Apie neįprastas sąlygas šeštadienį pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo feisbuko paskyroje. „Penktadienio dieną netrūko ir retai pasitaikančių reiškinių. Štai, Rietave buvo fiksuojamas pavojingas meteorologinis reiškinys – smarkus snygis. Vos per 5 valandas iškrito net 16,7 mm (per visą dieną – 17,5 mm). Maždaug tiek pat centimetrų pastorėjo ir sniego danga.

Taip pat, buvo užfiksuotas retas reiškinys – sniegas su perkūnija. Bent penki žaibų išlydžiai fiksuoti Kretingos rajone ir bent vienas Šakių rajone. Išlydžių galėjo būti ir daugiau, kadangi žaibų detektoriai aptinka apie 90 proc. visų žaibų išlydžių“, – rašo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

O štai apie pavojingą ir neįprastą reiškinį penktadienį pranešta feisbuko grupėje „Orai ir klimatas“. „Vakarų Lietuvoje buvo fiksuojamas pavojingas reiškinys angliškai vadinamas „whiteout'u“. Angliškoje literatūroje dar pavadinama pienišku oru (milky weather). Lietuviškai galima būtų vadinti oro išblukimu arba išbalimu, baltąja tamsa“, – rašoma paskyroje.

Kaip aiškinama, tai yra oro sąlygos, kai sniegu padengtoje vietovėje stipriai sninga (dėl to labai suprastėja matomumas), todėl aplinkos kontūrai, horizontas ir kiti orientyrai tampa beveik neatskiriami. „Reiškinį gali lemti itin gausus snygis (pvz. sukeltas jūros efekto sniego) arba labai tirštas rūkas, kuomet žemė padengta sniegu. Keliaujančiam žmogui kyla didelis pavojus visiškai pasiklysti ir prarasti orientaciją net ir gerai pažįstamoje aplinkoje. Vairuotojai kartais norėdami pamatyti apsnigtą kelią turi net sustabdyti savo automobilius, nes kelio paprasčiausiai neįmanoma įžiūrėti“, – rašoma paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)