„Yra kelios alternatyvos. Arba toks nuolatinis sugyvenimas – dalis frakcijos balsuoja vienaip, o dalis – kitaip, arba skilimas į dvi frakcijas“, – dėstė politikas, paklaustas, ką reiškia partijos pasitraukimas iš koalicijos su Lietuvos valstiečiais ir žaliaisiais, jei frakcija pastarojoje lieka.

Pastebėjus, kad antrasis jo pasiūlytas variantas vargu ar galimas – už pasitraukimą iš koalicijos balsavo vos 4 frakcijos nariai, kai sudaryti naujai frakcijai reikia bent 7 asmenų, G. Paluckas tikino, kad tai – tik techninis aspektas.

„Dabar tikrai nenoriu visų detalių atskleisti, bet 7 žmonės frakcijai formuoti tikrai atsirastų“, – kalbėjo jis.

L. Linkevičių mini kaip pavyzdį frakcijos nariams

Socialdemokratų lyderio teigimu, problema neva – tik politinė takoskyra, todėl dabar svarbiausia išspręsti tai.

„Jei mes pripažįstame, kad galima nesilaikyti partijos sprendimų, mes tai replikuojame ir skleidžiame į kitus skyrius, partines struktūras, nes, jei galima, tai galima. O tada prasideda didžiulis chaosas, kuris tą politinę organizaciją plešia į šipulius. Mano galva, geriausiai būtų buvę, jei bičiuliai, nesutinkantys su partijos priimtu sprendimu, tiesiog pasakytų: „Mes nebenorime, kad būtume laikomi partijos, kuri priėmė tokį sprendimą, nariais“. Bet dabar tokia situacija pareikalaus šiek tiek pastangų“, – aiškino G. Paluckas.

Jis leido suprasti esantis už frakcijos narių, prieštaraujančių partijos tarybos sprendimui, šalinimą.

„Ne veltui pabrėžiau Lino Linkevičiaus elgesį kaip keliantį pagarbą. Jis priėmė sprendimą, pranešė jį ir tai padarė sąžiningai. Matyt, tiek prieš save, tiek prieš visą partiją. Šiandien mes iš dalies frakcijos narių matome mėginimą, greičiausiai, įšaldyti šitą takoskyrą ir konfliktą, bet aš jau sakiau, kad šis scenarijus yra žalingas absoliučiai visiems“, – kalbėjo politikas.

Frakciją tikina turėsiantis bet kuriuo atveju

G. Paluckas tikino nesantis politikos apžvalgininkas, kuris leistųsi į samprotavimus, tačiau, kaip politinės partijos vadovas, turintis planą visiems atvejams.

„Aš galiu garantuoti, kad partija frakciją turės. Visi šie skaičiavimai ir modeliavimai... Aš suprantu, kad, matyt, ši situacija ir susiformavo remiantis tokiu modeliavimu – štai, mes esame per dideli, kad būtume išmesti. Tačiau ta situacija čia negresia, nes aš dar kartą pakartosiu neatskleisdamas visų detalių – partija frakciją turės bet kokiu atveju. Absoliučiai bet kokiu atveju“, – užtikrino G. Paluckas.

Paklaustas, ar tai, kad Seime bus dvi socialdemokratų frakcijos, neves partijos į dar gilesnį skaidymąsi, pašnekovas aiškino, kad partija neskyla.

„Teoriškai, gali atsirasti dvi socialdemokratų frakcijos, kad ir kaip keistai tai skambėtų, bet aš nuoširdžiai tikiuosi, kad pavyks, vis dar pavyks to išvengti“, – lūkesčiais dalijosi jis.

Tikisi, kad frakcijos nariai persigalvos

Pasak G. Palucko, situacijos sprendimas yra labai paprastas – frakcijos nariai atšaukia savo parašus ir laikosi partijos nuspręstos pozicijos.
Gintautas Paluckas, Jurga Tvaskienė

„Vieną dalyką pasakai vieną dieną, kitą gali pasakyti kitą, įvertinęs naują situaciją ir naujus argumentus. Taip politikoje kartais būna“, – mįslingai kalbėjo socialdemokratų lyderis.

Paklaustas, ar partijoje toliau norėtų dirbti su žmonėmis, kurie taip dažnai keičia savo nuomonę, G. Paluckas ėmė dėstyti, kad yra įvairiausių nuostatų ir politinio stuburo žmonių.

„Aš manau, yra akivaizdu, kad situacija partijoje – suvaldyta, nes priimami sprendimai balsų dauguma. Jei yra 10-11 žmonių, kurie mano, kad gali elgtis priešingai nei sprendžia partija, tai tikrai jie tai galės daryti galbūt ne partijos sąraše“, – sakė jis.

Laukia dalinis valstybinių įmonių privatizavimas ir trečdalio mokytojų atleidimas?

G. Palucko teigimu, pats didžiausias pavojus šiandien socialdemokratų partijoje – paskęsti kompromisuose ir stagnacijoje. Jei taip nutiktų, visuomenės palaikymo tikėtis sunku, pripažino jis.

„Mes šią savaitę paskelbsime savo manifestą, kurį pradedame svarstyti skyriuose. Ten tikrai rasite rimto kairumo tezių, kurios, apsvarstytos skyriuose, guls į naują partijos programą. Pavyzdžiui, mes galime kalbėti apie pensijų sistemos reformą, mūsų siūlymus padaryti kaip Skandinavijoje, kai nefinansuojami privatūs pensijų fondai iš „Sodros“ biudžeto, o našta yra nešama kartu su darbdaviais, kai pelno mokesčio procentas nukreipiamas į pensijų fondus, kuriuos profsąjungos valo su valstybe“, – aiškino politikas.

Anot jo, Nacionaliniame susitarime, kurį Vyriausybė šiuo metu derina ir spalio 15 d. siūlys pasirašyti visoms partijoms ar frakcijoms, kalbama apie tokius dalykus kaip dalinį valstybinių įmonių privatizavimą, trečdalio mokytojų atleidimą ir jų darbo užmokesčio fondo paskirstymą likusiems, centralizavimus tolinant valdžią nuo žmonių – tam socialdemokratai esą tikrai nepritars.

Tiesa, jau gegužės mėnesį socialdemokratai planuoja partijos konferenciją. Paklaustas, kaip jam atrodo, ar po to dar išliks partijos pirmininkas, G. Paluckas juokėsi, kad tai nuspręs partija.

„Dėl to tikrai neturiu jokių išgyvenimų. Žinau, kodėl esu išrinktas, už ką, privalau daryti tą, ką rinkimų metu žadėjau, ir labai aiškiai formuoti ne kažkokį ištižusį partijos veidą“, – užtikrino jis.