„Lietuvos Respublikos Prezidentui sprendžiant klausimą dėl Seimo priimto teisės akto – Negalios reformos pasirašymo, jaučiame pareigą informuoti apie tai, kad 2022 m. gruodžio 12-ąją, likus kiek daugiau nei savaitei iki negalios reformos projekto priėmimo Seime, „LRT.lt“ portale visuomenei buvo pateikti iškreipti ir net akivaizdžiai melagingi duomenys apie Ginčų komisijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos veiklą (...)“, – teigiama Ginčų komisijos pranešime žiniasklaidai.

Anot komisijos, ministrė, teigdama, kad Ginčų komisija dirba „nekokybiškai“, todėl yra naikinama, nutylėjo faktą, kad 2022-ais metais Ginčų komisija tenkino apie 50 procentų neįgaliųjų skundų ir nė vienas iš šių sprendimų nebuvo nuginčytas teisme.

„Apmaudu, kad Ministrė ignoruoja faktą, jog būtent šie duomenys objektyviausiai ir atspindi Ginčų komisijos darbo kokybę bei efektyvumą ir yra labai svarbūs visiems neįgaliesiems“, – rašoma pranešime.

Kaip teigiama Ginčų komisijos pranešime, ministrė paskleidė dar vieną melagingą teiginį, kad komisijos nariai išnagrinėja per mažai skundų, todėl jos funkcijos perduodamos Lietuvos administracinių ginčų komisijai (LAGK).

„Deja, ši Ministrės žinia taip pat prasilenkia su realybe, nes remiantis pačios LAGK oficialiai skelbiamais duomenimis, 2021 metais 25 LAGK nariai (neskaičiuojant Pirmininko ir pavaduotojos) išnagrinėjo 873 skundus (746 skundus atsisakė priimti, 33 procentus skundų tenkino pilnai arba iš dalies), taigi, vienam LAGK nariui per metus teko vidutiniškai 35 išnagrinėti skundai“, – pažymima pranešime.

Ginčų komisija prie SADM per 2022 metus gavo 336 skundus (iš jų 83 buvo nepriimti nagrinėjimui), 3 Ginčų komisijos nariai (neskaičiuojant Pirmininko) per 2022 metus (iki gruodžio 30 d.) išnagrinėjo ir priėmė sprendimus dėl 248 skundų (iš jų tenkino – 124, atmetė – 124).

„Tai reiškia, kad vienam Ginčų komisijos prie SADM nariui per 2022 metus vidutiniškai teko apie 83 išnagrinėtus skundus. Prie šių skaičių reikia pridėti ir darbo užmokesčio skirtumus“, – teigiama pranešime.

Komisijos pranešime žniasklaidai pažymima, kad LAGK nario vidutinis darbo užmokestis 2022 metais sudarė apie 2269 Eur iki mokesčių, tuo metu Ginčų komisijos prie SADM nario vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių sudaro apie 1270 Eur (be teisės į priedus ir be teisės dirbti kitą darbą).

„Taigi, iš tokių duomenų galima apytikriai apskaičiuoti, kad vienas Ginčų komisijos narys per metus išnagrinėjo maždaug 2,5 daugiau skundų nei LAGK narys. Turint omeny, kad Ginčų komisijos prie SADM nario darbo užmokestis yra maždaug 2 kartus mažesnis nei LAGK nario, tokiu atveju skundo nagrinėjimas Ginčų komisijoje valstybei kainuoja iki 5 kartų pigiau nei skundo nagrinėjimas LAGK“, – aiškinama pranešime.

Anot pranešimo, ministrė taip pat pateikė netikslius duomenis apie Ginčų komisijos darbuotojų skaičių, kad jų yra 16. Iš tiesų 2022 m. gruodžio 31 dienai Ginčų komisijoje prie SADM dirbo 4 Komisijos nariai – valstybės pareigūnai (įskaitant Pirmininką) ir 7 etatiniai darbuotojai, taigi iš viso – 11 dirbančiųjų.

Ginčų komisijos pranešime ministrė M. Navickienė kaltinama ir nesupratimu, kaip ir ką dirba ministerijai pavaldžios institucijos ir kokie jų veiklos rezultatai. Pranešime teigiama, kad ministrė negalėjo nežinoti tikslių skaičių ir „galimai sąmoningai klaidino visuomenę, siekdama pateisingti Ginčų komisijos sunaikinimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)