Kyšį davusių verslo atstovų skaičius per dvejus metus reikšmingai nepasikeitė. Naujausioje apklausoje kyšį pripažino davę 5 proc. įmonių atstovų, o 2014 metais – 6 procentai.

Šių metų apklausoje kyšį nurodė davę 6 proc. valstybės tarnautojų. 2014 metais valstybės tarnautojų to nebuvo klausta.

„Nežinau, kiek čia nuoširdūs atsakymai. Aš pats pakankamai kritiškai žiūriu į tuos skaičius, (...) bet galime matyti tendenciją“, – pristatydamas „Lietuvos korupcijos žemėlapį 2016“ sakė apklausą atlikusios visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro direktorius Vladas Gaidys.

68 proc. apklaustų gyventojų yra įsitikinę, kad kyšio davimas padeda spęsti problemas. 40 proc. jų pripažino, jog kyšį duotų.

Korupciją kaip labai rimtą problemą šiais metais nurodė 56 proc. apklaustų gyventojų, 35 proc. įmonių vadovų ir 32 proc. valstybės tarnautojų. Šie skaičiai augo, lyginant su 2014 metais.

STT direktoriaus pavaduotojas Egidijus Radzevičius tai sieja su pastaraisiais rezonansiniais tyrimais.

„Visuomenė pastebi korupcijos skandalus, į kuriuos buvo įsivėlę politikai 2016 metais. Kita vertus, mes manome, kad tai yra tam tikras visuomenės suvokimo didėjimas, korupcijos problemos suvokimo didėjimas“, – sakė E.Radzevičius.

42 proc. apklaustų gyventojų teigė, kad korupcijos mastai per pastaruosius penkerius metus išaugo. 31 proc. jų mano, kad korupcijos lygis šalyje nepakito, o 14 proc. galvoja, jog sumažėjo. Likusieji respondentai šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

46 proc. apklaustųjų prognozuoja, jog per ateinančius trejus metus dabartiniai korupcijos mastai nepakis. 20 proc. respondentų mano, kad jie išaugs, o 17 proc. – kad sumažės.

Labiausiai korumpuotomis visuomenė nurodo sveikatos apsaugos institucijas, Seimą, teismus, savivaldybes ir politines partijas.

Pasak E.Radzevičiaus, žmonės į STT dažniausiai kreipiasi dėl Nacionalinės žemės tarnybos, sveikatos apsaugos, teisėsaugos institucijų veiklos bei antstolių.

45 proc. valstybės tarnautojų apklausos metu nurodė susiduriantys su situacijomis, kai politikai proteguoja savo partijos narius, kad šie užimtų pareigas viešajame sektoriuje. 36 proc. valstybės tarnautojų sakė su tokia situacija nesusidūrę.

Visuomenės, įmonių atstovų ir valstybės tarnautojų apklausa STT užsakymu atlikta šių metų rugsėjo – spalio mėnesiais. Apklausti 1002 Lietuvos gyventojai, 503 verslo įmonių vadovai ir 502 valstybės tarnautojai. Verslo įmonių vadovai buvo apklausiami telefonu, o valstybės tarnautojai – darbo vietoje ir internetu.

„Vilmorus“ vadovas V.Gaidys pripažino, kad tyrimuose apie korupciją valstybės tarnautojus apklausti sudėtinga, nes nemaža dalis jų atsisako dalyvauti apklausoje.

„Lietuvos korupcijos žemėlapis“ sudaromas nuo 2001 metų.