Beveik neabejojama, kad toks pasakymas, visų pirma, yra ženklas TS – LKD partijos Lazdijų skyriui, kurio pirmininko, Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio narystė konservatorių partijoje yra sustabdyta, o pats skyrius neva esąs galvos skausmas ne tik naujajam konservatorių lyderiui, bet ir jo seneliui, konservatorių partijos Garbės pirmininkui Vytautui Landsbergiui.
Esą abu Landsbergiai su Lazdijų konservatorių vadovybe iki šiol turi nesuvestų sąskaitų ir nuoskaudų.

Kalbinti Lazdijų skyriaus konservatoriai tikina abejojantys, ar partijos viršūnėse bus imamasi kokių nors priemonių skubiai pakeisti skyriaus vadovybę, tačiau neslepia, kad nerimo ženklų dėl ateities vis tik yra.

Neslepia vyksiąs į Lazdijus

Ketverių metų partijos pirmininko kadencijai perrinktas didžiausios Lietuvoje opozicinės politinės partijos lyderis G. Landsbergis, kalbėdamas su DELFI, neslėpė, kad vienu pirmųjų savo vizitų yra suplanavęs susitikimą su partiečiais Lazdijuose, pas kuriuos neužsuko savo rinkiminės kampanijos metu.

"Žvelgiant į skyriaus balsavimo rezultatus, noriu padėkoti ir pasidžiaugti. Žinau, kad skyriuje yra šiek tiek pakrikimo ir nerimo dėl ateities, todėl mano pareiga - susitikti su bendraminčiais ir išklausyti. Niekas vendeta neužsiims, tačiau klausimas dėl Lazdijų skyriaus pirmininko - vis dar atviras", - sakė G. Landsbergis".

Jis neslepia, jog artimiausiame partijos Priežiūros komiteto posėdyje gali būti svarstomas klausimas ir dėl Lazdijų skyriaus pirmininko A. Margelio.

„Šitas klausimas kitame prezidiume gali būti iškeltas“, - teigė TS – LKD lyderis.

G. Landsbergis sakosi girdėjęs ir daugiau jam esą susirūpinimą keliančių ženklų Lazdijų skyriuje. Neva yra atvejų, kai į konservatorių partiją norintys įstoti ir Lazdijų skyriui prašymus parašę asmenys ignoruojami, o partijos Lazdijų skyriaus taryba piktybiškai vengia kviesti posėdį, kuriame toks prašymas priimti į partijos narius būtų svarstomas.

„Tokių kalbų yra, nenustebčiau, jei jos turi pagrindo“, - sakė G. Landsbergis.

Palaikė dosniojo europarlamentaro sūnų

Lazdijų konservatoriai partijos pirmininko rinkimuose palaikė krikdeminio partijos sparno atstovus – Paulių Saudargą ir Žygimantą Pavilionį. Pirmasis surinko 122 balsus, antrasis – 89.

Už G. Landsbergį Lazdijuose balsavo 58 vietos konservatoriai, dar 9 balsai buvo už Mykolą Majauską.

Iš viso TS – LKD Lazdijų skyrius deklaruoja turintis 600 narių, tačiau balsuoti renkant partijos pirmininką atvyko mažiau nei pusė.

Beje, buvusio kandidato į TS – LKD pirmininkus Pauliaus Saudargo tėvas, europarlamentaras Algirdas Saudargas savo padėjėja Europos Parlamente yra įdarbinęs įtakingą TS-LKD Lazdijų skyriaus narę Vaivą Čepononienę, dirbančią kartu ir mero A. Margelio vadovaujamos Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje.

Priminsime, kad TS – LKD Lazdijų skyriaus pirmininko, Lazdijų rajono svivaldybės mero Artūro Margelio narystė partijoje suspenduota nuo praėjusių metų gegužės mėnesio. Tai padaryta kilus skandalui dėl viešųjų pirkimų.

„Dėl Margelio - tai jis suspenduotas iki gegužės mėnesio, tada priežiūra (Priežiūros komitetas – aut. past.) imsis nagrinėti, ir arba grąžins atgal, arba paliks suspendavimą“, - sako G. Landsbergis.

Lazdijų konservatoriai - sunerimę

Laikinai konservatorių partijos Lazdijų skyriui vadovaujantis Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Salatka sako, kad nuomonių išsiskyrimas partijoje yra demokratijos išraiška, tačiau neslepia, kad G. Landsbergio viešai išsakomos užuominos kelia nerimą.

„Nesinori manyti, kad dabar su mūsų skyriumi kažkas kažką darys. Ta prasme, yra partijos įstatai, yra juridinis reglamentavimas veiklos, mes, kaip skyrius, esame veikiantis, o dėl mūsų (skyriaus) pirmininko, manau, bus pasielgta taip, kaip numatoma pagal įstatus. Partijos skyriaus taryba, manau, prie šio klausimo dar sugrįšime“, - sakė G. Salatka.

Kiek anksčiau A. Margeliui lojali Lazdijų konservatorių skyriaus taryba jau bandė suspenduotąjį skyriaus pirmininką A. Margelį grąžinti atgal tiek į skyriaus narius, tiek į pirmininko pareigas, tačiau TS – LKD Priežiūros komitetas tokį sprendimą kvestionavo ir jo nepripažino.

„Rezultatai (partijos pirmininko rinkimų) yra tokie, kokie yra, nemanau, kad dėl jų mus kažkas dabar svarstys ar teis. Tai – demokratijos išraiška. Kita vertus, pats G. Landsbergis, manau, padarė klaidą, prieš rinkimus neužsukęs į Lazdijų skyrių. Žmonės jo laukė; kiti kandidatai buvo atvykę susitikti“, - sakė G. Salatka.

G. Landsbergis buvo vienintelis iš keturių TS – LKD partijos kandidatų į pirmininkus, kuris neatvyko pas partiečius į Lazdijus iki balsavimo.

DELFI pats G. Landsbergis tai aiškino užimtumu ir tuo, kad keliones ir susitikimus planavo ne jis pats, o jam talkinusi komanda.

Pats A. Margelis per savo padėjėją Lazdijų rajono savivaldybėje Renatą Škarnulytę perdavė dėl širdies ritmo sutrikimų besigydantis Lazdijų ligoninėje, partijos pirmininko rinkimuose nedalyvavęs, jų neįtakojęs ir komentuoti nesiimsiantis.

Kiek anksčiau buvo skelbta, esą A. Margelis su savo sąjungininkais konservatorių partijos skyriuje ieško galimybių prisijungti prie Ramūno Karbauskio „valstiečių“, tačiau šie tokių nekviestų svečių esą atsisakė priimti.

Tokios kalbos vėl atsinaujino praėjusią savaitę, kai Lazdijų rajone apsilankė „valstiečių“ deleguoti Seimo nariai – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir pats Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Ne mažiau kalbų apie A. Margelio ir jam palankių Lazdijų skyriaus partiečių ieškojimus naujos politinės platformos pasigirdo ir neseniai sužinojus, kad ne be A. Margelio užtarimo darbą Lazdijų rajono savivaldybės valdomoje šilumos tinklų įmonėje „Lazdijų šiluma“ gavo Seimo nario socialdemokrato Juliaus Sabatausko padėjėjas, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicijos lyderis ir Lietuvos socialdemokratų partijos Lazdijų skyriaus pirmininkas Saulius Petrauskas. Nuo vasario 1-osios politikas be konkurso įdarbintas įmonės „Lazdijų šiluma“ meistru.

Konfliktų ir nuoskaudų – ne viena

Atidžiau sekantys Lazdijų konservatorių skyriaus veiklą, pirmuosius trinties su partijos viršūnėmis požymius įžvelgė jau 2013-aisiais metais, kai konservatoriai rinko partijos pirmininką.
Tuomet profesorių Vytautą Landsbergį nugalėjęs Andrius Kubilius už pergalę galėjo būti dėkingas būtent Lazdijų skyriaus partiečiams, kurių balsai nulėmė jam pergalę prieš partijos patriarchą.
2015-aisiais, TS – LKD pirmininko rinkimuose varžantis Vytauto Landsbergio anūkui Gabrieliui Landsbergiui, Lazdijų konservatoriai palaikė pastarojo oponentę partijos pirmininko rinkimuose Ireną Degutienę.

Priešpaskutinis konfliktas tarp Landsbergių ir Lazdijų konservatorių skyriaus kilo pernai suspendavus Artūro Margelio narystę partijoje. Tai padaryta TS – LKD Priežiūros komiteto sprendimu – po to, kai į komitetą kreipėsi G. Landsbergis.

Nepatenkinti tokiu partijos vadovybės sprendimu, Lazdijų konservatoriai vėliau pasipriešino G. Landsbergio ir jo komandos siekiams kandidatu į Seimą Lazdijų – Druskininkų vienmandatėje apygardoje iškelti TS – LKD Druskininkų skyriaus pirmininką Vilių Semešką, kuris priskiriamas G. Landsbergio komandai.

Lazdijų konservatorių balsais į Seimą iškeltas europarlamentarės Laimos Liucijos Andrikienės brolis, buvęs konservatorių kandencijos sveikatos apsaugos ministras Juozas Galdikas rinkimus pralaimėjo jau pirmajame ture.

Paskutinis susikirtimas tarp Landsbergių ir Lazdijų konservatorių vyko prieš konservatorių partijos pirmininko rinkimus. Prieš balsavimą Vytautas Landsbergis išplatino laišką partijos nariams, kuriuose, tiesioiai neįvardindamas, vieną skyrių išvadino separatistais. Visi, tame tarpe ir lazdijiečiai, suprato, kad tai skirta būtent jiems.

A.Margelio šalininkas, žinomas vietos žurnalistas ir vienas pirmųjų Sąjūdžio veikėjų Lazdijų rajone, TS – LKD narys Kęstas Sukackas į tokį profesoriaus pasakymą reagavo aštriu laišku vietos spaudoje.

„Po šitiek metų ir darbų šioje partijoje, Sąjūdyje, gavus iš Vytauto Landsbergio ne vieną padėką ir partinį apdovanojimą, sulaukti, kad būčiau išvadintas separatistu, partijos griovėju – šitai buvo man tarsi šlapiu skuduru per veidą. Įžeidė, be abejo įžeidė. Ir įskaudino, labai“, - neslėpė savo reakcijos į konservatorių partijos Garbės pirmininko laišką vienas iš TS – LKD partijos Lazdijų skyriaus kūrėjų K. Sukackas.

Neatsiliko ir G. Landbergio šalininkai, viešai išrėžę, kad „partijos skyrius – ne Margelio uab‘as“.

„Partijos skyrius – ne mero uab‘as, ne „išrinktųjų“ klubas, kur galima „chebroje“ nuspręsti – reikia mums visuotinio susirinkimo ar ne, turime mes rinkti kandidatus į partijos pirmininkus ar ne. Mane, ilgametę ir ne visai eilinę partijos narę, pribloškė toks nesiskaitymas ne tik su partiečiais, jų nuomone, bet ir su partijos įstatais. Žinau, kad taip galvoju ne aš viena, tik ne kiekvienas, ypač sėdintys valdiškuose darbuose, turi drąsos pasakyti tai garsiai. Aš sakau. Ne margelių, brazauskų, uspaskichų Lietuvą žmonės gynė tą Sausio 13-ąją. Gynė Laisvę ir Lietuvą. Atėjo laikas jas apginti dar kartą“, – viešai prieš G. Landsbergiui pergalingą balsavimą Lazdijų konservatorių lyderiams rėžė Sidona Pučinskienė, ilgametė TS-LKD Lazdijų skyriaus narė, buvusi Lazdijų rajono Krosnos seniūnijos seniūnė.