Taip pat, anot užsienio reikalų ministro, Rusijos Federacijos ambasadorius privalės išvykti iš Lietuvos.

„Lietuvos Vyriausybė, reaguodama į besitęsiančią Rusijos agresiją prieš suverenią Ukrainą, ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdytus žiaurumus įvairiuose okupuotose Ukrainos miestuose, įskaitant kraupias žudynes Bučoje ir kituose Ukrainos miestuose, priėmė sprendimą pažeminti diplomatinio atstovavimo lygį, Rusijos Federacijos ambasadorius privalės išvykti iš Lietuvos“, – sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, Lietuvos ambasadorius Maskvoje į Lietuvą grįš artimiausiu metu.

„Apie šiuos sprendimus informavome savo ES ir NATO partnerius, bet pakvietėme padaryti tą patį. Lietuvos Vyriausybė, atsižvelgdama į bendrą nekonstruktyvų diplomatinės tarnybos vaidmenį agresijos prieš Ukrainą atžvilgiu uždaro generalinį konsulatą Klaipėdoje.

Rusijos okupacinių pajėgų brutalumas peržengė bet kokias civilizuoto pasaulio normas“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras teigė, jog tai, ką pasaulis išvydo Bučoje, gali būti tik pradžia.

„Išlaisvinant kitus miestus galima išvysti ir daugiau kraupių karo nusikaltimo pavyzdžių. Visi Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdyti karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui Ukrainoje nebus pamiršti“, - sakė jis.

G. Landsbergis dar kartą ragino Rusiją stabdyti agresiją Ukrainoje ir trauktis iš likusios šalies teritorijos.

O artimiausiu metu, anot užsienio reikalų ministro, į Kyjivą grįš Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.

Prarandamas pasitikėjimas Vengrija

Užsienio reikalų ministras G. Lansdbergis taip pat spaudos konferencijoje įvertino ir Vengrijos, Serbijos rinkimų rezultatus.

„Apie Vengriją galiu pasakyti tik tiek, kad tikrai yra jaučiamas pasitikėjimo šia valstybe smukimas. Ypatingai jei mes kalbame apie gynybos klausimus, nes esame bendrame gynybos aljanse, kaip ir ES aljanse. Yra galimybė žengti žingsnius, perrinkti Vyriausybę ir tą pasitikėjimo nuosmukį pristabdyti. Ar ji tai darys – laikas parodys“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Jis, kalbėdamas apie Serbiją, sakė, kad jeigu nėra ketinama persvarstyti Serbijos kandidatės statuto ES suteikimo, jis neturi argumentų, kodėl toks statusas negali būti suteiktas Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)