Girtą kūdikį Klaipėdoje pagimdžiusiai moteriai gresia iki trejų metų nelaisvės. Prokuratūra pranešė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo. Nors moteriai įtarimai dar nepareikšti, tyrimas pradėtas būtent dėl jos veiksmų.

Klaipėdos prokuratūros atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė DELFI sakė, kad tyrimą atlieka Klaipėdos AVPK Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba.

„Tyrimas pradėtas tik šiandien. Moteris dar nėra apklausta, tačiau, anot prokuroro, moters apklausa yra vienas pirmųjų numatytų darbų. Kūdikį pagimdžiusios moters atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal 137 straipsnį (sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo, – DELFI pastaba), tačiau įtarimai jai dar nepareikšti“, – sakė I. Rotautaitė-Pukenė.

Pagal numatytą straipsnį, tas, kas dėl neatsargumo sunkiai sužalojo ar susargdino žmogų, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Tad jei tyrėjai nuspręs, kad moteris turi atsakyti už savo veiksmus, teismas spręs, ar suvaržyti jos laisvę.

DELFI pasidomėjus, kokia mamos būklė, Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas prof. habil. dr. Vinsas Janušonis atsakė, kad trečiadienį, apie 10 valandą, moteris atsisakė tolesnio gydymo ir išvyko.

„Gal į Telšius išvyko, kaip kad ir sakė, nežinau. Ji šiandien ryte pasirašė, kad atsisako tolesnio gydymo, tai jos teisė, nors jos būklė dar nėra labai gera. Gal sureagavo į tai, kad ja susidomėjo policija, nežinau. Išvykdama sakė, kad vaikelį norėtų auginti pati, jo neatsisako. Matysim, kaip bus toliau“, – sakė V. Janušonis.

Medikų rankose savaitę slaugomos kiek per 4 promilių girtumo gimusios mažylės kraujas jau išvalytas. Anot mediko, kol kas viskas vyksta sklandžiai, tačiau tolesnės pasekmės visgi išlieka rimtos.

DELFI primena, kad mergytei, įtariama, bus sutrikusi smegenų raida, mat ji gimė apnuodyta mirtinu alkoholio kiekiu. Net medikai, išgelbėję mažylės gyvybę, tai vadina stebuklu, tačiau ateitį prognozuoja itin skaudžią – mergytei gali pasireikšti tiek psichinis, tiek fizinis invalidumas.

Vaiko teisių apsaugos specialistai sako, kad dirbs su mama, nes ji išreiškė norą auginti mažylę pati. Moteriai tai jau antras kūdikis, pirmagimio ji pati neaugina. Vaikas auga globos namuose.

Moteris į ligoninę buvo atvežta girta ir agresyvi. Jai gimdymo dieną nustatytas 2 prom. girtumas. Anot medikų, po gimdymo moters būklė buvo sunki, dėl ilgalaikio girtavimo ir prastos mitybos taip pat sulaukta akivaizdžių pasekmių.