mano svajonė, kad penktadienį globos namuose neliktų nė vieno vaiko, kad visi matytų šeimos modelį, o tą mokyklos veiklą ir popamokinę veiklą mes sustyguojame, nors dabar keli vaikai mūsų veiklą išderino“, – kalbėjo direktorius.

Tiesa, nors direktorius vardijo berniukų nusižengimus, jis teigė, kad kai kurios merginos taip pat nepasižymi nepriekaištingu elgesiu. „Su jomis labai sunku susikalbėti, nes jos nori patikti berniukams, kyla kažkokia konkurencija. Net berniukai sako, kad jos negražiai elgiasi: ir rūko, ir siunčia negražius pasiūlymus, – vardijo direktorius. – Bet dabar pas mus liko tik dvi mergaitės, nors buvo nemažai.“

Direktoriaus teigimu, ne visi vaikai kelia rūpesčių. Jis tvirtino, kad yra pavyzdingų ir siekiančių savo tikslų. „Bet tas, kas „paragauja gatvės“, nebesilaiko taisyklių. Paaugliai buriuojasi, jaučiasi stiprūs, viską išbando. Jie man papasakoja, ką išbando. Tai negeri dalykai, – teigė direktorius. – Paragauja kokių nors negerų dalykų, tada filmuoja ir žiūri, kaip jie elgėsi, juokiasi.“

Mokykloje problemos žinomos

Gimnazijos, kurios padalinyje mokosi globos namų auklėtiniai, direktorės pareigas laikinai einanti darbuotoja (vardas ir pavardė neskelbiami norint apsaugoti nepilnamečio interesus – DELFI) teigė, kad negali išskirti, jog maištingiausi mokiniai ateina tik iš globos namų, tačiau apie problematiškus paauglius teigė žinanti.

Vaikų globos namų direktorius
Tas, kas „paragauja gatvės“, nebesilaiko taisyklių. Paaugliai buriuojasi, jaučiasi stiprūs, viską išbando. Jie man papasakoja, ką išbando. Tai negeri dalykai. Paragauja kokių nors negerų dalykų, tada filmuoja ir žiūri, kaip jie elgėsi, juokiasi.

Globos namų direktorius teigė, kad kitų vaikų tėvai atsiėmė savo vaikus dėl agresyvaus globotinių elgesio ir pervedė į kitą mokyklą. Laikinai direktorės pareigas einanti darbuotoja teigė, kad apie tokį tėvų elgesį nėra girdėjusi, tačiau pridūrė, kad jų gimnazijos padalinyje anksčiau mokėsi ir šeimose, ir globos namuose augantys vaikai, o nuo pastarojo rugsėjo šį padalinį lanko beveik vien tik globotiniai.

Gimnazijos darbuotoja tvirtino, kad maištaujantys mokiniai trikdo mokymosi procesą. Jos teigimu, mokinius dažnai į pamokas tekdavo atsivesti, nes jie vengdavo lankyto mokyklą.

Problemos žinomos ir savivaldybei

Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pruskas DELFI teigė, kad savivaldybė puikiai žino sudėtingą situaciją, susidariusią dėl maištingų paauglių.

Administracijos direktorius dalyvavo ir globos namų direktoriaus minėtame pokalbyje, po kurio savivaldybėje apsilankė ir policijos pareigūnai. Dėl minėto įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, nes pareigūnus iškvietęs keturiolikmetis administracijos direktorių apkaltino smurtu.

Pats V. Pruskas teigia, kad jokio smurto pokalbio metu nebuvo, o policijos pareigūnų iškvietimas tebuvo paauglio kerštas už tai, kad buvo paprašyta atiduoti mobilųjį telefoną.

„Pokalbis buvo vykdomas dėl to, kad jie žinomi ir mums, ir teisėsaugai, ir vaiko teisėms, ir psichologams, ir narkologams“, – vardijo administracijos direktorius.

Virgilijus Pruskas
Pokalbis buvo vykdomas dėl to, kad jie žinomi ir mums, ir teisėsaugai, ir vaiko teisėms, ir psichologams, ir narkologams.

„Pastaruoju metu šitie paaugliai pridarė išskirtinai daug rūpesčių. Jie ir taip giežtai, teisės aktų nustatyta tvarka, „pastatyti į rėmus“, – tvirtino administracijos direktorius, tačiau pridūrė, kad teisės aktai nepilnamečiams suteikia daug laisvės. – Jie žino savo teises, bet nežino pareigų.“

Administracijos direktoriaus teigimu, sunku tokiems paaugliams padėti viską darant remiantis nustatytais teisės aktais.

Be to, jis pridūrė, kad vaikams sunku paaiškinti, kokia atsakomybė už jų veiksmus gali grėsti, nors už nusikaltimus jie gali būti išsiųsti į pataisos namus. O būtent minimiems paaugliams yra iškeltos bylos dėl automobilių vagysčių ar kitų nusižengimų.

„Sveikinu tą jaunimą, kuris moka skaityti ir labai gerai išmano savo teises bet pareigų, deja, jie neperskaito“, – teigė Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius.

„Bet koks veiksmas turi atoveiksmį. Vaikas negali neturėti visiškai jokios atsakomybės už savo poelgį, nepriklausomai nuo to, kad jis pilnametis ar nepilnametis, – teigė V. Pruskas. – Gaila, bet suaugę žmonės, norėdami tiems vaikams padėti, tampa įkaitais. Man taip pat skaudus šis momentas, visi pasibaisėję tuo, kas yra įvykę.“