Žiniasklaida praneša ir apie Rusijos atributiką bei tomis juostelėmis papuoštą Vilniuje važinėjantį taksi automobilį.

Parlamentaras, vienas piketų prie Rusijos ambasados prieš Krymo okupaciją organizatorių Mantas AdomėnasŽinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ prognozavo, kad šią savaitę matysime savotišką įvykių Ukrainoje kulminaciją. Matysime ar Rusija pasirengusi eiti toliau, ar Ukrainai vis dėlto pavyks stabilizuoti padėtį.

„Aišku, pavojus didžiulis. Artėja gegužės 9-oji. Tai metas, kai suaktyvėja imperialistiniai, internacionalistiniai rusiški elementai. Tą matysime turbūt ne vien Ukrainoje, bet ir kituose kraštuose, taip pat ir Lietuvoje. Šiuo atveju labai svari Lietuvos piliečių pilietinė laikysena, svarbu, kad jie tokiu veiksmų netoleruotų. Anaiptol ne visi žmonės su tomis juostelėmis sieja imperialistines Rusijos užmačias“.

Pasak M. Adomėno, vis dar yra manančių, kad tos juostelės - tai pagarba Antrojo pasaulinio karo veteranams. Turėtų būti aiškiai pasakyta, kad tai imperializimo simbolis ir kad Lietuvai lojalūs piliečiai neturėtų jų nešioti. Būtent pilietiška laikysena turėtų padėti tiems žmonės susivokti.

Mantas Adomėnas
„Reikia turėti omenyje, kad ir toliau bus tokiu, kurie norėtų gyventi su Rusija, kurie su nostalgija prisimena suirusią Sovietų Sąjungą. Tai neturėtų tapti atpažįstamuoju ženklu, kuris gali padėti Lietuvoje megztis tam tikriems tinklams, kurie galbūt būt jau netolimoje ateityje gali būti panaudoti prieš Lietuvą. Tad čia reikia ir oficialių veiksmų".

Pašnekovas pabrėžė, kad oficialiai gegužės 9 - ji Lietuvoje neturi būti minima. Jeigu veteranai privačiai tą datą nusprendžia paminėti, valdžia neturėtų to drausti. Bet valstybiniu mastu ji neturi būti minima, nes mums tai buvo antrosios sovietinės okupacijos pradžia.

„Ir tol, kol tas įvykis nėra įvertintas, tol, kol oficialusis Kremlius apskritai neigia okupaciją, tai būtų absurdiška ir netgi įžeidu žuvusiųjų ir ištremtųjų atžvilgiu. Antra vertus, turime suprasti tuos veteranus, kurių likę labai mažai. Jeigu jie mini tą dieną, suvokdami ją, kaip pergalę prieš fašistinę Vokietiją, turime leisti ją minėti. Bet reikia griežtai tai atskirti nuo bandymo pasinaudoti gegužės 9 -ąja, kaip neoimperialistinių, šovinistinių pareiškimų galimybe. Vienas dalykas – veteranai, kurie susirenka pažvanginti savo medaliais, kitas dalykas - tą dieną paversti proputiniškomis demonstracijomis,- sakė M. Adomėnas.

Žinių radijo laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo nuo 6.05 val. iki 9.00 val.