Nuo sausio pirmosios, įsigaliojus naujoms Vilniaus miesto Atliekų tvarkymo taisyklėms, prie daugiabučių turi būti įrengtos požeminės ar pusiau požeminės konteinerių aikštelės, o šachtinės atliekų surinkimo sistemos turi būti uždarytos. Daug kur jau seniai iškabinti įspėjimai, kad šachtos privalo būti užrakintos iki vasario pirmosios, bet kurią dieną gali būti išvežti konteineriai, į kuriuos sukrenta per vamzdžius metamos atliekos, tad gyventojams jau nuo sausio nevertėtų naudotis šiuo „patogumu“.

Visame Vilniuje tokių šachtų dar skaičiuojama daugiau nei du su puse tūkstančio, visų jų turėtų nelikti per artimiausius dvejus metus. Šachtos naikinamos ten, kur įrengiami konteineriai.

Ir nors sveikatos specialistai jau seniai skambina pavojaus varpais dėl tokių įrenginių daugiabučiuose, gyventojų nuomonės dėl jų išsiskiria.

Viename Vilniaus daugiabutyje kalbinta moteris tvirtino, kad palaiko tokį sprendimą. Esą jau seniai to reikėjo. „Žinoma, nereikia. Vasarą žiurkės laksto, kvapas koks, musės juodos, – tikino vilnietė ir pridūrė, kad nė vienam nepakenks pasivaikščioti, nešant šiukšles į lauką. – Kvapas... Koks gali būti kvapas. Siaubingas. O musės siaubingos, juodosios. Mes gyvename devintame aukšte, bet ir ten pakyla.“

Jau nuo 1976-ųjų tame pačiame daugiabutyje gyvenanti moteris tikina, kad šachtos per šį laiką buvo užsikišusios vos kelis kartus.

Beje, apie naują tvarką ji tikino jau kalbėjusi su kaimynu, kuris perdavė kitų gyventojų nuomonę, esą kai užrakins, ketina išlaužti spynas ir toliau naudotis šachtomis. „Na kam išlaužti? Negi sunku kelis žingsnius? – stebėjosi ir pyko moteris. – Čia tiesiog pasivaikščiojimas net ir senesniam žmogui. Jei mano kaimynė pati negalėtų, aš išneščiau.“

Moters kaimynas iš kitos laiptinės nebuvo taip džiugiai nusiteikęs. „Tai labai reikalinga, – kalbėjo vilnietis. – Gyvenu devintame aukšte.“

Vyras tvirtino, kad jo laiptinėje jokio blogo kvapo nesijaučia. Ir iš tiesų, vyrui atvėrus laiptinės duris ir pakvietus į vidų, žurnalistus nustebino švara: laiptinės išklotos kilimais, papildomi kilimėliai patiesti ir prieš šiukšlių šachtų, smarvės nesijaučia.

„Naudojuosi du kartus per dieną“, – tikino vyras, nors jo name jau iškabinti įspėjimai, kad netrukus šiuo „patogumu“ naudotis nebegalės.

O ką vyras ketina daryti tuomet, kai šachtų nebeliks? „Laiptinėj laikysiu savaitę, kol prisiruošiu nunešti“, – tvirtino vyras, o į klausimą, ar nebijo tokiu elgesiu užrūstinti kaimynų, atsakė neigiamai ir numodamas ranka nuėjo.

Beje, ne visų daugiabučių laiptinėse iškabinti įspėjimai, kad naudotis šachtomis jau neberekomenduojama, o tuoj bus ir nebegalima.

Vyro aprodyta laiptinė iš tiesų atrodė švari, tačiau apsilankius kitose laiptinėse vaizdas taip nedžiugino. Daugelyje jaučiama stipri šiukšlių smarvė, gyventojai nesigėdija šiukšlių maišų krauti ir prie savo durų, tik laiptinės pusėje, ir prie šiukšlių šachtų. Kai kur sukrautos didžiulės krūvos ir kartonų, ir maišų, ir lentų.

Moteris, kurios name nėra tokios šiukšlių šachtos, tikino, kad nėra ir nereikia, tačiau pridūrė, kad smarvė nuo jų tikrai sklinda, tai ji jaučia kas kartą, apsilankiusi kituose namuose. „Vaikštau į šitą namą, čia jaučiasi“, – apie smarvę kalbėjo moteris ir pridūrė, kad sprendimas užverti šachtas yra geras.

Jai pritarė ir dar viena gyventoja, tvirtinanti, kad šiukšlių smarvė tikrai jaučiasi.

Aplinką aplink konteinerį, į kurį sukrenta per šachtas sumetamos šiukšlės, tvarkanti moteris tikino, kad daugelis jau neša šiukšles į konteinerį, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie tingi žengti kelis žingsnius. Nauja konteinerių aikštelė įrengta vos už automobilių stovėjimo aikštelės, prieš pat laiptinę.

„Žmonės netvarkingi. Tiesiog neša čia didelius maišus, – pasakojo moteris, o pasitikslinus, ar tikrai gyventojai tingi nukeliauti iki naujų konteinerių, kurie įrengti vos už kelių metrų, tai patvirtino. – Taip, bet jiems čia turbūt lengviau, ne taip toli, nereikia eiti. Išeina iš namų, padėjo ir viskas.“

Nors daugelyje šachtų ribojamas įmetamų šiukšlių dydis, tačiau gyventojai sugeba įmesti ir šachtas užkemšančių daiktų. „Eglučių būna, kartoninių dėžių nuo picų, didelių maišų daug, per didelių, – vardijo moteris. – Tada reikia kviesti brigadą, kuri valo, už tai reikia mokėti papildomai.“

Moteris svarstė, kad užrakinus šachtas bus tokių, kuriems tai nepatiks. „Vienas sako, kad reikia, kitam nereikia. Kiekvienas turi savo nuomonę“, – kalbėjo moteris.

Beje, aplinka aplink konteinerius išties nedžiugina: šiukšlės krenta aplink konteinerį, matyti, kad ir žmonės nesivargina didelių nebereikalingų daiktų išmesti ten, kur priklauso. Prie konteinerių, į kuriuos krinta šiukšlės pro šachtas, sukrautos net sulūžusios skalbinių džiovyklės. Tačiau gyventojai nesistengia laikytis tvarkos ir naujai įrengtose šiukšlių aikštelėse, kai kur prie konteinerių sumestos ir nebereikalingos sofos.

DELFI primena, kad apie šiukšlių šachtų nereikalingumą ir net žalą pradėta kalbėti jau prieš kelerius metus. Šiukšlių šachtų Vilniuje neturėtų likti per artimiausius dvejus metus.

Šiukšlių šachtos Vilniaus daugiabučiuose: